28 juli 2019

Morgen is het tijd voor de laatste tocht door Zuid-Holland, de elfde provincie van Bram Fietst. Het belooft weer een enorme epische rit te worden, in de geest van het verleden. Minstens 200 km staan op de planning om de resterende 27 dorpjes te bezoeken! En ik heb ook gezelschap morgen. Het is derhalve aardig om eens te kijken hoe sommige vorige apotheoseis (meervoud van apotheosis, red.) eraan toegingen. Deze tochten zijn namelijk in de geschiedenis van Bram Fietst onderwerp van veel dramatiek geweest. Voor de duidelijkheid: een ‘apotheose’ is slechts de naam die ik geef aan de laatste tocht door een provincie. Ik dicht mezelf op geen enkele manier een verheffing tot een god(heid) toe!

Toevoeging april 2021: de apotheose van Zuid-Holland was zonder meer een epische fietstocht, samen met Bram Vesters. 202 km!! Lees het verslag hier. En dinsdag 27 april 2021 was het dan zover: de laatste tocht door Drenthe, het sluitstuk van Bram Fietst. 257 kilometer en 51 plaatsen aangedaan, een recordaantal nieuwe plaatsen in één tocht. Lees dat verslag hier.

Apotheose van Zeeland (2017)
De laatste tocht door Zeeland werd verreden met vier vrienden! Hartstikke leuk. Het werd een gezellige dag met (slechts) 61 km in het zadel, media-aandacht, een een feestmaal in Goes. In de nasleep van deze zegetocht ben ik zelfs gebeld om een avondje aan de bar te zitten bij Beau van Erven-Dorens’ RTL Summer Night. Wat een avonturen! Ook haalde ik een recordbedrag op voor IVN Zeeland: € 1260!

Apotheose van Friesland (2015)
De laatste tocht door Friesland was niet bepaald een barretocht: slechts 51 km gefietst en 9 nieuwe dorpjes bezocht. Wel was er wat passend gedoe voorafgaand aan de tocht: treinen deden moeilijk, de Facebook-app deed moeilijk en ik werd opgehouden door een fotografe van het Friesch Dagblad die mij wilde vereeuwigen. Wel kreeg ik na de tocht een warm onthaal op het kantoor van de Friese Milieufederatie en mocht ik ‘s avonds aanschuiven bij een programma op Omrop Fryslân.

Apotheose van Noord-Holland (2014)
Een ware zegetocht. Beter dan dit wordt het niet. 232 km, stromende regen, bloed zweet en tranen, de laatste trein naar Nijmegen die kapot was… Het mocht allemaal niet deren, want Noord-Holland was voltooid!

Apotheose van Utrecht (2013)
De grootste tocht aller tijden. Sindsdien. 316 km voor de laatste dorpjes in Utrecht die ik opzettelijk zo ver mogelijk van elkaar heb gehouden. In Gouda had ik de allerlaatste trein naar Nijmegen.

Apotheose van Gelderland (2010)
De laatste tocht door Gelderland was ook een gedenkwaardige. In decemberse koude, meer dan 200 km, iedereen weer op de hoogte houden van de apocalyptische voortgang (toen nog per sms). En weer was het gelukt.

Apotheose van Limburg (2008)
237 km met Dries. Destijds een dagrecord. En dat voor slechts 9 dorpjes. Van ‘s nachts tot ‘s nachts fietsen. Van Eindhoven naar Herkenrade en weer terug. Man. Nota bene: na deze tocht moest ik nog naar Altweerterheide, waarna Limburg écht voltooid was. Daar was destijds ook het eindfeest.

Apotheose van Noord-Brabant (2007)
Diep in decembervan Eindhoven helemaal naar West-Brabant met Wout, en daarna ook weer helemaal terug naar Eindhoven. In Breda faalden we. Toch 180 km. Nota bene: hierna moest ik nog naar Lieshout, waarna Brabant écht voltooid was. Daar was destijds ook het eindfeest.