17 oktober 2010

Begin: 06:13

Ja dat was koud ja!! Het zal ongeveer 0 graden geweest zijn toen ik in de donkerte vertrok vanuit Beek in westelijke richting, en in deze richting bleef ik een hele tijd fietsen. Ik ging Nijmegen door en knalde door Weurt en Beuningen. Ook in Druten was ik nog niet te stoppen, pas toen ik in Beneden Leeuwen (waar overigens een leuk stukje van een college over de kritiek van Plato op Homerus voorbij kwam op de iPod) de Waal was overgestoken en zo goed als in Tiel was na 40 kilometer, besloot ik even wat te drinken.

Het plan was om alle nog westelijke dorpjes vandaag te gaan behalen, maar al vanaf het begin van de tocht twijfelde ik of dat wel reëel was. Desalniettemin hield ik me voorlopig nog aan de planning en reed langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Dit was vrij saai, tot ik eindelijk dan in Rijswijk was! De mooie strakke blauwe ochtendlucht werd steeds meer vergezeld door een grote zon, en dit maakte het fietsen aangenaam. Ik ging het water over en toen begonnen de nieuwe dorpjes snel te komen. Ik reed over leuke dijkjes met een fraai uitzicht op dit mooie gedeelte van het Rivierenland. Na het wat grotere Buren moest ik nog even weer naar het oosten om Zoelen af te vinken, en daarna keerde ik weer naar het (zuid-)westen. Helaas kreeg ik ook te maken met die vreselijke A15, die dit landschap, dat vaak fraai is, echt verprutst. De Betuwelijn die ernaast loopt maakt het een beetje goed.

Na de twee dorpjes ‘Avezaath’ ging ik snel door naar Geldermalsen, een van de grootste plaatsen naast Tiel waar ik nog niet geweest was. Ook kwam ik een leuke tennisvereniging tegen genaamd ‘GLTC’ (Geldermalsense Lawn Tennis Club, evenals Griekse en Latijnse Taal en Cultuur). Maar toen ik richting het eraangeplakte Meteren fietste, voelde ik dat mijn achterband wel heel erg zacht was. ‘Het kan verkeere’ zou je zeggen, maar dit is de eerste keer sinds de epische tocht met Wout van Eindhoven naar Woensdrecht op 24 december 2007, dat ik tijdens een ‘officiële’ fietstocht een lekke band heb gekregen. Juist nu. KAK!

Dit gooide heel de planning wel in de war. Ik had ongeveer 80 kilometer gefietst en moest echt nog wel een eind. Op mijn velg was er heel zachtjes wel te fietsen. Omdat er heel veel nieuwe dorpjes nog rondom Geldermalsen lagen, besloot ik daar in ieder geval heen te gaan en dan maar de trein terug te pakken. Ergens hoopte ik nog dat een of andere wielrenner zijn bondgenoot in nood wel zou willen helpen, maar dan zou ik die wel tegen moeten komen. En wonder boven wonder, dat gebeurde. In Buurmalsen, een paar kilometer boven Geldermalsen, stond een hele fietsclub langs de weg te staan, waar ook een ambulance stond. Ik sprak een van de mannen aan en er werd in no time een nieuw binnenbandje ingezet! Echt fantastisch!

Met een lekkere krentenbol vervolgde ik mijn tocht naar Tricht. Nu moest ik de Linge over om nog de dorpjes Enspijk en Deil te halen, maar dit bleek moeilijker dan gedacht. Het pontje bij Enspijk besloot niet te bestaan, dus moest ik naar Beesd. Hier was de bewegwijzering echter zo slecht dat het bijna op Gemertse toestanden leek. En dat zeg ik niet vlug! Omdat dit vrij waardeloos verliep en de tijd toch best wel snel verstreek, besloot ik niet meer naar Spijk te gaan. Ik had het volgende bedacht: ik ga gewoon nog een keer vanuit Eindhoven de resterende dorpjes hier doen en ik zorg nu dat ik alles tussen Beesd en Tiel haal.

Dit zorgde voor wat meer vrijheid, minder haast en meer ruimte om te genieten van het toch zeer mooie weer vandaag! Ik moest uiteindelijk om heel het dorp fietsen, zelfs door Rumpt, omdat dus de Linge en de verschrikkelijke A2 de weg naar het oosten blokkeren. De weg over de N327 naar de laatstgenoemde dorpjes was saai en er stond een stevige wind tegen.  In Deil besloot ik gewoon door tot Geldermalsen te fietsen, dus niet meer naar Zaltbommel om daar eventueel nog wat dorpjes te halen, maar naar gemeente Neerijnen te gaan.

In Geldermalsen herkende ik de boel zeker van 25 kilometer geleden. Ik stak de A15 weer over en was een paar kilometer in het leuk genaamde dorp “Est”. Zo zie je dat fietsen en de klassieken zeker goed samen gaan! De weg door de polder naar Neerijnen en Opijnen was ook leuk, alleen de resterende weg die mij wachtte zou bereden gaan worden met een forse tegenwind. Desalniettemin heb ik hier kunnen genieten van het landschap. Het Rivierenland is een mooi gebied. Niet overal, maar grotendeels is het zeker aan te raden voor liefhebbers. Alleen jammer van die teveel besproken onnodige A15… De dorpjes Heesselt, Varik en Ophemert waren leuk, en uiteindelijk kwam ik weer in Tiel aan. Ik zat er wel doorheen, en mijn achterband werd ook steeds slapper. Met een lekkere kop koffie ging ik in de Syntus zitten richting Elst, en daarna naar Nijmegen. Een geslaagde en leuke ‘noodzakelijke’ tocht, waar ik meer van heb genoten dan eigenlijk de bedoeling was!

Einde: 14:31 (Station Tiel)
Tijd: 7:02:02
Afstand: 138.82 km
Gemiddelde: 19.7 km/h
Max: 31.0 km/h

24 nieuwe dorpen: Tiel, Rijswijk, Ravenswaaij, Beusichem, Zoelmond, Asch,  Buren, Zoelen, Kerk-Avezaath, Erichem, Kapel-Avezaath, Wadenoijen, Geldermalsen, Meteren, Buurmalsen, Tricht, Enspijk, Deil, Est, Neerijnen, Opijnen, Heesselt, Varik, Ophemert

Voortgang: Gelderland: 314 van de 355 dorpen gehaald: 88.45 % voltooid

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie