Prijsuitreiking groenste Friese gemeente

Een paar maanden geleden gaf ik de Friese Milieu Federatie (FMF) te kennen dat ik in 2015 in Friesland alle dorpjes en steden per fiets ga bezoeken en zodoende de FMF met een mooi bedrag wil verblijden. Het is de 9e provincie waarin ga fietsen en de 5e Milieufederatie die ik ga sponsoren, na die van Groningen, Overijssel, Utrecht en Noord-Holland. De FMF was me al gelijk zeer erkentelijk en ik werd uitgenodigd voor de opening van hun nieuwe pand in Leeuwarden. Deze heuglijke bijeenkomst combineerde ik met de debuuttocht in Friesland, afgelopen januari. Aldaar werd ik door de directeur voor alle medewerkers en aanwezigen in het zonnetje gezet. Niet veel later kreeg ik de vraag doorgespeeld of ik aan de groenste gemeenten in de provincie een prijs wilde overhandigen. Daar ging ik uiteraard op in. Wat een eer!

Donderdag 5 maart stond ik al voor tienen voor het station in Leeuwarden. Na een reis van bijna 3 uur vanuit Nijmegen werd ik samen met Marjet van de FMF met de auto naar Ferwert gebracht, waar in het gemeentehuis aldaar het wethoudersoverleg plaatsvond. Ik mocht aan de wethouders van Sudwest-Fryslân (3e plaats en tevens de gemeente waar mijn geboortedorp Lollum onder valt), De Friese Meren (2e plaats) en Leeuwarden (1e plaats) namens de FMF prijzen uitreiken voor hun inspanningen op het gebied van biodiversiteit. De prijzen bestonden uit bijenhuizen, in oplopende grootte. Daarna werd wat uitgebreider uitgelegd wat het onderzoek van de FMF precies behelsde en wat er zoal qua biodiversiteit gedaan wordt. Nadat ik al door de directeur van de FMF eventjes was geïntroduceerd, werd mij zelf ook nog 5 minuten het woord gegund om even uit te wijden over Bram Fietst. Dat was voor zo’n politiek genootschap toch wel erg bijzonder! Men was erg enthousiast en bovendien er heilig van overtuigd dat ik dit jaar ‘door de mooiste provincie van Nederland’ fiets.

Ik had die dag geen fiets mee, mede omdat het niet toegestaan is je fiets in de spits per trein te vervoeren. Wegens het gebrek aan mijn dierbaarste vriend ben ik ter compensatie eerst lekker door het prachtige centrum van Ljouwert gaan slenteren, om vervolgens de Arrivaboemel naar Groningen te pakken. Daar was ik sinds de apotheose van die provincie in 2011 niet meer geweest, en het weerzien met deze stad in het Hoge Noorden was erg fijn.

Een mooie dag voor Bram Fietst, ook al zijn er vandaag geen kilometers gemaakt en geen nieuwe dorpjes afgestreept. Maar dat komt snel weer!