Alles in Noordoost-Friesland in één keer!

 

2 oktober ‘15

Begin: 11:20

Slechts drie dagen na de vorige Friese tocht was ik al weer in It Heitelân te vinden. Wederom ving de tocht aan in Leeuwarden, en opnieuw mocht ik bijna de hele dag genieten van de schitterende Nederlandse nazomer. In de trein naar Leeuwarden raakte ik aan de praat met een vrouw die op vakantie naar Terschelling ging, een eiland waar ik in het verleden heel vaak ben geweest, en binnenkort ook heenga! Ze bleek ook in de Ooijpolder te wonen; grappig, hoe zulke toevallige ontmoeten kunnen plaatsvinden.

De tocht van vandaag ging eerst langs het vorige week zaterdag vergeten Sumeer, om daarna naar Dokkum te fietsen. Hier vond ik plotseling toch een bordje van de buurtschap Quatrebras, een kruispunt tussen twee provinciale wegen. De vorige keer dat ik hier fietste ging ik naar dit bordje naarstig op zoek, zonder succes. Ook de wederhelft van het dubbelzinnige Feanwâldsterwâl werd vereeuwigd. Even na enen laste ik een koffie- en lunchpauze in, in het alleraardigste Dokkum. Ik wilde alleen maar koffie, want ik had zelf meer dan genoeg eten mee. Omdat het doorgaans niet mag om op een terras de eigen bereide consumpties te nuttigen, verstopte ik de broodjes die ik ging opeten maar onder tafel. Niemand heeft het gezien!20151002_131920Het was inmiddels dusdanig warm geworden dat ik besloot in korte broek en T-shirt verder te fietsen. En dat in oktober! Het ging nu rap met de nieuwe dorpjes. Prachtig was de weg van Ternaard naar Nes, langs de Waddenzee. Moddergat en Paesens zijn ook noemenswaardige plaatsnamen. Bij Oostmahorn keerde ik om, terug naar Dokkum, om daar aan het laatste gedeelte van deze supertocht te beginnen.DSC03169Bijna geruisloos overschreed de kilometerteller de haast normaal geworden grens van 100 kilometer. De tochten dit jaar zijn allemaal zo omvangrijk, dat ik er bijna niet meer van opkeek: de geplande dorpjes moeten elke tocht hoe dan ook toch bezocht worden. En nu is het toch nog mooi weer, was het credo! Tot aan Dokkum had ik de wind even in de rug, daarna weer tegen, maar het mocht geen naam hebben. Ee en Engwierum werden op de foto gezet, en daarna reed ik naar Kollumerpomp, gelegen vlakbij Kollum. Wederom gingen de gedachten even terug naar die leuke dag met Anna en Lucas, met wie ik onder meer in Kollum ben geweest.

In de omgeving van Burum waren enkele satellietschotels van de afluisterdienst NSO te zien. Dat zag er mooi uit, met een ondergaande zon aan de horizon. Grappig was de foto van het bordje met Burum en Visvliet, twee plaatsen in respectievelijk Friesland en Groningen, die toch wel verdacht veel lijken op Bram Witvliet! In Buitenpost eindigde de tocht. Nagenoeg alle plaatsen op het Friese vasteland zijn nu bezocht!

Einde: 18:50

Tijd: 6:25:16
Afstand: 144.93 km
Gemiddelde: 22.5 km/h

31 nieuwe dorpjes: Sumeer, Quatrebras, Veenwoudsterwal (Dantumadeel), Dokkum, Aalsum, Bornwird, Hiaure, Hantum, Hantumeruitburen, Hantumhuizen, Ternaard, Wierum, Nes, Lioessens, Oosternijkerk, Morra, Anjum, Oostmahorn, Metslawier, Jouswier, Niawier, Wetsens, Oostrum, Ee, Engwierum, Kollumerpomp, Warfstermolen, Munnekezijl, Burum

375 van de 424 Friese plaatsen bezocht: 88.4 % voltooid
Kilometers besteed aan Friesland: 2150.28 km

20151002_183046 20151002_142019 strava DSC03190 DSC03202 DSC03210

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie