De apotheose van Zeeland komt eraan! Dinsdag en woensdag wordt de westelijke rest van Zeeuws-Vlaanderen bezocht, zaterdag is het al weer tijd voor de laatste tocht langs de laatste plaatsjes op Noord-Beveland. Als alles goed gaat natuurlijk. Alle resterende tochten worden verreden in gezelschap. Dus ook de apotheose! Veel zin in. Maar tijd voor een Zeeuwse balans opmaken is het nog niet.

Wel is het aardig om eens te kijken hoe sommige vorige apotheoseis (meervoud van apotheosis, red.) eraan toegingen. Deze tochten zijn namelijk in de geschiedenis van Bram Fietst onderwerp van veel dramatiek geweest. Voor de duidelijkheid: een ‘apotheose’ is slechts de naam die ik geef aan de laatste tocht door een provincie. Ik dicht mezelf op geen enkele manier een verheffing tot een god(heid) toe!

Apotheose van Friesland (2015)
De laatste tocht door Friesland was niet bepaald een barretocht: slechts 51 km gefietst en 9 nieuwe dorpjes bezocht. Wel was er wat passend gedoe voorafgaand aan de tocht: treinen deden moeilijk, de Facebook-app deed moeilijk en ik werd opgehouden door een fotografe van het Friesch Dagblad die mij wilde vereeuwigen. Wel kreeg ik na de tocht een warm onthaal op het kantoor van de Friese Milieufederatie en mocht ik ’s avonds aanschuiven bij een programma op Omrop Fryslân.

Apotheose van Noord-Holland (2014)
Een ware zegetocht. Beter dan dit wordt het niet. 232 km, stromende regen, bloed zweet en tranen, de laatste trein naar Nijmegen die kapot was… Het mocht allemaal niet deren, want Noord-Holland was voltooid!

Apotheose van Utrecht (2013)
De grootste tocht aller tijden. Sindsdien. 316 km voor de laatste dorpjes in Utrecht die ik opzettelijk zo ver mogelijk van elkaar heb gehouden. In Gouda had ik de allerlaatste trein naar Nijmegen.

Apotheose van Gelderland (2010)
De laatste tocht door Gelderland was ook een gedenkwaardige. In decemberse koude, meer dan 200 km, iedereen weer op de hoogte houden van de apocalyptische voortgang (toen nog per sms). En weer was het gelukt.

Apotheose van Limburg (2008)
237 km met Dries. Destijds een dagrecord. En dat voor slechts 9 dorpjes. Van ’s nachts tot ’s nachts fietsen. Van Eindhoven naar Herkenrade en weer terug. Man. Nota bene: na deze tocht moest ik nog naar Altweerterheide, waarna Limburg écht voltooid was. Daar was destijds ook het eindfeest.

Apotheose van Noord-Brabant (2007)
Diep in decembervan Eindhoven helemaal naar West-Brabant met Wout, en daarna ook weer helemaal terug naar Eindhoven. In Breda faalden we. Toch 180 km. Nota bene: hierna moest ik nog naar Lieshout, waarna Brabant écht voltooid was. Daar was destijds ook het eindfeest.