De apotheose

27 april 2021

Dinsdag 27 april 2021 was de dag van het einde, van de laatste fietstocht ooit, de apotheose van Drenthe, de ultieme zegerit! Wat begin 2007 begon als een grap (‘Wedden dat je niet alle dorpen van Brabant in één jaar langs kan fietsen?!’) zou vandaag tot een einde komen. Maar niet zonder een monsterlijke fietstocht te maken van liefst 257 km en 51 foto’s van plaatsnaambordjes! Deze tocht zou daarmee naadloos passen in de traditie van de apotheose, waarover ik al eens een stuk schreef.

Ik vertrok even na half 8 vanaf het City Hotel Meppel. Het was nog wat fris, maar het zou de hele dag werkelijk fantastisch weer zijn, een graad of 17, mooie blauwe luchten en de zonnewagen van Helios tufte de hele dag gestaag het zwerk rond, om geen enkel momentje het zicht op de doodeenvoudige fietsende sterveling te worden ontnomen door Nephele of andere wolkachtigen. Ik reed deze rit op mijn oude racefiets die ik jaren terug in Berlijn heb gekocht en die onlangs dankzij welwillende fietsliefhebbers een nieuw leven is geschonken. Ook had ik het stalen ros nog helemaal opgepoetst en gesmeerd. Wie mij langer volgt, weet dat ik in de zomer van 2020 een gloednieuwe Bianchi heb gekocht, en daar onlangs ook klikpedaaltjes op heb laten monteren. Ik zou echter vandaag zó vaak moeten afstappen voor het fotograferen van die bordjes, dat ik besloot op mijn andere racefiets te gaan, getooid met normale trappers en een ijzersterke mentaliteit, en dat is bovendien dezelfde fiets van dé coronatocht, de langste aller tijden.

Na wat gehuchten zonder bordje van de Lijst te hebben gebonjourd (het hebben van een plaatsnaambord is voor mij een kardinale basistoestand als het gaat om het classificeren der Nederlandse plaatsen: ik bezoek álle dorpen en steden, en de gehuchten alleen als ze een leuke plaatsnaam hebben of als ik ze gewoon tegenkom, maar ze moeten te allen tijde een PLAATSNAAMBORD hebben, anders is het einde zoek, en kan je net zo goed straatnaambordjes of losse boederijen op de gevoelige plaat gaan leggen; voor meer hierover, zie “Waarom fietst Bram“), fietste ik door het mooie Holtingerveld, richting het noordoosten.

Rond een uur of elf kwam ik in Wijster, en ik moest en zou natuurlijk even de VAM-berg beklimmen, een kunstmatige vuilnisbelt maar een geliefd fietsparcours voor menigeen. Ik beklom de ‘berg’ en genoot even van een fraai uitzicht over de omgeving

Op dit moment had ik 72 km ik de benen en moest ik nog 48 bordjes fotograferen. Het tempo zat er heel de dag lekker in: ik reed de hele dag zo’n 24 km/u gemiddeld!

Echt lange pauzes gunde ik mezelf niet. Ik moest gewoon nog echt veel fietsen. En daar was ik hier tenslotte ook voor. De terrassen zouden vandaag bovendien toch nog niet open zijn. Het zitvlak protesteerde af en toe wat, maar de benen draaiden prima door. Er waren af en toe momenten dat ik wat wind tegen had, en als dat in combinatie was met fietsen over een slecht wegdek, had ik nog het meest het gevoel dat ik hier echt voor moest ‘werken’. Maar verder ging het fysiek allemaal prima. En dat zeg ik niet om te pochen. Het is misschien wel het resultaat van al die jaren fietsen, zo’n conditie.

Toen de teller de 200 km gepasseerd was, bevond ik mij zelfs even in de provincie Groningen, nabij Stadskanaal. Ik zou daar even een frietje naar binnen gaan werken, en de watervoorraad aanvullen. Het ging inmiddels toch niet allemaal meer van harte. Het was toen half 6 en ik moest nog 7 dorpjes bezoeken, waaronder Zandberg, een dorp in het uiterste zuidoosten van Drenthe, dat deels onder Ter Apel valt, maar ook een Drents gedeelte kent, en dat gedeelte had (godzijdank) ook een plaatsnaambord. Daarna moest ik weer naar de gemeente Aa en Hunze fietsen, waar de laatste te bezoeken plaatsen lagen. Dat was nog 30 km. De finale ging nu echt beginnen.

Ik fietste nu dus weer naar het westen, richting Assen, waar ik eerder op de dag ook al was. Ik had de route van tevoren al uitgestippeld en dit natuurlijk al ver van te voren bekokstoofd, maar deze fietstocht was een ware zigzaggerij. Kijk maar eens naar het kaartje hieronder. En dat was natuurlijk ook precies de bedoeling! Die laatste dorpjes moesten zich niet zomaar gewonnen geven.

Hoe dan ook, de zon stond nog halfhoog aan de hemel, het was nog aangenaam zacht buiten, ik had de wind nu zelfs licht in de rug, ik luisterde naar de etherische muziek van mijn favoriete bands die ik altijd opzet als het moment nabij is waarop ik voor het laatst een foto maak van een plaatsnaambordje in een provincie, behalve dat dat dus nu voor het laatst ooit zou zijn… Dit kon ik nog uren volhouden, meende ik. Het fysieke ongemak leek weer helemaal verdwenen. De boswachterij Exloo was ook deze avond schitterend om doorheen te fietsen. In dat bos zag ik ‘Anderen‘ op de bordjes staan en de schrik sloeg mij even om het hart: de hel, dat zijn de anderen, daar dacht ik eerder vandaag nog een paar keer aan, maar toch was dat dorp door de nauw uitgezette route doorgeglipt. Godzijdank realiseerde ik me dit per direct ik besloot (natuurlijk) 12 km om te fietsen om het bordje van Anderen ook te vereeuwigen. Daarna zou het nog ongeveer een uur duren voordat ik Amen zou aankomen.

Papenvoort (Je hebt ook Papekop. En Papendrecht. En Papenveer. Die arme papen toch!), Marwijksoord, Vredenheim, Grolloo. En daar was het dan. Na 257 km fietsen kwam ik aan in het gehucht Amen, ten zuidoosten van Assen, en maakte omstreeks 20:15 voor het laatst een foto van een blauw plaatsnaambord, de 3075e welteverstaan. Bram heeft gefietst. Amen.

PS: ik werd tot mijn verrassing bij het bordje opgewacht door een fan die helemaal uit Tilburg naar Amen was afgereisd om het heuglijke moment vast te leggen. Ik mocht de foto hier delen:

Afstand: 257 km
Gemiddelde snelheid: 24 km/h
Tijd op de fiets: 10:43:29

51 nieuwe plaatsen: Holtinge, Brunsting, Hijken, Klatering, Alting, Beilen, Lieving, Makkum, Terhorst, Wijster, Drijber, Eursinge (Midden-Drenthe), Westerbork, Zwiggelte, Hooghalen, Laaghalen, Geelbroek, Eleveld, Ekehaar, Eldersloo, Nijlande, Rolde, Balloo, Deurze, Schieven, Anreep, Witten, Loon, Balloërveld, Taarlo, Oudemolen, Gasteren, Anloo, Annen, Eext, Eexterzandvoort, Gieten, Kostvlies, Gasselte, Drouwen, Bronneger, Bronnegerveen, Drouwenerveen, Zandberg, Papenvoort, Nooitgedacht, Anderen, Marwijksoord, Vredenheim, Grolloo, Amen

282/282 DRENTSE PLAATSEN BEZOCHT
ALLES IN NEDERLAND OP DE FIETS GEZIEN!