1 augustus ’12

Begin: 07:34

Even over half 8 reed ik op deze warme dag Beek uit en na zo’n 5 kilometer was ik in Duitsland (Zyfflich), om hier vervolgens een hele tijd te blijven! De bedoeling was dus om de Via Romana te volgen. Al gelijk werd ik geconfronteerd met de wazigheid en gebrekkigheid van de bewegwijzering van deze route. Ook merkte ik al snel dat de bewegwijzerde route veel discrepanties vertoonde ten opzichte van de route die ik had uitgeprint. Dit was erg verwarrend. Desalniettemin ging het een hele tijd goed en was het prachtig weer, dus dat kon de pret eigenlijk toch niet drukken.

Ik fietste een tijd richting Emmerich am Rhein, voor mij bekend gebied, en zodoende reed ik om Kleve heen. Dát was een nieuwe ervaring! De route voerde mij langs dorpjes als Qualberg, Till-Moyland en Wissel. In laatstgenoemde wist ik wel zo zeker dat ik mij niet meer op de Via Romana die op mijn uitgeprinte kaartje stond bevond dat ik maar besloot van de route af te wijken en de fietsbordjes Xanten (23 km) te volgen. En tot mijn grote verbazing zag ik een paar kilometer buiten het dorp opeens weer de Via Romana aangegeven staan, terwijl dat hele Wissel en omstreken niet op mijn uitgeprinte kaartje te vinden waren! Heel raar. De Via Romana dus. Ik reed om de mooie Wisseler See heen en fietste eigenlijk parallel aan de Rijn tot aan Xanten, waar ik na 76 km fietsen aankwam! Het was toen 12 uur ’s ochtends. Het archeologische park, twee keer door mij bezocht, bekeek ik even aandachtig van dichtbij. Ik ben niet daadwerkelijk naar binnen gegaan, maar het was erg leuk hier weer even te zijn. Daarna ben ik naar het centrum van het leuke toeristische Xanten gegaan en op een terrasje een groot glas cola gedronken.

Op de terugreis had ik een heerlijk windje in de rug. De eerste kilometers naar Marienbaum waren zo gemaakt, en daarna fietste ik door een lichtelijk plooiend en prachtig landschap naar Uedem. Zodoende was ik erg dicht bij Weeze (en het internationale vliegveld). Daarna fietste ik boven Goch langs weer richting Kleve. Het Neder-Rijnse landschap is mij ten zeerste bevallen. Ook Louisendorf werd nog even bezocht. Dit was een volgens mijn uitgeprinte, al lang niet meer betrouwbaar geachte routebeschrijving van de Via Romana, controle/ravitailleringspost. Ik vond het wel een leuk dorpje. Vervolgens week ik definitief af van de echte Via Romana – ik volgde nog wel de route op mijn uitgeprinte kaartje – en reed ik onder Kleve door richting het Reichwald en dus ook de gemeente Groesbeek. Op een gegeven moment moest ik nog een spoorlijntje oversteken, maar de spoorboom stond omlaag. Er kwam maar geen trein en ik zag een mogelijkheid langs de spoorboom te glippen en over te steken, en die mogelijkheid greep ik aan. Totdat er opeens een boze Duitser naar buiten kwam en iets schreeuwde over polizei. Ik deinsde terug en 1 minuut later kwam er toch een treintje en had de spoorboom dus toch zijn nut bewezen. Wat een avonturen.

Ik reed het toch wel mooie Reichswald door en uiteindelijk kwam ik aan in De Horst, gemeente Groesbeek. Een half uur later kwam deze prachtige fietstocht door Duitsland, waarin ik toch grote delen van de historische Via Romana heb gevolgd, ten einde!

Einde: 16:07
Tijd: 6:40:20
Afstand: 137.48 km
Gemiddelde snelheid: 20.5 km/h
Maximale snelheid: 48.0 km/h

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie