30 juni 2010

Begin: 06:23

Omdat ik wist dat het vandaag weer erg warm ging worden vertrok ik lekker vroeg. En deze keer niet naar de Waalbrug, maar naar het land van onze Oosterburen!

Ik reed via de bekende dorpjes Zyfflich en Niel naar de dijk richting Emmerik. Dit was erg leuk om weer over heen te fietsen. Na zo’n 28 km kwam ik in de Duitse Rijnstad aan en ik reed er nu dwars doorheen, knotenpunkten volgend, naar het eerste dorp van vandaag: Netterden! Ik ging hier, zo rond 8 uur ‘s ochtends, even lekker op een bankje zitten en wat drinken.

Even later vervolgde ik mijn weg, die toch al wel de Achterhoek doorkruiste, naar Megchelen, ook al gelegen in gemeente Oude IJsselstreek. Het was nog erg vroeg dus lekker rustig op de weg. De zon begon wel voelbaar warmer te worden. Op een gegeven moment kwam ik op een kruispunt waar ook, een paar maanden geleden, een startpunt van de Batavierenrace gelegen was. Dit was erg leuk om te herkennen. Na nog wat kleine plaatsjes en gehuchten doorkruist te hebben kwam ik in grensdorp Dinxperlo aan. Hier realiseerde ik me dat het kaartenboekje dat ik bij me had niet verder ging dan Doetinchem dus kocht ik bij de VVV een leuk boekje met speciale uitgezette routes door de Achterhoek. Ik besloot een deel van de route ‘Langs de Oosterburen’ te fietsen. Dit was werkelijk waar super mooi, vooral toen ik het plaatsje IJzerlo, (Nedersaksisch: D’n Stiezer) doorreed. De weggetjes hier waren ontzettend mooi, heel groen, veel variatie, en vooral, vredig. Zo nu en dan kwam ik collega-fietsers aan die net zo aan het genieten waren. Ondertussen luisterde ik weer eens het rustgevende album Takk… van Sigur Rós, een album dat mijns inziens goed bij deze sfeer paste.

Tussen Lintelo en Sinderen, na 81 km, ging ik lunchen. Ik had het toen toch best wel warm. Na een half uurtje vervolgde ik de route Langs de Oosterburen, maar toen de dorpjes in de buurt kwamen die ik nog moest halen, week ik af. Bij het dorpje Silvolde was er wat leuke inside information in het boekje dat ik had gekocht te vinden, namelijk: “De naam Silvolde komt deels van het Germaanse ‘Sil’ of ‘Suli’, dat huis betekent, en ‘Volde’, dat komt van het woord ‘Wold’, dat grond begroeid met elzen betekend.” Daarna kwam ik onder andere door Ulft en Terborg, en reed vervolgens met een flinke vaart door naar Doetinchem. Dat was leuk omdat ik het Zeddammer bos, dat op een heuvel ligt, mooi kon zien liggen. In D’chem besloot ik gewoon lekker door te rijden, ik voelde me nog steeds prima, ondanks de warmte en het feit dat ik toch al weer ruim 100 km had gefietst. Ook in Zevenaar besloot ik door te fietsen. Ik verzon hier nog een leuke short-cut door Babberich, een dorpje dat ik ook nog moest hebben. Met een snel tempo kwam ik ruim op tijd in Pannerden aan en dus ook bij de pont naar Millingen. De mooie Ooijpolder was het laatste wapenfeit van deze zeer geslaagde fietstocht!

Einde: 17:41
Afstand: 161.22 km (waarvan 130.16 km in Gelderland)
Tijd: 7:42:49
Gemiddelde: 20.9 km/h

20 nieuwe dorpen: Netterden, Megchelen, Gendringen, Breedenbroek, Dinxperlo, De Heurne, IJzerlo, Lintelo, Sinderen, Bontebrug, Ulft, Varsselder, Silvolde, Gaanderen, Terborg, Etten, Nieuw-Wehl, Nieuw-Dijk, Babberich, Herwen

Voortgang: Gelderland: 206 van de 360 dorpen gehaald: 57.22 % voltooid

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie