Groningen – Heerenveen met Anna en Lucas

 

22 augustus ‘15

Daags na de monstertocht door Zuidwest-Friesland ging ik al weer naar Friesland! Deze langverwachte tocht met de Nijmeegse vrienden Anna en Lucas zou een hele mooie worden. Een van de vele rode draden door vandaag was het begrip ‘planning’. Een verslag.

Om kwart over 8 hadden we de trein van Nijmegen richting Heerenveen. Tot aan Utrecht ging alles goed, maar toen we daar op de intercity naar Leeuwarden wilden stappen mochten we de trein niet in omdat alle fietscoupés vol zaten. De route die ik voor vandaag had gepland startte in Heerenveen, maar die planning viel al snel in het water. We besloten in de intercity naar Groningen te stappen en vanuit daar náár Heerenveen te fietsen, via de nodige dorpjes in die streek. In de trein verzon ik een nieuwe route. Om kwart voor 12 stapten we dan eindelijk op de fiets, waarbij de start door mij werd ingezegend met de woorden: “ik heb geen idee waar we heen moeten!”

Al snel hadden we het voor mij bekende Van Starkenborgh-kanaal gevonden, dat we volgden tot aan het Friese Stroobos. Daar begon het kloten met de route weer (ik zat niet op te letten). De Laatste Stuiver werd echter wel met veel bombarie op de foto gezet. Ook hier kwam de route in verband met de tegenwind ter sprake. We besloten echter niet wéér een nieuwe route uit te zetten en toch maar gewoon koers naar Heerenveen te zetten, mede omdat vooral Anna “PSV is toch bijna net zo goed als Ajax?” Hendrix heel graag de wedstrijd Heerenveen – PSV wilde kijken vanavond!

Kollum (geen Lollum ;)) werd ook bezocht, waarna we nu echt naar het zuiden fietsten. Augustinusga was voor Anna natuurlijk bijzonder, omdat haar bachelorscriptie onder meer over Augustinus ging. Vervolgens waren de nieuwe dorpjes telken kere slechts luttele kilometers van elkaar verwijderd; iets wat vaak voorkomt dit jaar en iets wat ons drieën vandaag ook kon bekoren. Onder meer Surhuisterveen en Ureterp werden afgevinkt, dorpjes aan de grens met Groningen. De meeste dorpjes in deze hoek van Friesland waren na vandaag bezocht, dus hier hoef ik nog maar 1 keer heen!

Na Frieschepalen fietsten we door de fijne Boswachterij Bakkeveen, om daarna in Wijnjewoude na 84 km even bittergarnituur te nuttigen. We zaten er allemaal al flink doorheen en hadden een beslissing te maken: gaan we nog flink wat dorpjes langs of gaan we rechtstreeks naar Heerenveen (waarmee de route dus weer zou worden aangepast). Een gulden middenweg was het resultaat. Moskou en Petersburg werden vanwege gebrek aan plaatsnaambordjes van de lijst gegooid, Donkerbroek en Gorredijk werden nog wel op de foto gezet en daarna hielden we de bordjes Heerenveen aan.

Het toeval wilde dat de teller aan het eind van onze rit op 118 km stond, net iets meer dan Josine en Margot. Ik heb geen geld gekregen om dat hier even te benadrukken. Maar grappig is het wel. De uitslag van Heerenveen – PSV laat ik hier onvermeld, net zoals de uitslagen van alle kaartspelletjes die we vandaag gespeeld hebben. Ik ben trots op mijn medefietsers. Het was een mooie dag!

Afstand: 118.05 km
Tijd: 6:49:23
Gemiddelde: 18.5 km/h

17 nieuwe plaatsen: Kollum, De Laatste Stuiver, Augustinusga, Surhuizum, Harkema, Surhuisterveen, Boelenslaan, Houtigehage, Drachtstercompagnie, Ureterp, Frieschepalen, Siegerswoude, Wijnjewoude, Donkerbroek, Hoornsterzwaag, Jubbega, Gorredijk

DSC02747 DSC02750 DSC02759 20150822_145335 DSC02763 DSC02765 20150822_162428 DSC02786 DSC02787 20150822_175952 20150822_205132srtrva

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie