Peize, Een en De Onlanden met Jelmer

De vierde Drentse tocht over 156 kilometer

15 juli 2020

Voorafgaand aan deze geweldige tocht met Jelmer, een goede vriend die al sinds jaar en dag bijna elke provincie wel een tochtje meepikt, had ik al redelijk wat kilometers in de benen. Laten we zeggen: ruim 400 km en een mooi aantal foto’s van vergeten bordjes. Maar oh wat hadden we zin om nu weer echt Drentse bordjes te gaan scoren! Want daar gaat het ook om dit jaar. De laatste provincie…

Vanuit het uiterste noorden van Groningen, de wijk Beijum, fietsten wij naar het zuiden en in Eelderwolde maakte we de eerste foto van de dag. Het was rond de twintig graden en af en toe zou het miezeren, maar al met al was het meteorologisch zeer acceptabel vandaag! In Norg, na zo’n 30 kilometer, was het tijd voor koffie, gebak en een uitbreiding van mijn wat schrale plan: we konden makkelijk veel meel dorpjes doen! Peize, dat dezelfde etymologie als Pesse kent, werd onder meer toegevoegd aan de route. Die plaatsnamen betekenen overigens ‘modder’. We bleken op een gegeven moment dichtbij Assen te zijn, de enige echte stad in Nederland waar ik nog niet echt ben geweest, behalve met de trein op doorreis. Ook dit keer bleef het bezoek kort en kil: we maakten een foto van het bordje, en even verderop zagen we de KFC en MacDonald’s liggen. Gauw weer weg dus, en naar wereldplaats annex buurtschap Ubbena. Daar maakten we ook slechts een foto van het bordje en maakten we weer rechtsomkeert, maar toch. Bram Fietst gaat toch voor een aanzienlijk groter deel over dorpjes dan over ‘steden’. Al is Assen eigenlijk ook niet meer dan een uit de kluiten gewassen dorpje, voor Drentse begrippen, toch…? Enfin.

Een en Een-West waren de mooiste plaatsnamen van de dag. Het drieprovinciepunt lieten we voor wat het was. Dat ligt in de buurt van Allardsoog, Friesland. Bij het bordloze buurtschapje Amerika, in tegenstelling tot het Limburgse America dat wél een bordje heeft, gingen we na 80 km even wat brood naar binnen werken. Het ging bijzonder goed allemaal en we hadden schik.

Na Roden gingen we nog een lusje maken en scheerden we langs de provinciegrens met Groningen, maar bleven we nog altijd in Drenthe. Dit bracht niet alleen langs plaatsjes als Foxwolde, en Roderwolde, maar ook langs compleet kansloze buurtschappen als Matsloot. Laatstgenoemde ligt echt in de middle of nowhere, je ziet enkel weiland, de enige en gelijknamige weg, en de A7 in de verte. Maar was een bordje! We fietsten bovendien een stuk door De Onlanden, een naam die vraagt om poëzie. Die ga ik ooit nog schrijven. Het was vermoedelijk het mooiste stukje dat we hebben gefietst.

Het was vandaag aangenaam. Lekker fietsen, de dorpjes afjagen en onderhoudende gesprekken. En we kregen bovendien een heel mooi en goed van Drenthe vandaag. Afwisselend, zeker. Bij Lieveren kregen we een glimp het traditionele Drentse landschap voorgeschoteld beekjes met aangrenzende graslanden, bossen en hogerop gelegen essen en esdorpjes. Dat reliëf stelt hier niks voor, maar het is er af toe. Er is over het algemeen meer bos dan in Groningen en Friesland, en daardoor heb je minder het idee dat je jezelf in eindeloze lege vlaktes verliest. Ook al is dat in sommige andere delen van Drenthe, zoals het stuk langs de Hondsrug richting Emmen, wel anders… De dorpjes zijn klein, doen aan alsof de tijd er eeuwen heeft stilgestaan en het is heel rustiek allemaal. Urbanisatie is hier gewoon niet echt. En o zo groen. En wat zagen we een ooievaars. En zelfs bij Steenbergen werd ik voor het eerst in mijn leven een hunebed gewaar. Geweldig.

De tocht liep (fietste) uiteindelijk nog behoorlijk uit de hand. Dat wil zeggen: we fietsten meer dan 150 kilometer en pakten zelfs nog wat vergeten bordjes van buurtschappen in de regio van Groningen mee. Dat ging niet zonder slag, stoot of tragiek. Voor meer hierover verwijs ik je graag naar mijn aparte stukje over Noorderhoogebrug. Ik ben erg blij met deze tocht, vooral door het fijne gezelschap, de mooie hoeveelheid nieuwe plaatsen en ook door het Drentse land. Je bent echt helemaal weg hier. Het is wel Nederland, maar ergens voelt Drenthe als de provincie die het ‘verst’ van je afstaat. En daarom is het heerlijk hier te fietsen.

Afstand: 156,91 km

36 nieuwe plaatsen: Eelderwolde, Eelde-Paterswolde, Winde, Bunne, Lieveren, Langelo, Norg, Peest, Zeijen, Rhee, Assen, Ubbena, Ter Aard, Zeijerveld, Zeijerveen, Huis ter Heide, Zuidvelde, Westervelde, Veenhuizen, Een, Een-West, Steenbergen, Roderesch, Nieuw-Roden, Terheijl, Nietap, Leutingewolde, Roden, Foxwolde, Sandebuur, Roderwolde, Matsloot, Peizermade, Peizerwold, Peize, Altena

OVN: Meerstad, Noorddijk

108 van de 286 Drentse plaatsen bezocht: 37,8 % voltooid
695,7 km gefietst voor missie-Drenthe