27 februari 2009

De eerste tocht in Flevoland! Flevoland wordt de derde provincie die ik ga doorkruisen na Noord-Brabant en Limburg.

Ik fietste zo om 08:40 naar het station en had de trein vanuit Eindhoven van 09:02 richting Utrecht. Ik stapte daar over op de trein naar Almere. Om 10:40 was ik in Almere-Centrum!

Begin: 10:41 (Almere Centraal)

Het was een erg grauwe en lelijke dag. Grijze lucht, mist en een beetje motregen. Ik reed eerst een beetje de stad door, die er lelijk bij lag. Er waren nog geen bordjes die Lelystad aangaven dus ik reed maar gewoon het centrum uit. Op een gegeven moment reed ik over de Parkwijklaan. Al snel waren er bordjes met Lelystad 22 km. Ik volgde eerst het Spoorbaanpad en daarna volgde ik de knooppuntroutes -> ik raakte gelijk de weg kwijt; het was ook slecht aangegeven. Ik werd een industriegebied ingestuurd, maar mijn richtingsgevoel liet me niet in de steek: al snel zat ik weer op de goeie weg.

Ik volgde het op zich wel mooie J. Eden Pad, en daarna het Wout Wagtmanspad naar het fietspad naast de N701 en het Markermeer! Ook al was het zoals gezegd erg miezerig weer en was er een strak witte lucht, had het aanvankelijk wel wat. Ik kon niet ver vooruit kijken, maar ik had zware wind mee dus ik gaste toch vrolijk door! Ik heb in Almere geen bordje van de stad kunnen vinden; die moet ik dan maar de volgende keer vinden.

Zo rond half 12 reed ik de gemeente Lelystad binnen. Ik volgde die N701 dus zo’n 15 km en kwam na 26.11 km in Lelystad aan! Lelystad is duidelijk een ‘geprobeerde’ stad, maar in mijn opzicht compleet mislukt. Ik probeerde het centrum te vinden om daar wat te eten, maar er was niet echt een centrum volgens mij. Ik reed door de wijken Botter, Tjalk en Schoener, die op zich wel aardig waren, maar overal waren bouwwerkzaamheden bezig, en dan is alles gelijk een stuk minder mooi. Toen besloot ik maar buiten de stad wat te eten. Ik zocht de weg naar Swifterbant, maar dat was ook niet gemakkelijk. De bewegwijzering naar Dronten was niet duidelijk, dus moest ik het weer aan mensen vragen. Toen ik eindelijk de weg naar Swifterbant had gevonden, moest ik ook nog een stuk over een onverharde weg rijden omdat een deel van het fietspad was afgebroken. Lelystad is dus afgekeurd! Vlakbij mijn bankje stond ook een bordje met: Pas op! Baggerwerk! Ik reed toen een stuk langs een kanaal en daarna door een heel open gebied met reusachtige windmolens en uitgestrekte velden. Het was overal nog steeds erg grijs, maar met het droevige nummer ‘Untitled 7’ van Sigur Rós in mijn oren was dit toch wel eventjes genieten.

Ik volgde de bordjes naar Swifterbant over de Swifterringweg en had nog steeds de wind in de rug. Emmeloord was slechts 27 km, maar dat is voor de tweede Flevoland-tocht bewaard. Na 55.27 km was ik in Swifterbant! Een leuk dorpje, met leuke straatnamen als ‘Het zichtbord’. Ik reed het dorpje door en kwam uiteindelijk op de N307 / Dronterringweg. Ik kwam hier veel scholieren tegen.

Na 62.40 km was ik in Dronten. In het dorp ben ik niet echt geweest; ik volgde vooral de bordjes naar Biddinghuizen. En dit betekende dus dat de wind mee voorgoed voorbij was! Ik moest nu echt naar het zuiden. Helaas. Ik ging dus over de Biddingringweg. Zeewolde, het uiterst zuidelijke plaatsje wat ik nog moest, was nog 34 km… Dit was wel flink aanpoten zeg. De hele tijd reed ik 24 – 25 km/h, en nu moest ik genoegen nemen met 21 km/h, en bij echte windvlagen fietste ik gewoon niet harder dan 17 km/h. Vlakbij Biddinghuizen stopte ik even onder een tunneltje want het regende op dat moment ook hard. Na 74.14 km was ik in het dorp, waar ik de Kokkelweg richting Zeewolde zocht; ik had geen zin om weer langs een drukke N-weg te rijden. Helaas was die Kokkelweg dus ook echt door het platteland en was er dus weinig weerstand voor de wind. Het was zwaar, maar wel grappig.

Na een rustpauze en die Kokkelweg afgefietst te hebben kwam ik aan op de wat drukkere maar wel meer rechtstreekse Gooiseweg. Dit was een erg lelijk stukje, maar daarna leidden de bordjes mij door een stuk van het Harderbos en kwam ik een bemoedigend bordje tegen waarop Zeewolde 16 km stond. Ik fietste toen over de lange Stemweg die later overging in de Ossenkampweg, en toen was ik eindelijk in Zeewolde! Ik had toen 95.19 km gefietst… Het vorige dorp dat ik haalde, Biddinghuizen, ligt hier dus 21 km vandaan…

Na het lelijke dorp te hebben doorgereden, nam ik de pond naar Gelderland en fietste lekker door naar Ermelo! Ik zou dus geen nieuwe dorpjes meer scoren vandaag. De duidelijk rechte N303 leidde mij daarna naar Putten, waar ik sommige stukken herkende van de fietsweek met drie vrienden van mij in augustus 2007. Ik reed met een flink tempo verder door de harder wordende regen naar het zuiden, en was op tijd in Barneveld voor de trein naar Amersfoort, waar ik zou overstappen op de trein naar Utrecht en daar weer ben overgestapt op de intercity naar Eindhoven.

Einde: 18:46 (Station Barneveld-Centrum)

Tijd: 6:27:31
Afstand: 127.32 km
Gemiddelde snelheid: 19.74 km/h
Maximale snelheid: 40.61 km/h

5 nieuwe dorpen: Lelystad, Swifterbant, Dronten, Biddinghuizen, Zeewolde

Deze tocht was een grote schok voor mij. Ik had in 2008 al die pracht en praal van de provincie Limburg op me af laten komen, en kreeg nu dit voorgeschoteld. Een grauwe en grijze bedoeling. Natuurlijk heeft het weer niet mee geholpen, maar Oostelijk Flevoland oogt uitermate kaal en saai.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie