10 december 2010

Begin: 09:38

De één na laatste fietstocht van de missie Gelderland voltrok zich in de kou, maar gelukkig niet met neerslag. Vandaag stonden de resterende westelijke dorpjes op het programma. Deel 1 van de reis was gelijk ook het saaiste en grootste gedeelte: in het westen van Gelderland komen. De 50 kilometer die ik moest afleggen om in Zaltbommel te komen, waren dan ook weinig inspirerend. Het Rivierenland is niet saai, het heeft zeker iets aparts, maar ik moest me beperken tot de N322 en het weer was grauw. Gelukkig had ik lekkere muziek in de oren en kon ik op mijn (gemiddelde) snelheid letten. Goed, eenmaal in Zaltbommel aangekomen (56 km gefietst), ging ik daar in het centrum in het Stadscafé (aan de Gamerseweg) even uitrusten en opwarmen met lekkere cappucino. Dit was zo rond half 1 ’s middags.

Na een half uurtje chillen stapte ik weer op de fiets, op naar het eerste nieuwe dorpje van vandaag: Gameren! Even op en neer rijden naar Nieuwaal was zo gepiept, en daarna ging ik verder naar het zuiden en kwam ik via ietwat saaie provinciale wegen door kleine dorpjes als Wellseind en Aalst. Ik was wel blij dat ik nu tenminste dorpjes kon scoren aangezien dit de eerste 60 kilometer niet kon en puur noodzakelijk was om bij de nog niet behaalde plaatsjes te komen. Elke foto gaf me dus weer genoeg energie om te door te fietsen naar de volgende!

Vanaf Zuilichem bleef ik toch wel een hele tijd over een leuk dijkje fietsen en beleefde ik het Rivierenland op een aangename manier. Het weer was zogezegd grauw, maar dit maakte de fietstocht niet lelijk. Bij Brakel ging ik met het pontje over de Waal en moest ik nog even flink tegen de wind in fietsen om bij Vuren te komen. Toen brak een jammerlijk deel aan van deze fietstocht.

Ik moest een stukje door Gorinchem (ZH) fietsen om bij Spijk te kunnen komen. Ik hield mijn hart al vast, gezien ervaringen uit een ver verleden met deze plaats niet positief waren. En ja hoor, het was weer raak. De fietsbordjes gaven het helemaal verkeerd aan en ik heb 3 kilometer voor niks omgefietst door deze lelijke plaats.  Toen ik bij het aller westelijkste dorpje van Gelderland was aangekomen, Spijk (gemeente Lingewaal), was de 100 kilometer grens gepasseerd. Het einde van de fietstocht kwam nu in zicht. De weg naar het laatste plaatsje vandaag, Heukelum, was lang, maar over een dijk en ik had de wind heerlijk in de rug. Na 111 kilometer kwam ik in Leerdam aan, en hier pakte ik de trein terug richting het oosten. Ik ging naar Geldermalsen, daarna naar Den Bosch en daarna met de intercity naar het Nijmeegse. Daar waar ik dacht dat deze tocht zeer gekleurd zou worden door noodzakelijkheid, viel dat reuze mee en is het Rivierenland zo saai nog niet!

Einde: 17:10 (Station Leerdam)
Afstand: 115.20 km
Tijd: 5:56:09
Gemiddelde: 19.4 km/h
Max: 33.0 km/h

12 nieuwe dorpen: Gameren, Nieuwaal, Delwijnen, Wellseind, Nederhemert, Aalst, Zuilichem, Poederoijen, Brakel, Vuren, Spijk, Heukelum

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie