23 februari ‘14

Begin: 11:18 (Beek-Ubbergen)

Het begin van deze heerlijke zondagse lentetocht (het is officieel nog winter, maar daar is dan ook alles mee gezegd) bestond uit het zo snel mogelijk naar de Waal fietsen, bij Ooij. Daar boog ik af naar het oosten om voor ruim 20 kilometer zo dicht mogelijk bij de Valis te blijven. Dit betekende dat ik schuin tegen de wind in fietste; er woei die dag een stevige zuidenwind. Daar waar Aristoteles het had over een onbewogen beweger, moest ik af en toe flink ploeteren om überhaupt in beweging te blijven.

Ik passeerde ons aller Gelderse Poort bij Millingen, waar ik de Duitse grens overstak. Aan de overkant van de Rijn zag ik de gehele weg naar Emmerich Hoch-Elten liggen. Veel Aristotelische categorieën kwamen in dit prachtige beeld samen: poion (kwaliteit), pou (plaats) en keisthai (ligging). Toen er ongeveer 25 kilometer in de benen zaten plofte ik neer bij de imposante brug bij Emmerich om even te gaan lunchen.

Het fietsen over de Rijnbrug bij Emmerich is iets dat iedere fietsliefhebber een keer gedaan moet hebben. De brug is ruim 1 kilometer lang en biedt onder meer een mooi uitzicht op Kleve. Na Emmerich te hebben doorgereden fietste ik door het glooiende landschap naar de absolute locus amoenus van vandaag: Hoch-Elten, met het in bijzonder de “Blick ins Rheintal”. Een fenomenaal zicht op het Rijndal, Emmerich, Kleve, de Rijn en de hoogten van de eeuwenoude stuwwal: een blik op de geschiedenis.

Na Elten keerde ik terug in Nederland, eens te meer. Dorpjes als Lobith, Herwen en Aerdt  bond ik aan de zegekar en bij Doornenburg stak ik het Pannerdensch Kanaal over, een vertakking van de Waal en dus een ander water. Immers, je kunt niet twee keer dezelfde rivier oversteken. Of was dat Heraclitus? Eehm…

Ik genoot wederom met volle teugen van het fietsen langs de Waal, maar dus nu aan de noordoever! In het Hart van Bemmel nam ik nog een even alcoholische pauze. Daar waar Aristoteles de metafysica als “eerste filosofie” aanduidt, duidde ik mijn Brand Winterblond aan als het “eerste bier” van vandaag. De resterende kilometers naar Nijmegen gingen beduidend minder snel dan die daarvoor. Ik stak de Waalbrug over en was na ruim 5 uur na vertrek weer terug in Beek. Een zeer geslaagde tocht!

Eind: 16:30

Tijd: 3:44:42
Afstand: 77.4 km
Gemiddelde snelheid: 20.7 km/h
Maximum snelheid: 45.7 km/h

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie