In de eerste week van augustus heb ik weer een weekje door Duitsland gefietst. Met een stel vrienden begaven we ons in de regio Mittelfranken, gelegen in het noordwesten van de deelstaat Bayern. Ik was hier nog nooit geweest en het was genieten geblazen! Nürnberg is de grootste plaats van het Frankische gedeelte van de deelstaat, en daar begonnen we ook met fietsen door het heerlijke glooiende land. Hoe anders dan het überplatte Zeeland!

De route voerde ons onder meer naar het bierwalhalla Bamberg (bekend van de zeer oude brouwerij Schlenkerla, dat rookbier brouwt) en de middeleeuwse stad Rothenburg ob der Tauber. Laatstgenoemde ligt aan de zogeheten Romantische Straße, een van de bekendste toeristische routes door Duitsland. Dit oude stadje is een enorme trekpleister voor Chinezen, maar het is dan ook echt prachtig. Veel fotomomentjes vanaf de hooggelegen stad met op de achtergrond het Tauberdal!

Ook kwamen we door het wat meer barokke Ansbach, de hoofdplaats van de regio. Hier bezochten we onder meer een concert van Bach, in het kader van de Bachweek. Veel plaatsten in dit gebied eindigen overigens op -bach, dat ‘beek’ betekent. Zo ontbraken ook de toponymie noch de klassieke muziek deze fietsvakantie.

Nürnberg kende de start en het einde van de fietsweek. Als we niet op de fiets zaten, waren we voornamelijk in Biergärten te vinden. Bier en fietsen, een goudgele combinatie. Veel Duitse biertjes werden ingecheckt op de populaire bierapp Untappd.

Het landschap was veelal glooiend. Er zaten af en toe flinke klimmetjes tussen van maximaal 11 %. Dit had dan ook weer tot gevolg dat er goed afgedaald moest worden. Op de heetste dag (35 graden) hadden we het het zwaarst. De vele oude historische centra, mooie kerken, onbeduidende dorpjes en fenomenale landschappelijke vergezichten sierden onze fietsvakantie. En de hoogtemeters? Voor mij een leuk extraatje, voor de minder getrainde fietsers vaak een kwelling… 😉

Maar in een fijn gezelschap fietsen, nu eens kletsend over alledag of de diepere zaken des levens, dan weer verstild genieten van de natuur en van het samenzijn, is nog altijd de onverslaanbare kers op de fietstaart.