2 augustus ’15

Dag 2 van de fietsvakantie stond in het teken van een ‘hersteldagje’. Het plan was om naar Keulen te fietsen, daar te kuieren en daarna weer terug te fietsen. Net zoals de laatste kilometers van de heenweg van gisteren fietsten we eerst een stuk over de Bahntrasseradweg: een fietspad over een oude spoorweg. Dat fietst lekker door en gaat maximaal 3% omhoog of omlaag, aldus Lennaert. Toen we in het nabijgelegen Hückeswagen waren gingen we naar het zuidwesten, naar de Große-Dhünntallsperre. Het zou een van de vele Sperren zijn die we in het Bergisches Land tegenkwamen: een groot meer in een dal. Bij deze Sperre raakten we echter hopeloos te weg kwijt en moesten we enkele kilometers over slecht begaanbare bospaadjes kloten. De roep om een goede kaart van de regio werd luider en luider. Toen we de weg weer hadden gevonden gingen in ons aller Dabringhausen even Kaffee & Kuchen nuttigen. Nu wel ja! Daarna reden we in een rechte lijn naar het zuidwesten, over Odenthal, naar Keulen. Lennaert ving, voordat de kilometers lange afdaling begon, aangezien Keulen in een dal ligt, een glimp op van de immense Dom!

Wat een geweldige stad is het toch. Het fietsen langs de Rijn, de enorme kathedraal, Rheinbrücken, Kölsch bier. We hebben ons hier prima vermaakt. En we hebben – allebei – een kaart van het Bergisches Land gekocht. Ja!

De terugweg ging uiteraard niet over dezelfde wegen als de heenweg. Het was nog even afzien in het zwaar verstedelijkte gebied tot aan Bergisch Gladbach, waarna we weer over de meer natuurlijke Strecken gingen fietsen. Dit gebeurde natuurlijk niet voordat we ons voor de zoveelste keer weer op een fietspadloze autoweg moesten begeven. En we zouden onszelf ook niet zijn als we niet na het spotten van de zoveelste Paulanergarten zouden zwichten en eindelijk een Paulaner zouden nuttigen. Komisch was het moment waarop ik de serveerster duidelijk moest maken dat we wel gewoon voor de halve liters gingen en dit haar (en het halve terras) in woord en gebaar liet weten: “Große bitte!” Ten slotte lieten we ons wederom in de luren leggen door de slechte bewegwijzering en fietsten we op het eind 15 km om.

Afstand: 116.06 km
Tijd: 5:42:43
Gemiddelde snelheid: 20.3 km/h
Maximum snelheid: 52.7 km/h

20150802_135132 20150802_204606 DSC02156 DSC02158 DSC02174 DSC02219 DSC02253