Joure en omstreken

 

9 juli ’15

Begin: 11:00

Tegen elven fietsten Allard en ik op de racefiets weg van de parkeerplaats bij de MacDonald’s langs de snelweg in Heerenveen, op naar nieuwe dorpjes en hopelijk een kilometeraantal waar we tevreden mee kunnen zijn. Bij eerdere tochten die Allard meereed hebben eigenlijk altijd wel de 100 km aangetikt, maar dat zou vandaag waarschijnlijk vanwege de tijd niet lukken.

Nadat we in Heerenveen door de bewegwijzering hopeloos de verkeerde kant op waren gestuurd en de goede weg weer hadden gevonden, regen de nieuwe dorpjes zich al snel aaneen. Na 15 kilometer hadden we al 5 bordjes gefotografeerd! Jammer dat “Rohel” toch echt een bordloos gehucht bleek te zijn. Het haalde de dorpequivalent (gemiddeld aantal gefietste kilometers totdat er een nieuw bordje wordt gefotografeerd) omhoog en werd het eerste dorpje dat ik van de lijst leek te moeten bonjouren dit jaar. Vervolgens zetten we koers naar Joure. Het laatste stukje was even tegen de storm in. In Joure lunchten we even af, met natuurlijk een visje. Dat deden Allard en ik vorig jaar in Monnickendam ook. Een traditie is geboren!

De 5e Friese tocht ging verder in noordelijke richting: wind ik de rug! We reden vandaag een groot deel door de gemeente “De Friese Meren”: een geweldige streek. Ondanks, of juist dankzij, de harde wind, was er veel zeilverkeer op het water waar te nemen. Het was ons echter om de dorpjes te doen. Bij Terherne bogen we weer af naar het oosten, richting Heerenveen. Het stuk dat we parallel aan de A32 naar het zuiden reden was gek genoeg ook met de wind vol in de rug. Het gezegde “In Friesland waait het altijd. En je hebt de wind altijd tegen” werd maar weer eens bevestigd. In Heerenveen was onze topografische dorst nog niet gelest en pakten we Oudeschoot en Mildam nog even mee. Daarna reden we via Katlijk (al bezocht, enkele dagen geleden!) en een mooie uitkijktoren bij het buurtschapje Brongergea (zie foto’s hieronder) weer terug naar de auto. De teller bleef uiteindelijk steken op 84 km en 20 dorpjes. Ook hebben we een paar prachtige klokkenstoelen gezien. Prima, en weer erg efficiënt. Weer een fijne en erg gezellige tocht!

Afstand: 84.54 km
Gemiddelde: 20 km/h

20 nieuwe plaatsjes: Nijehaske, Oudehaske, Sintjohannesga, Rotsterhaule, Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega, Oldeouwer, Scharsterbrug, Joure, Snikzwaag, Broek, Akmarijp, Terkaple, Goingarijp, Terherne, Haskerdijken, Terband, Nieuwebrug, Oudeschoot, Mildam

130 van de 452 Friese plaatsjes bezocht: 28.7 % voltooid
Kilometers besteed aan Friesland: 526.1 km
DSC01383 DSC01386 DSC01393 20150709_154618 strava

DSC01309 DSC01322 DSC01332 DSC01337 DSC01340

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie