Zeer fraaie eerste rit door Súdwest-Fryslân

 

24 mei 2015

Begin: 08:57

De 3e Friese expeditie ving aan in Den Helder. Een strakblauwe lucht, 20 graden en een flauwe noordenwind waren de weersomstandigheden vandaag: ideaal! Vanaf Den Helder fietste ik 25 kilometer door de Kop van Noord-Holland, langs mooie dorpjes die ik vorig jaar allemaal heb bezocht, zoals Stroe en Hippolytushoef. Bij Den Oever begon ik voor het eerst dit jaar, en zeker niet voor het laatst, de Afsluitdijk over te fietsen. Het blijft een bijzondere ervaring en ik zou iedere fietsliefhebber willen aanraden dit een keer te doen. Binnen 75 minuten was ik aan de andere kant.DSC01001Zurich en Wons waren de eerste nieuwe dorpjes van vandaag, en in het altijd gezellige Makkum ging ik even op een terrasje uitrusten van de eerste 65 km. Bovendien was het lunchtijd. Aldaar kreeg ik te maken met het Friese oberdom. Werkelijk alles ging op zijn elfendertigste (het detecteren van de klant, de bestelling opnemen (een ijsthee en een ‘duivelsbroodje’), de bestelling komen brengen (het ‘duivelsbroodje’ was overigens echt heel karig), de rekening opnemen en de rekening gaan halen), en zo druk was het nou ook weer niet! Maar, het zonnetje scheen dus het kon me allemaal wat.
DSC01046Tegen tweeën reed ik naar het zuiden, over een prachtig binnendijks paadje aan het IJsselmeer. Dorpjes als Piaam, Gaast en Ferwoude werden met veel plezier afgevinkt. Van ver had ik de toren van Workum al zien liggen. Ook dat plaatsje lag er prachtig bij en al snel bekroop mij het gevoel dat Friesland wel eens hoog zou kunnen gaan eindigen in de ‘Ranglijst der Provinciën’.
DSC01074Hindeloopen, naast Workum ook één van de 11 steden, pakte ik nog even mee, om daarna naar het noordoosten te gaan fietsen. Het weggetje dwars door de polder van Hindeloopen naar Koudum verdient hier nog een loffelijke vermelding: het waren die kilometers die deze dag zo mogelijk nóg mooier maakten. En het ging maar door. Het onsterfelijke ‘It Heidenskip’, fietsen langs de vele meren die Súdwest-Fryslân rijk is, zoals de Fluessen en het Grote Gaastmeer, het idyllische Oudega. En ondertussen bleef het maar heerlijk weer.
DSC01092In Oudega besloot ik weer een bezoekje aan een Friese staminee te brengen, maar dat was misschien minder slim. Alle zwaaiende armen, bescheiden ‘hallo’-roepingen en een paar keer op gaan staan (zo klein ben ik nou ook weer niet) ten spijt, het duurde 20 minuten voordat de bediening, die het verder niet echt druk had, mij had opgemerkt. Ik kon er gelukkig hartelijk om lachen!
DSC01121De laatste twintig kilometer van vandaag bestonden uit zigzaggen in het geweldige gebied ten zuidwesten van Sneek. Plaatsjes als Blauwhuis, IJlst en Folsgare werden met de nodige bombarie op de foto gezet. In het pittoreske Oosthem werd er op een veldje zelfs gekaatst. Een van de vele Friese bijzonderheden en een genot om eventjes naar te kijken. Tegen zessen kwam ik aan in Sneek en waagde ik me nog één keer aan een cafébezoekje, en wel bij “Die porte von Cleve”. Daar werd ik direct op mijn wenken bediend en binnen een minuut zat ik aan een welverdiende Brand Weizen. Een schitterende dag!

Einde: 18:00

Tijd: 6:07:11
Afstand: 136.6 km
Gemiddelde snelheid: 22.3 km/h
Maximum snelheid: 37.1 km/h

25 nieuwe plaatsjes: Zurich, Wons, Makkum, Idsegahuizum, Piaam, Gaast, Ferwoude, Workum, Hindeloopen, Koudum, It Heidenskip, Gaastmeer, Oudega, Westhem, Blauwhuis, Greonterp, Wolsum, Abbega, Nijezijl, IJlst, Oosthem, Folsgare, Tjalhuizum, Ysbrechtum, Sneek

82 van de 453 Friese plaatsjes bezocht: 18.1 % voltooid
Kilometers besteed aan Friesland: 342.46 km

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie