11 februari ’15

Begin: 08:10

Voor vandaag stond een tocht van Beek naar Xanten op het programma. Het liefst wilde ik zoveel mogelijk fietsen als ´De uit de hand gefietste fietstocht met Lennaert naar Sonsbeck´, omdat die tocht mijns inziens nog steeds de mooiste plekjes aandeed die de Kreise Kleve en Wesel, twee Duitse buurgemeenten, te bieden hebben. Het plan was om na Xanten zoveel mogelijk via de Rhein weer terug naar Nederland te fietsen. Er was enige tijdsdruk: om 15:45 had ik college Latijn aan de RU. Daarnaast had ik erg veel zin in weer eens een flinke tocht, na een drukke tentamenperiode en een studiereis naar Griekenland!

DSC00649Ik vertrok redelijk vroeg in de grauwe kou, de voorspelde zonneschijn ten spijt. Het weerbeeld zou de hele dag niet echt veranderen. Op de heenweg had ik wind tegen. De eerste 25 kilometers kwamen exact overeen met de hierboven genoemde supertocht: via Wyler naar het Reichswald, daar zo’n 12 kilometer keihard genieten, om bij Nierswalde het bos weer te verlaten. In dat dorpje vond ik tot mijn grote vreugd een PAULANERGARTEN:

20150211_092045Daar ga ik uiteraard een keer heen met medeliefhebbers! Via Pfalzdorf vond ik nog wel wat mooie bekende landweggetjes, waaronder het ‘pauzebankje’, waar Lennaert en ik destijds hadden gepauzeerd, maar daarna reed ik langs de drukke provinciale weg naar Uedem. Maar goed, het kan niet altijd feest zijn. Na Uedem reed ik richting Marienbaum en wat hier vermakelijk was is dat ik de omgeving herkende van een tocht die nog veel langer geleden werd verreden (augustus 2012): ‘Naar Xanten over de Via Romana’. Na enkele kilometers sloeg ik rechtsaf, dwars door het geliefde Uedemer Hochwald naar Marienbaum. En dit alles natuurlijk niet zonder het futuristische radarsysteem voor luchtverkeersleiding van Marienbaum te hebben gadegeslagen.

DSC00660Het laatste halfuur van de heenweg vond plaats op de Alleenradweg tussen Marienbaum en Xanten. Ik zag van ver de indrukwekkende Dom van de Romeinse legerplaats al liggen en genoot met volle teugen, mede door de soundtrack van de film Gladiator die toen toevalligerwijs op mijn iPod voorbijkwam. Aangekomen in Xanten, na ruwweg 53 km, zette ik mijn fiets neer op de Markt en ging ik even lekker in het Stadtcafé zitten. Ook daar heb ik het nodige meegemaakt.

Allereerst bestelde ik een cappuccino en een Xantener Domspitze (een enorm groot taartstuk). Dat was natuurlijk al overheerlijk. Op een gegeven moment sloeg ik een lokale krant open en merkte dat ik de boel eigenlijk best goed kon lezen. En ineens vielen mijn ogen op een artikeltje waar ik ook nog eens iets aan had: Römische Radroute Via Romana in neuem Gewand. Naast de al bestaande site www.via-romana.de is er nu een eigen app voor de route ontwikkeld, en die is ook nog eens zowel Duits- als Nederlandstalig! Die ga ik natuurlijk gelijk downloaden. Als je dan toch een regionaal nieuwsblad gaat doorspitten, is dit precies het soort nieuws dat je wil lezen, dacht ik zo. Toen de caféradio ook nog eens muziek van de soundtrack van Gladiator ging draaien, brak mijn klomp in 1000 stukjes. Maar dat was nog niet alles. Toen ik wilde gaan betalen bleek mijn Duitse spreekvaardigheid een stuk minder ontwikkeld dan mijn leesvaardigheid. Het was niet mogelijk om met een pinpas te betalen en ik had niet genoeg cash. Ik moest dus duidelijk maken dat ik eventjes naar de Deutsche Bank tegenover het café zou gaan pinnen en daarna weer terug zou komen. Wat ik precies heb uitgestameld weet ik niet eens meer, maar het leek in ieder geval nergens op. De serveerster kon er wel om lachen. Ik inmiddels ook.

DSC00671Om kwart voor 12 nam ik nog even snel een kijkje in de prachtige gotische Viktordom, waarna ik aan de terugreis begon. Die geschiedde als gepland: zoveel mogelijk parallel aan de Rijn. Voor het eerst stak ik bij Rees de brug over, om het stuk tot aan Emmerik aan de noordoever van de rivier te fietsen. Dit bracht mij onder meer door dorpjes als Praest, waar iemand fan is van Texel, en Vrasselt, waar iemand anders minder fan is van de Betuwelijn:

20150211_13220120150211_131531Rond 3 uur was ik weer in Beek, zodat ik even kon douchen en naar mijn college Latijn in Nijmegen kon fietsen. Aldaar heb ik natuurlijk even verteld dat ik in Colonia Ulpia Traiana ben geweest. Ik heb weer genoten!

Einde: 15:00

Tijd: 5:46:53
Afstand: 122.69 km
Gemiddelde snelheid: 21.2 km/h
Maximale snelheid: 44.6 km/h

Strava Xanten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie