Beste lezer! Dit is de nieuwjaarsbrief van Bram Fietst. 2019 stond in het teken van Zuid-Holland, de elfde provincie. In totaal fietste ik vorig jaar 10635 kilometer; slechts één jaar fietste ik meer (dat was in 2015, het jaar-Friesland: 11075 kilometer). 2020 is het jaar van de laatste provincie, Drenthe. Ergens dit jaar zal er bij een plaatsnaambord een moment gaan komen dat ik besef dat ik óveral in Nederland geweest ben. De grap die in 2007 ontstond om alle plaatsen van Noord-Brabant langs te fietsen, is uit de hand gefietst tot een enorm fietsproject dat binnenkort ten einde gaat komen. De eerste fietstocht door Drenthe is reeds met bijzonder gezelschap verreden: 95 kilometer langs 25 nieuwe plaatsnaambordjes. Het verslag hiervan, “Het Pesser juk”, is nu te lezen op mijn website, met enkele fraaie kiekjes.

Het vorig jaar gestartte zijproject OVN, de Operatie Vergeten Nederzettingen, loopt dit jaar ook door. Ik zal nog enkele tochten door Nederland maken langs vergeten bordjes van ook vaak vergeten plaatsen. Dit zijn veelal buurtschappen met rare namen (zo ga ik nog langs Drie, Frankrijk, Knikkerdorp en Tuk, om een eventueel bordje te vereeuwigen), maar ook een paar echte dorpen waar ik domweg vergeten ben een foto van het bordje te maken, zoals het Zeeuwse Breskens. Daar wil ik allemaal nog wel even heen. Maar OVN is natuurlijk ook in het leven geroepen om nog meer casus birotandi te kunnen verzinnen (‘geval van fietsen’, vrij naar casus belli ‘een geval van oorlogvoeren’), en om in de Nederlandse provincies waar ik al een tijd niet geweest ben nog eens de sfeer te proeven tijdens een fietstocht die “nog even nodig is”, zoals in Groningen, of Noord-Holland. Binnenkort publiceer ik de tot nu toe bezochte foto’s binnen het kader van OVN en voeg ik de plaatsen bij de reeds bestaande lijsten van de provincies. Dat wordt nog wat gehannes wegens gemeentelijke herindelingen, maar daar verzin ik wel wat op.

Na in Groningen, Overijssel, Utrecht, Friesland, Noord-Holland, Zeeland en Zuid-Holland milieuorganisaties gesteund te hebben, haal ik dit jaar geen geld op voor een goed doel, maar voor een volgend project: na de apotheose van Drenthe en de vervolmaking van “Bram Fietst” schrijf ik een boek over Nederland, ons prachtige veelzijdige land, onze talloze plaatsen en hun oneindig interessante plaatsnamen. Dit schrijven wordt begeleid met anekdotes over een twaalfjarig fietsproject, maar ook klimaatverandering en fietsen en de klassieken komen aan bod, en wat niet al. Ik denk nu aan een komisch-filosofische overdenking, maar tijdens het echte schrijfproces zullen deze vage ideeën echt vorm gaan krijgen. Ik zal te zijner tijd ook op zoek gaan naar een uitgever en zie uit naar het denk- en schrijfproces. Maar eerst moet er nog gefietst worden!!!

Het is natuurlijk al mogelijk om te doneren via mijn website, op het adres van Bram Fietst: alles is welkom op NL46ASNB0708631312 ten name van Bram Fietst. De eerstvolgende update zal meer informatie bevatten over mijn boekcampagne (als je hier overigens tips over hebt, of contacten binnen de uitgeverswereld hebt, schroom niet contact op te nemen) en het naderende einde van Bram Fietst.

Dit was het voor nu. Op een geweldig fietsjaar!