OVN, de operatie vergeten nederzettingen, is in 2019 het leven geroepen omdat ik écht wat plaatsen vergeten ben, omdat ik voor mijn toekomstige boek over Nederland toch aan alle provincies nieuwe bezoekjes wil gaan brengen en omdat het gewoon leuk is. Ik roep nog maar even in herinnering wat ik doe: ik wil alle dorpen en steden van alle Nederlandse provincies per fiets bezoeken en foto’s van de plaatsnaambordjes. Wat betreft gehuchten en buurtschappen geldt dat ik die alleen opneem als ik ze toevallig tegenkom, als ze een plaatsnaambord hebben en als de plaatsnaam dusdanig vermakelijk of tot de verbeelding spreekt dat ik hem in De Lijsten wil opnemen. Of een combinatie van een van die drie redenen. Zie bijvoorbeeld Noorderhoogebrug.

Ik presenteer hieronder een overzicht van de tochten die gemaakt zijn waarin OVN-plaatsjes zijn afgevinkt, en daaronder een lijst, geordend op provincie en gemeente. Die lijst bestaat dus uit een aantal plaatsen in alle tot nu toe doorgefietste provincies waarvan ik nog geen foto van het plaatsnaambord had gemaakt. Onder het door mij als neutraal in het leven geroepen begrip ‘nederzetting’ vallen dus de topografisch ambigue termen als buurtschap, gehucht maar ook dorp. De lijst bevat veelal gehuchten en buurtschappen met een dusdanig leuke naam dat ik ze toch bezocht wil hebben, zoals Oventje, Reutje, Drie en Frankrijk, maar ook dorpjes zoals Breskens, Vleuten en Weidum. Af en toe staat er een toelichting achter de te bezoeken nederzetting, bijvoorbeeld wanneer het een ‘dorp in de stad’ betreft. Aaah! Veel dank aan www.plaatsengids.nl.

OVN loopt tot deze lijst is voltooid. Idealiter gebeurt dat voor de ultieme apotheose van Drenthe dit jaar. Mocht je onverhoopt toch een dorp of grappig gehucht in deze lijst of de andere lijsten op deze website missen, schroom niet te reageren.

OVN 1: Elden en Ressen
Tijdens mijn forensenritje tussen Nijmegen en Arnhem kwam ik altijd langs de bordjes Elden en Ressen. Ik had ze nooit officieel gefotografeerd, omdat het niet echt dorpen zijn. Daar kwam met OVN verandering in.
Datum: 3 april 2019
Afstand: 19,79 km
2 bordjes: Elden en Ressen

OVN 2: Meije
Tijdens de vierde tocht door Zuid-Holland werd ook Meije, gemeente Woerden, provincie Utrecht aangetikt. Niet te verwarren met Meije, gemeente Bodegraven-Reeuwijk, Zuid-Holland.
Datum: 18 april 2019
Afstand: 120,27 km
1 bordje: Meije

OVN 3: Walsberg, Oventje, Leur
Een heerlijk ritje vanaf mijn Brabantse roots naar mijn nieuwe roots, Nijmegen. Drie vergeten nederzettingen. Walsberg is een onderdeel van Deurne, maar heeft een bordje. Oventje kán natuurlijk niet ontbreken! En Leur is echt leuk, bij Wijchen. Heel schattig!
Datum: 23 april 2019
Afstand: 98,13 km
3 bordjes: Walsberg, Oventje, Leur

OVN 4: Rondje Veluwe, Achterhoek en Ooijpolder
Zeer vertrouwde contreien, het zal nooit vervelen! Ooy bij Zevenaar is afgetikt.
Datum: 1 mei 2019
Afstand: 93,66 km
1 bordje: Ooy (Zevenaar)

OVN 5: Nijmegen – Hilversum
Samen met Jelmer fietsen we naar een oud-huisgenoot in Hilversum. Onderweg pakten we wat vergeten bordjes mee!
Datum: 16 mei 2019
Afstand: 119,56 km
4 bordjes: Molenhoek (Druten), Zennewijnen (Tiel), Zwarte Paard (Buren), Soestduinen (Soest) 

OVN 6: Weerzien met Gorinchem
Een combinatie met de achtste tocht voor Zuid-Holland.
Datum: 1 juni 2019
Afstand: 128,02 km
3 bordjes: Doeveren, ‘t Hoekske, Hoef en Haag

OVN 7: ‘t Loo en Aalst
Midden in die hete zomer van 2019 ‘s ochtends vroeg uit de Heezer veren om deze twee vergeten bordjes even tot de eeuwigheid te veroordelen.
Datum: 2 juni 2019
Afstand: 55,26 km
2 bordjes: ‘t Loo en Aalst (Waalre)

OVN 8: Friesland!
Heerlijk om weer door zoveel ruimte en rust te kunnen fietsen! Friesland zal hoog scoren op de lijst der provinciën. Ik pakte 15 vergeten bordjes, met name buurtschappen maar ook een enkel dorpje, en overnachtte weer in bij De Tempel in Greonterp.
Datum: 3 augustus 2010
Afstand: 154,43 km
15 bordjes: Vierhuis, Rohel, Doniaga, Boornzwaag, Dijken, Spannenburg, Smallebrugge, Lytse Gaastmar, Sandfirden, Wolsumerketting, Bonkwert, Wammert, Jeth, Skillaerd, Weidum

OVN 9: Eygelshoven op de weg naar Bonn
Op fietsvakantie naar Bonn. Ik fietste met een warm gezelschap vanaf Heerlen naar het oosten, en kwamen pardoes een vergeten bordje tegen.
Datum: 6 augustus 2019
Afstand: 120,49 km
1 bordje: Eygelshoven

OVN 10: Zuid-Limburg
En na Bonn fietste ik vanuit Aachen naar Gulpen, waar mijn familie een paar dagen verbleef. Natuurlijk pakte ik in dat weekend ook wat vergeten dingetjes mee.
Datum: 11 augustus 2019
Afstand: 39,12 km
6 bordjes: Mingersborg, Craubeek, Strabeek, Gasthuis, ‘t Rooth, Sint Antoniusbank

OVN 11: Nijmegen – Almere
Daags na een bruiloft en dus begiftigd met een kater ging ik met een collega fietsen. Hij woont in Arnhem, maar daar moest ik eerst heen. Vanuit Uden. Lang verhaal. Het eindigde bij Almere-Haven, waar het inmiddels echt hard regende en ik besloot er de brui aan te geven. Hij ging nog door tot Alkmaar.
Datum: 13 oktober 2019
Afstand: 109,48 km
2 bordjes: Hoog-Baarlo, Almere-Haven

OVN 12: Nijmegen – Deventer
Een mooie tocht door de Achterhoek! Langs de raarste buurtschappen, die gelukkig dus wel bordjes hadden!!
Datum: 1 december 2019
Afstand: 117 km
8 bordjes: Rafelder, Ziek, Warm, Wijnbergen, Langerak, Vierakker, Kring van Dorth, Snippeling

OVN 13: Midden-Limburg op de OV-fiets
Och wat is die OV-fiets toch een betrouwbaar stalen ros!! En ik heb weer heerlijk gefietst in de mooiste provincie ‘s lands. En dat niet eens in het Heuvelland. Jammer dat het echt heeft geplensd in de mooie gemeente Roerdalen. Maar het bleef genieten vandaag. Niet in de laatste plaats vanwege 20 nieuwe bordjes!
Datum: 14 december 2010
Afstand: 102,62 km
20 bordjes: Tegelen, Steyl, Offenbeek, Rijkel, Asselt, Leeuwen (Roermond), Maasniel, Brachterbeek, Hingen, Schilberg, Pey, Spaanshuisken, Aan het Echterbosch, Echterbosch, Putbroek, Reutje, Holst, Paarlo, Etsberg, Vlodrop-Station

OVN 14: Bern en Nederhemert-Zuid
Lekker ritje op de OV-fiets van Den Bosch naar Drunen, via twee vergeten bordjes.
Datum: 29 december 2019
Afstand: 36,97 km
2 bordjes: Bern, Nederhemert-Zuid

OVN 15: Drie bordjes in de mistige Ooijpolder
Al jaren woon ik in deze contreien maar deze bordjes ontbraken al die tijd op mijn site. Niet langer!
Datum: 31 december 2019
Afstand: 19,45 km
3 bordjes: Persingen, Wercheren, Groenlanden

OVN 16: Harendermolen
Tweede Drentse tocht, één Groninger vergeten bordje gepakt.
Datum: 19 januari 2020
1 bordje: Harendermolen

OVN 17: Drie en Frankrijk
Weer zo’n tocht met héérlijke plaatsnamen! En zelfs Harderhaven gepakt, dat ligt in Flevoland. Het was Arnhem – Harderwijk, ik begon de rit vanaf mijn toenmalige werk.
Datum: 21 januari 2020
Afstand: 100,63 km
9 bordjes: De Valk, Huinen, Krachtighuizen, Drie, Houtdorp, De Beek, Staverden, Frankrijk, Harderhaven

OVN 18: Nijmegen – Vleuten in tijden van corona
De eerste OVN-tocht in tijden van corona. Ik voelde me er niet heel prettig bij. Er zijn een paar vergeten bordjes vereeuwigd, waaronder, tot mijn schaamte, Vleuten.
Datum: 21 maart 2020
6 nieuwe bordjes: Darthuizen, Nieuw-Sterkenburg, Palmstad, Sterkenburg, Vleuten, Haarzuilens

OVN 19: Kruisstraat en Koolwijk
Datum: 31 maart 2020
Afstand: 65,07 km
2 bordjes: Kruisstraat (Den Bosch), Koolwijk

OVN 20: De grootste fietstocht aller tijden
Tijdens de grootste tocht, Nijmegen – Drenthe – Nijmegen, pakte ik niet alleen 14 Drentse bordjes, maar ook 16 vergeten bordjes in Gelderland en vooral Overijssel. Man wat was dit vet. En ik ben niet met de trein gegaan. Coronaproof.
Datum: 3 mei 2020
Afstand: 320,37 km
16 bordjes: Groenendaal, Steenenkamer, Dalmsholte, Giethmen, Junne, Beerze, Oud-Bergentheim, Brucht, Loozen, Holthone, De Belte, Rheeze, Diffelen, Pierkesmars, Oude Molen, De Hoven (Zutphen)

OVN 21: Eeneind
Even ‘heen en weer’ naar familie in Brabant. Dat werden gelijk heel veel kilometers. En een vergeten bordje bij Nuenen: Eeneind.

Datum: 9 mei 2020
Afstand: 166,99 km
1 bordje: Eeneind

OVN 22: Amsterdam – Texel
Vergeten bordjes in Noord-Holland en Texel! In het begin van mijn lange zomervakantie. Gelijk fietsen, hup.

Datum: 12 juli 2020
Afstand: 126,69 km
7 bordjes: Oudorp (Alkmaar), Veenhuizen (Heerhugowaard), De Noord, Kooypunt, Nieuwesluis, Huisduinen, ‘t Horntje

OVN 23: Texel – Greonterp
Weer naar het vasteland en helaas met een “Fietsbus” de Afsluitdijk over. Twee vergeten bordjes op deze rit.

Datum: 13 juli 2020
Afstand: 90,46 km
2 bordjes: Zuid-Eierland (Texel), Arkum (Súdwest-Fryslân)

OVN 24: Leeuwarden – Groningen via De Falom
Een zeer regenachtige rit, en dat ook nog eens in niet al de fraaie gebieden van de noordelijke provincies. Maar toch een paar bordjes weten te scoren!

Datum: 14 juli 2020
Afstand: 107,66 km
9 bordjes: De Falom, Dokkumer Nieuwe Zijlen, Kollumer Adsyl, Zevenhuzen, Augsbuurt-Lytsewald, Scharnehuizen, It Utlân, Oosterzand, Westerzand

OVN 25: Meerstad en Noorddijk
De vierde rit door Drenthe bevatte ook een tocht langs enkele vergeten bordjes. In feite werden in dat kader alleen Meerstad en Noorddijk (beiden gemeente Groningen) vereeuwigd.

Datum: 15 juli 2020
Afstand: 156 km
2 bordjes: Meerstad en Noorddijk

OVN 26: Noorderhoogebrug
Het toetje: Noorderhoogebrug.

Datum: 16 juli 2020
Afstand: 10,53 km
1 bordje: Noorderhoogebrug

OVN 27: Vergeten bordjes in Friesland, Overijssel en Flevoland
Nog steeds had ik er niet genoeg van na al die hierboven beschreven tochten! Met de trein naar Steenwijk en via een zigzagroute naar Zwolle. Vooral genoten in de Weerribben. Bij Jonen ging het pontje niet, vanwege COVID-19. Dan maar terug via Muggenbeet (geen bordje). Noordoostpolder was weer om te huilen, behalve langs het Ketelmeer. En om eens aan de noordkant in plaats van de zuidkant van de Veluwe te fietsen en de verhoging in het landschap in de verte te zien opdoemen is ook een mooie variatie zeg!

Datum: 18 juli 2020
Afstand: 163,06 km
13 bordjes: Tuk, Thij, Basse, Blesdijke, Zuidveen, Kalenberg, Jonen, Wetering, Schokland, Ketelhaven, Roggebotsluis, Kampereiland, Mastenbroek

OVN 28: Almeerder bordjes met de OV-fiets
En de dag na OVN 27 gelijk weer in de trein gestapt naar Almere en daar een ronde gemaakt langs vergeten bordjes. Almere-Pampus had echt geen bord, ondanks verwoed zoeken. De rest gelukkig wel allemaal. Toch was het best mooi fietsen langs het water en door het groen en de kanalen van Almere. Maar goed, zielloos. Het Homeruskwartier in Almere had een Germaans hoekje.

Datum: 19 juli 2020
Afstand: 48,02 km
4 bordjes: Almere-Poort, Almere-Stad, Almere-Buiten, Almere-Hout

 

Noord-Brabant (9)
Kruisstraat (Den Bosch)
• ‘t Loo (Bergeijk)
Walsberg (Deurne)
Doeveren (Heusden)
Oventje (Landerd).
t Hoekske (Oosterhout).
Aalst (Waalre)
Eeneind (Nuenen)
• Ulvenhout AC (Alphen-Chaam)

Limburg (27)
Eygelshoven (Kerkrade)
Mingersborg (Voerendaal)
Craubeek (Voerendaal)
Strabeek (Valkenburg)
Gasthuis (Eijsden – Margraten)
‘t Rooth (Eijsden – Margraten)
Sint Antoniusbank (Eijsden – Margraten)
Tegelen (Venlo)
Steyl (Venlo)
Offenbeek (Beesel)
Rijkel (Beesel)
Asselt (Roermond)
Leeuwen (Roermond)
Maasniel (Roermond)
Brachterbeek (Maasgouw)
Hingen (Echt-Susteren)
Schilberg (Echt-Susteren)
Pey (Echt-Susteren)
Spaanshuisken (Echt-Susteren)
Aan het Echterbosch (Echt-Susteren)
Echterbosch (Echt-Susteren)
Putbroek (Echt-Susteren)
Reutje (Roerdalen)
Holst (Roerdalen)
Paarlo (Roerdalen)
Etsberg (Roerdalen)
Vlodrop-Station (Roerdalen)
• Aan de Rijksweg (Roermond)
• Itteren (Maastricht)
• Borgharen (Maastricht)
• Kasen (Meerssen)
• Bergenhuizen (Eijsden – Margraten)
• Hoogcruts (Eijsden – Margraten)
• Knikkerdorp (Arcen en Velden, bij Well)
• Bosschenhuizen (Simpelveld)
• Molsberg (Simpelveld)
• Gebroek (Echt-Susteren)
• Baakhoven (Echt-Susteren)
• Nattenhoven (Stein)

Flevoland (9)
Almere-Haven (Almere)
Harderhaven (Zeewolde)
Schokland (Noordoostpolder)
Ketelhaven (Dronten)
Roggebotsluis (Dronten)
Almere-Poort (Almere)
Almere-Stad (Almere)
Almere-Buiten (Almere)
Almere-Hout (Almere)
Almere-Pampus heeft geen plaatsnaambord.

Gelderland (17)
Elden (Arnhem)
Ressen (Lingewaard)
Leur (Wijchen)
Ooy (Zevenaar)
Molenhoek (Horssen)
Zennewijnen (Tiel)
Zwarte Paard (Buren)
Hoog Baarlo (Ede)
Rafelder (Oude IJsselstreek)
Ziek (Oude IJsselstreek)
Warm (Oude IJsselstreek)
Wijnbergen (Doetinchem)
Langerak (Doetinchem)
Vierakker (Bronckhorst)
Kring van Dorth (Lochem)
Bern (Zaltbommel)
Nederhemert-Zuid (Zaltbommel)
Persingen (Berg en Dal)
Wercheren (Berg en Dal)
Groenlanden (Berg en Dal)
De Valk (Ede)
Huinen (Putten)
Krachtighuizen (Putten)
Drie (Ermelo)
Houtdorp (Ermelo)
De Beek (Ermelo)
Staverden (Ermelo)
Frankrijk (Harderwijk)
Groenendaal (Apeldoorn)
Steenenkamer (Voorst)
De Hoven (Zutphen)
• Zwolle (Oost-Gelre)
• Nieuw-Milligen (Apeldoorn)

Groningen
Harendermolen (Groningen)
Oosterzand (Grootegast)
Westerzand (Grootegast)
Meerstad (Groningen)
Noorddijk (Groningen)
Noorderhoogebrug (Groningen)
• Opwierde, Solwerd, Tjamsweer: allen ‘dorp in de stad’ binnen Appingedam
• Blessum, Uitwierde (ten noostwesten van Delfzijl)
• Jonkersvaart (gem. Westerkwartier, voorheen Marum). Het ligt ten ZO van Marum
• Lucaswolde (gem. Westerkwartier) heeft geen bordje
• Waterhuizen (gem. Midden-Groningen) heeft geen bordje
• Barnflair en Munnekemoer (beide buurtschappen met witte borden, in het uiterste zuidoosten van Groningen). Doe dit maar ff als je Drenthe gaat doen

Overijssel
Snippeling (Deventer)
Dalmsholte (Ommen)
Giethmen (Ommen)
Junne (Ommen)
Beerze, buiten bebouwde kom (Ommen)
Oud Bergentheim (Hardenberg)
Brucht (Hardenberg)
Loozen (Hardenberg)
Holthone (Hardenberg)
De Belte (Hardenberg)
Rheeze (Hardenberg)
Diffelen (Hardenberg)
Pierkesmars (Deventer)
Oude Molen (Deventer)
Tuk (Steenwijkerland)
Thij (Steenwijkerland)
Basse (Steenwijkerland)
Zuidveen (Steenwijkerland)
Kalenberg (Steenwijkerland)
Jonen (Steenwijkerland)
Wetering (Steenwijkerland)
Kampereiland (Kampen)
Mastenbroek (Zwolle)
• Mariaparochie (Almelo, Tubbergen)
• ’t Stift (Dinkelland)
• Hoge Hexel (Wierden)
• Nieuwlande (Hardenberg)
• Oud Avereest (Hardenberg)
• Radewijk (Hardenberg)

Utrecht (5)
Meerkerk (Vijfheerenlanden)
Lexmond (Vijfheerenlanden)
Sluis (Vijfheerenlanden)
Ameide (Vijfheerenlanden)
Tienhoven aan de Lek (Vijfheerenlanden)
Leerbroek (Vijfheerenlanden)
Leerdam (Vijfheerenlanden)
Schoonrewoerd (Vijfheerenlanden)
Hei- en Boeicop (Vijfheerenlanden)
Oosterwijk (Vijfheerenlanden)
Kedichem (Vijfheerenlanden)
Nieuwland (Vijfheerenlanden)
Meije (Woerden)
Soestduinen (Soest)
Hoef en Haag (Vijfheerenlanden)
Darthuizen (Utrechtse Heuvelrug)
Palmstad (Utrechtse Heuvelrug) Er was alleen een bordje met een streep erdoor…
Nieuw-Sterkenburg (Utrechtse Heuvelrug)
Sterkenburg (Utrechtse Heuvelrug)
Vleuten (Utrecht)
Haarzuilens (Utrecht)
• Hoogland (Amersfoort) Ik heb al eens gezocht naar dit bordje, vergeefs. Wellicht probeer ik het nog een keer

Noord-Holland (8)
Oudorp (Alkmaar)
Veenhuizen (Heerhugowaard)
De Noord (Heerhugowaard)
Kooypunt (Den Helder)
Nieuwesluis (Hollands Kroon)
Huisduinen (Den Helder)
’t Horntje (Texel)
Zuid-Eierland (Texel)
Purmer, Purmerbuurt: geen bordjes.

Friesland (25)
Vierhuis (Friese Meren)
Rohel (Friese Meren)
Doniaga (Friese Meren)
Boornzwaag (Friese Meren)
Dijken (Friese Meren)
Spannenburg (Friese Meren)
Smallebrugge (Súdwest-Fryslân)
Lytse Gaastmar (Súdwest-Fryslân)
Sandfirden (Súdwest-Fryslân)
Wolsumerketting (Súdwest-Fryslân)
Bonkwert (Waadhoeke, voorheen Littenseradeel)
Wammert (Leeuwarden, voorheen Littenseradeel)
Jeth (Súdwest-Fryslân)
Skillaerd (Leeuwarden, voorheen Littenseradeel)
Weidum (Leeuwarden, voorheen Littenseradeel)
Arkum (Súdwest-Fryslân)
De Falom (Dantumadeel)
Dokkumer Nieuwe Zijlen (Noordeast-Fryslân, voorheen Dongeradeel)
Kollumer Adsyl (Noordeast-Fryslân, voorheen Kollumerland c.a.)
Zevenhuzen (Noordeast-Fryslân, voorheen Kollumerland c.a.)
Augsbuurt-Lytsewâld (Noordeast-Fryslân, voorheen Kollumerland c.a.)
• It Utlân (Achtkarspelen)
• Scharnehuizen (Noordeast-Fryslân, voorheen Kollumerland c.a.)
Blesdijke (Weststellingwerf)
• Triemen (Noordoost-Friesland). Dit was een buurtschap, tot in 1940 de inwoners aan de gemeenteraad vroegen of de dorpsstatus kon worden toegekend, wat gebeurde. (OVN Groningen)

Zeeland (2)
• Breskens
• Sint-Anna ter Muiden