Restjesdag in Zuid- en Oost-Friesland

 

20 september ‘15

Begin: 09:35

Een paar weken na de laatste tocht in Friesland, met Daan naar Pesse, stond er voor vandaag een ‘restjesdag’ op het programma: alle resterende dorpjes rondom Wolvega en tussen Heerenveen en Drachten bezoeken, zodat ik na deze tocht alleen nog maar ten noorden van de lijn HarlingenLeeuwarden – Drachten wezen moet. En zo geschiedde. Erg leuk aan deze tocht was het feest der herkenning: in het gehele gebied dat ik bestreek vandaag was ik al meerdere keren geweest, zoals onder meer met Allard, met Anna en Lucas, en met Daan.

De tocht ving aan in Wolvega, om half 10. De dag startte wat grijzig, maar later zou de zon af en toe doorbreken. Het bleef in ieder geval droog en met 17 graden aangenaam fietsweer. Met volle vaart sjeesde ik de N351 af, richting Emmeloord, en vinkte ik Nijetrijne af. Spanga bevatte helaas geen plaatsnaambord, dus die ging van de lijst. Scherpenzeel en Slijkenburg ontgingen die ontering. In Slijkenburg moest ik eventjes terug om de weg af te speuren, omdat mijn cameraatje uit mijn jaszak was gevallen. Godzijdank lag hij nog gewoon vlakbij Scherpenzeel, enkele kilometers terug, op straat. Nadat ik Bantega op de foto had gezet, keerde ik weer helemaal terug naar Wolvega. Aldaar knalde ik, luid meezingend met het lied “Holland” van Sufjan Stevens, die volgende week in Carré een groots optreden geeft, tegen een verkeerspaaltje. Zelf bleef ik ongedeerd, mijn stuur is wel een beetje gekromd!

Na een korte pauze koerste ik oostwaarts. Het riep weer allerlei leuke herinneringen op aan de eerder genoemde tochten. Vooral het passeren van het bordje van Boijl werkte me op de lachspieren, aangezien Daan en ik tijdens ons kortstondige bezoekje aan dit dorp de plaatsnaam herhaaldelijk en tamelijk luidruchtig aanhaalden. Toen ik na het nodige gezigzag in Oosterwolde was aanbeland, sprong de teller op 100 km. Ik wist toen nog niet dat ik toen pas op de helft zou zijn van deze monstertocht.

Een halfuurtje later was ik Allardsoog, gelegen op het unieke punt waar de provinciën Groningen, Friesland en Drenthe elkaar begrenzen. Na ook een korte stop daar reed ik weer met een hoog gemiddelde nar het westen, en kwam zodoende door Klein-Groningen, dat me deed denken aan de tocht met Anna en Lucas. Toen wij in Klein-Groningen waren destijds, waren we, net zoals ik nu, al behoorlijk aan het afzien! Ook kwam ik langs Wijnjewoude, hetgeen me gelijk deed denken aan die enorme karrenvracht aan bittergarnituur die wij toen naar binnen werkten! De aan de autoweg van Bakkeveen naar Gorredijk liggende plaatsnaambordjes werden ook op de foto gezet, om daarna naar het noorden te gaan, richting Drachten. Je kan op het kaartje hieronder zien dat ik toch echt in Drachten ben geweest, maar ik heb geen foto van het plaatsnaambordje kunnen maken: die was gestolen. Dan moet dat maar een andere keer.

Het was inmiddels 5 uur en de teller stond op 150 km. Tijd voor een snack in Boornbergum. Met nieuwe energie reed ik over een aardig dijkpad langs de Ee naar De Veenhoop en Goëngahuizen. Laatstgenoemde plaats deden mijn gedachten even teruggaan naar Margot en Josine, met wie ik het onsterfelijke “Goënga” (en Loënga) bezocht. Als je meer wil weten over de toponymie van Goëngahuizen, klik er dan even op…

Het plan was om Vegelinsoord ook nog mee te pakken, gelegen aan de westkant van het spoor. In Akkrum stak ik dus dat spoor over en volgde de bordjes. Het pontje dat mij echter over het Nieuwe Heerenveense Kanaal moest brengen, bleek DEFECT te zijn. Fijn jongens! Kon ik weer al die kilometers terug fietsen. Ik besloot Vegelinsoord (en Luxwoude, dat ook nog op de planning stond) te laten voor de laatste fietstocht dit jaar, van Heerenveen naar Leeuwarden. Vlak buiten Heerenveen passeerde mijn tellertje de magische grens van 200 km. Om half 8 zat ik weer in de trein: moe maar voldaan!

Einde: 19:16

Tijd: 8:15:17
Afstand: 205.06 km!
Gemiddelde: 23.3 km/h

23 nieuwe plaatsen: Nijetrijne, Scherpenzeel, Slijkenburg, Bantega, Oldeholtwolde, Oudehorne, Oosterstreek, Haule, Haulerwijk, Bakkeveen, Waskemeer, Hemrik, Lippenhuizen, Terwispel, Beetsterzwaag, Olterterp, Kortehemmen, Boornbergum, Nij Beets, De Wilgen, Smalle Ee, De Veenhoop, Goëngahuizen

296 van de 429 Friese plaatsen bezocht
Kilometers besteed aan Friesland: 1784.68 km

DSC02961 DSC02966 strava fr916 DSC02935 DSC02931 DSC02925 DSC02905 Boornbergum 20150920_191647

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie