Noord-Holland over de helft! Een voorlopig oordeel

Een voorlopig oordeel over de provincie Noord-Holland

Mooiste steden:
1)      Alkmaar
2)      Hoorn
3)      Enkhuizen
4)      Amsterdam

Leukste dorpen:
1)      Twisk
2)      De Rijp
3)      Marken

Lelijkste regio:
De Zaanstreek is verschrikkelijk! Veel snelwegen, oude industrie en opeengehoopt grijs bij elkaar. De natuur die er is, wordt hierdoor onverbiddelijk verminkt. Zaanstad spant de kroon. De Zaanse huisjes in het centrum zijn ‘lachen’, de rest is drie keer niks. Het is mijns inziens zelfs erger dan Brabants lelijkste eendje, Helmond, maar Zaanstad blijft in deze categorie onder Geleen staan.

Mooiste regio:
Noord-Kennemerland. Hierin ligt niet alleen mijn favoriete stad Alkmaar en mijn het alleraardigste dorpje De Rijp, ook is de kustgemeente Bergen hierin opgenomen. Laatstgenoemde mag dan veel te toeristisch zijn, het fietsen door de duinen en langs de kust is geweldig.
Het fietsen via Hoorn naar Enkhuizen is me ook erg bevallen. Niet alleen zijn deze twee stadjes prachtig, ze liggen ook allebei aan de Zuiderzee. Daarbij bekruipt mij altijd een prettig gevoel naarmate ik steeds verder van mijn beginpunt aan het fietsen ben. Dit heeft de algehele fietsbeleving hier een extra boost gegeven.

Mwah:
Het fietsen rondom Schiphol, zoals ik gedaan heb tijdens de tocht “Rondje Schiphol”, is een ervaring, maar een plaats als Hoofddorp is nou niet dat je zegt van je van het! Dat er om de 30 seconden een vliegtuig boven je hoofd raast, is op zich wel grappig, maar na een tijdje ben je het zat. Het fietsen langs de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder is dan wel weer aardig.
Het fietsen ten zuiden van Amsterdam is ook allesbehalve bijzonder. Er zijn wel leuke weggetjes langs riviertjes, maar je fietst immer onder de rook van de hoofdstad. Dat is niet mijn stijl.
Het poldergebied in de gemeente Medemblik spreekt me ook niet bijster veel aan. Het is lekker hier te fietsen als je even je hoofd leeg wil maken en kilometer voor je uit wil kunnen kijken, maar de dorpjes die er liggen zijn allemaal hetzelfde en het weidse landschap is eentonig.

Gezellig!
Allard, Willemijn en Tom, Ramon, en Hans zijn tot nu toe een dagje met me mee gefietst. Dit waren stuk voor stuk allemaal erg leuke en gezellige dagen. Hopelijk heeft die gezelligheid de af en toe lelijke landschappen die we doorkruisten overstemd!

Grootste fietstocht tot nu toe:
Rondje Schiphol: 139.47 km (dorpequivalent: 5)

Productiefste fietstocht tot nu toe:
Wind Mee!: 21 nieuwe plaatsen in 74.58 km (dorpequivalent: 4)

Mooiste fietstocht tot nu toe:
De supertocht door Schoorl en Schagen met studiemaat Ramon (113.32 km, 20 nieuwe plaatsen, dorpequivalent: 6)

Tot slot: ’t Gooi, regio Haarlem en de uiterste noordelijke regionen van de provincie, Texel incluis, staan nog allemaal op het programma en die kunnen de boel dus nog allemaal omgooien!