Topografische dorst is er om gelest te worden

 

15 januari ’15

Begin: 12:46 (Heerenveen)

It giet oan! En dan niet de Elfstedentocht, maar hoofdstuk Friesland van Bram Fietst! De tocht die vandaag op de planning stond was niet al te spannend: van Heerenveen naar Leeuwarden. Het feit dat ik weer over paden zou fietsen waar mijn fiets en ik nog nooit geweest zijn, nieuwe dorpjes zou gaan bezoeken, eropuit gaan, kortom, gewoon weer lekker zou gaan fietsen, gaf echter meer dan voldoende motivatie. Topografische dorst is er immers om gelest te worden. En dat het daarbij koud en nat was, deerde niet.

Om kwart voor 1 stapte ik uit de trein in it Hearrenfean. Na eventjes geacclimatiseerd te hebben (lees: wennen aan de regen) vond ik de weg uit de stad en met de wind vol in de rug werd ik zo naar de eerste nieuwe dorpjes geblazen: Luinjeberd en Tjalleberd. In Tijnje boog ik weer af naar het westen, zoals je duidelijk kan zien op het kaartje hieronder. Het landschap oogde kaal en uitgestrekt, en door het grauwe weer ook wat troosteloos. Het deed me wat denken aan Groningen.

Het aardigste plaatsje van vandaag was Akkrum, gelegen aan de rivier de Boorne met het Leppa Akwadukt. Het was iets groter dan de rest van de dorpjes die ik langsging vandaag, maar ook Akkrum was ik in een vloek en een zucht weer uit. Vervolgens reed ik parallel aan de A32 nog door enkele dorpjes heen tot ik aankwam in de Friese hoofdstad, Ljouwert. Na even zoeken had ik ook het nieuwe pand van de Friese Milieu Federatie gevonden, waar ik was uitgenodigd voor hun jaaropening!

Deze fietstocht zal niet de boeken ingaan als een hele bijzondere. Wel ben ik erg verheugd over het feit dat hoofdstuk 9 van de missie van start is gegaan. De receptie bij FMF, waar ik als weldoener door de directeur even ben geïntroduceerd en tevens een oude bekende van Natuur en Milieu Overijssel, Peter Adema, tegen het lijf liep, was ook erg geslaagd. De debatten die aldaar door de lokale politieke partijen gevoerd werden kon ik nog aardig volgen, ook al houdt mijn Frysk (Fries) na pake en beppe op. En die avond zou ik nog per trein naar Amsterdam reizen waar het Concertgebouworkest de 3e symfonie van Mahler ten uitvoer bracht. O Mensch! Gib acht! Wat een dag!

Einde: 15:37 (Leeuwarden)

Tijd: 2:28:04
Afstand: 48.96 km
Gemiddelde snelheid: 19.8 km/h

13 nieuwe dorpjes: Heerenveen, Luinjeberd, Tjalleberd, Gersloot, Tijnje, Oldeboorn, Akkrum, Nes, Jirnsum, Reduzum, Wytgaard, Goutum, Leeuwarden

13 van de 451 Friese plaatsjes bezocht: 2.9 % voltooid
Kilometers besteed aan Friesland: 48.96 km

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie