De Nederlandse Atlas der rare plaatsen

14 februari 2021

Nederlandse Atlas der RARE PLAATSEN van America tot Zwanegat

 Grafisch ontwerper Victor van Werkhooven heeft een Nederlandse Atlas der rare plaatsen gemaakt, ‘Van America tot Zwanegat’. Het is niet zozeer een ‘atlas’, maar evenwel een kaart van Nederland waarop 457 toponymische curiosa staan aangegeven. Allereerst: hulde. De kaart hangt sinds kort hier aan de muur en het is heerlijke decoratie. Ik geef toe dat ik weer nieuwe pareltjes heb ontdekt, zoals Vetterik en Toterfout (Brabant) of Zittend en Wijzend (Noord-Holland). Die allemaal geen plaatsnaambord hebben overigens, waarover zo meer. Vele kende ik al, zoals Kuttingen, Hongerige Wolf en Sexbierum. Ook leuk aan de atlas is dat de geringe hoogteverschillen in Nederland op de kaart zichtbaar zijn, zoals de Veluwe, Montferland, De Hondsrug en het Limburgse Heuvelland. Het is dus een soort reliëfkaart. Het overgrote deel van die 457 rariteiten zijn gehuchten en buurtschappen, of soms zelfs dat niet: Pampus is een onbewoond eiland, Goejanverwelle is volgens mij de naam van een sluis bij Hekendorp en in Fiemel, in het uiterste noordoosten van de provincie Groningen, schijnt heden ten dage niemand meer te wonen. Daarentegen prijken er ook heuse dorpen op de kaart, zoals het Limburgse Gulpen, America en Echt. Almere-Muziekwijk is een wijk van Almere, dat geen bord heeft (vorige zomer nog geverifieerd).

Hoe zit het met deze Atlas en Bram Fietst? 183 van de 457 plaatsen op de Atlas staan op mijn website, dat is 40%. Die hebben dus ook allemaal een bordje en ben ik in de afgelopen jaren hoe dan ook langsfietst. Er staan twee Drentse plaatsjes op die ik nog moet bezoeken, aangezien die provincie nog niet is afgerond (80% voltooid). Van alle plaatsen die op de kaart staan en die ik in het kader van Bram Fietst niet bezocht heb, is er welgeteld één dorp, namelijk het Noord-Hollandse Ruigoord. Aangezien ik mezelf sinds ten doel heb gesteld álle dorpen en steden op de fiets in Nederland op de fiets te bezoeken, zou dat betekenen dat ik nog eens op pad moet in die provincie, ware het niet dat Ruigoord geen plaatsnaambord heeft. De overige plaatsen die wel op de atlas staan en niet op mijn website, zijn dus allemaal gehuchten / buurtschappen / anderszins. Mijn eigen ‘regels’ schrijven dan voor dat ik die slechts ‘moet’ bezoeken en in De Lijsten van Bram Fietst moet vereeuwigen als ze daadwerkelijk een plaatsnaambordje hebben en als de plaatsnamen dusdanig ‘leuk’ zijn om op te nemen, of ‘raar’, om in het jargon van Vincent te blijven. Een zeer groot deel van die buurtschappen heeft helemaal geen bordje, jammer genoeg. Electra, Stokske, Keizerijk, Streukel, Wijzend en Zittend zijn toch pareltjes die getooid mogen worden met een wit plaatsnaambordje? Ja, maar het is helaas niet het geval. Sad but true. Er zijn echter wel een paar, die een bordje hebben en ik dus nog niet bezocht heb, ook niet in het kader van Operatie Vergeten Nederzettingen (de reis langs 230 vergeten bordjes in de afgelopen twee jaar). Zij zijn wellicht het langsfietsen nog waard. Dit betreft in Overijssel: Doosje, De Ha, Oele en Pothoek; in Groningen Takkebos, Valom, Fraamklep, Dingen, Numero Dertien en Nooitgedacht; en in Friesland Tichelwurk en Kletterbuorren.

De apotheose van Drenthe, en daarmee van ‘Bram Fietst’, laat nog altijd op zich wachten. 56 Drentse dorpjes die ik allemaal in één laatste ultieme tocht wil aandoen. Zodra er geen negatief reisadvies meer is en corona wat meer de wereld uit is, zal dat in een stroomversnelling komen. Net zoals een eventueel fietsplan voor de hierboven genoemde, allemaal noordelijk gelegen bordjes.

U hoort van mij. In de tussentijd tuur ik verder naar de Nederlandse Atlas der RARE PLAATSEN, van Plakkebord tot Ruischende Gat, van Honderd tot Monster, van Hee tot Warm.

PS: bestel die atlas vooral ook! Hij is hier te koop: https://www.victorvanwerkhooven.nl/