Knallen in Zuid-Friesland

 

5 juli ‘15

De vierde tocht door Friesland was er een die lang op zich heeft laten wachten. Dit is vrijwel geheel te wijten aan het afronden van mijn bachelor Grieks en Latijn in Nijmegen. Met succes! Maar dan zou er nu ook flink gefietst worden.

Begin: 10:30 (Heerenveen)

Het zou een warme dag worden. De lucht was bewolkt, maar het was droog toen ik Heerenveen uitreed. Ten oosten van het veenkanaaldorp kwam ik door Oranjewoud, gelegen aan de westzijde van het grote bosrijke Parkgebied Oranjewoud. Naast groene natuur waren hier ook monumentale landhuizen te bewonderen. Na enkele kilometers door de polder te hebben gefietst en een handvol dorpjes te hebben afgestreept, streek ik neer onder een boom in Oldeberkoop. De regen viel hier even met bakken uit de lucht.

Na die korte pauze boog ik af naar het zuidwesten. Bij De Blesse reed ik even parallel aan de A32 naar Wolvega, waar ik tegen half 2 even een drankje ging doen. In Wolvega zetelt het gemeentebestuur van Weststellingwerf. Het ligt tevens in het gebied ‘Stellingwerven’, ten zuidoosten van de rivier de Tjonger. Dit gebied onderscheidt zich dat de rest van Friesland doordat er in het verleden een andere taal dan het Fries werd gesproken, namelijk een Nedersaksisch dialect, het Stellingwerfs.

In het café waar ik zat in Wolvega merkte ik van dat oude dialect weinig tot niets. Ik wilde er in eerste instantie ook wat eten, maar de kaart bood alleen dürüm en pizza’s en dergelijken. Daar had ik nu niet echt zin in! De ijsthee was desalniettemin verfrissend, en ik kreeg heel erg veel zin om de resterende tijd, voordat het onweer zou losbarsten, flink wat plaatsjes aan te doen. En dat lukte bijna helemaal.

Eerst was het zigzaggen ten noordwesten van Wolvega (zie het kaartje hieronder). De gemeente Weststellingwerf was heerlijk om door te fietsen. Het leukste plaatsje was vooralsnog Munnekeburen. Ik fietste door het veengebied “De Rottige Meente”, maar hier was weinig rottigs aan! 😉 Bij Delfstrahuizen en het Tjeukemeer fietste ik weer in de richting van Heerenveen. Graag zou ik nog ten westen van Heerenveen, waar een grote hoeveelheid plaatsjes ligt, ‘pakken wat ik pakken kon’, maar de buienradar liet naderend onheil zien, dus daar zag ik vanaf.

Ik reed nog door Rotstergaast, langs de rivier De Tjonger, met Peperga in mijn reet omdat ik heel graag voor de storm bij het station wilde zijn. Het mocht niet zo zijn. in het zuiden van Heerenveen brak de hemel open. Ik stopte vlug mijn telefoon en iPod in mijn rugzak, die in mijn fietstas zat, en deed die goed dicht. Een ware stortbui en fikse windvlagen viel mij ten deel. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het lekker vond. Na minder dan 100 km kwam de tocht op het station in Heerenveen, kletsnat, weer ten einde. 28 nieuwe plaatsjes bezocht!

Einde: 16:45 (Heerenveen)

Afstand: 99.1 km
Tijd: 4:42:28
Gemiddelde snelheid: 21.1 km/h
Maximum snelheid: 32.0 km/h

28 nieuwe dorpjes: Oranjewoud, De Knipe, Langezwaag, Jonkersland, Bontebok, Katlijk, Oldeberkoop, Zandhuizen, Noordwolde, Vinkega, Noordwolde, De Hoeve, Steggerda, Peperga, De Blesse, Wolvega, Sonnega, Oldetrijne, Nijelamer, Nijeholtwolde, Oldelamer, Munnekeburen, Langelille, Echtenerbrug, Delfstrahuizen, Rotstergaast, Nieuweschoot, Rottum

110 van de 453 Friese plaatsjes bezocht: 24.3% voltooid
Kilometers besteed aan Friesland: 441.56 kmDSC01186 DSC01222 DSC01237 20150705_123131 DSC01242 DSC01252 DSC01262 DSC01264 DSC01280 20150705_151323 FR904

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie