12 december 2010

De laatste, zeer apocalyptische en memorabele fietstocht van de Gelderland-missie! Een uitgebreid verslag.

Begin: 06.05

Het was koud, maar niet HEEL erg koud. En ik had me goed ingepakt. En ik had er natuurlijk super veel zin in! De eerste 15 kilometer kon ik met mijn ogen dicht doen: naar Arnhem fietsen. Maar al gelijk na het passeren van het bordje van 026 ging het fout. Ik moest niet naar de Veluwe, maar naar het oosten. Ik had een hoop knooppunten in mijn telefoon gezet om dat vlekkeloos te laten verlopen, maar al bij de eerste bocht klopte het al niet meer… Ik besloot dan maar de bordjes Westerhoven te volgen, en dit ging al iets beter, maar niet zo vlekkeloos als ik hoopte. Toen ik eindelijk op de goeie weg dacht te zitten, stopte ik even om een lekker croissantje te eten, maar even later kwam ik bij dat beruchte kruispunt waar Dries en ik meer dan een jaar geleden ook zo ontzettend hadden zitten klooien. Uiteindelijk lukte het om op de brug te komen en met een lekkere vaart er af te fietsen. Na ongeveer 30 kilometer zat ik definitief op de goeie weg naar het oosten richting Rheden en Dieren.

Na 42 km ging ik eventjes in Dieren rusten en eten. Het was ondertussen 9 uur ’s ochtends ik vond dat ik ‘op schema’ lag. Even op en neer fietsen naar Spankeren bleek gelukkig geen probleem, en daarna ging ik toch echt de Achterhoek al in! Na een mooi stukje open landschap kwam ik in het aardige Doesburg aan, en toen begonnen de nieuwe dorpjes aan de lopende band voorbij te komen. In Zelhem was dit een beetje afgelopen, ik moest toen ‘liefst’ 7 kilometer fietsen over mooie Achterhoekse wegen om weer in het volgende plaatsje te komen, genaamd Halle. Wat is de gemeente Bronckhorst toch mooi.

Ik had dus nu een tijd lang echt naar het oosten gefietst, en nu boog ik toch wat meer af in noordoostelijke richting. Ik zou deze richting aanhouden tot het dorpje Avest, waar ik weer naar het westen zou keren. Althans, dat was de planning. Het leuke van deze tocht was dat ik echt geen grote plaatsen meer hoefde te bezoeken, dus vooral in Achterhoek hoefde ik niet langs ‘drukke’, voor zover het druk kan zijn in de Achterhoek, provinciale wegen te fietsen. Het passeren van het kleine dorpje Halle-Heide is hier een mooi voorbeeld van. Rust alom.

In Zieuwent, na ongeveer 85 kilometer, zette ik maar weer even de fiets neer en ging wat eten, drinken, pinnen en mijn volgers in Eindhoven en Nijmegen op de hoogte houden van de tocht. Het was onderhand even over elven. Het schoot echt lekker op! Maar ik was er echt nog lang niet. 7 kilometer later moest ik lachen om mijn eigen grap: “Laat de bel laat de trom laat de BELTRUM horen!” In Beltrum moest ik een klein stukje even door de modder lopen om het weggetje naar Avest te vinden. Ik had het uiteindelijk gevonden; helaas ving nu wel een periode met flinke wind tegen aan. In Borculo, rond het middaguur, ging ik in een snackbar even wat koffie drinken, eten, en plaatsjes doorstrepen op de lijst. Dit was lekker, even zo’n lunchpauze. Ik kon geen fatsoenlijk café vinden maar dit was ook prima.

Half uurtje later weer op de fiets gesprongen, geconstateerd dat Leo-Stichting niet bestaat en daarna genoten van de vele herkenningsmomenten in Ruurlo (Dries en ik fietsten hier ook tijdens onze epische 300-tocht). (In Ruurlo kwam overigens het rustgevende nummer ‘Maybe they will sing for us tomorrow’ van Hammock voorbij op mijn iPod; dit was een intens genietmoment). Inmiddels had ik 119 kilometer gefietst en weer eens een nieuw plaatsje bezocht (meer dan 20 km van Avest vandaan ), genaamd Kranenburg. Hier staat echt een joekel van een kerk, en verder is het dorp niet veel bijzonder. Ik reed verder over de ietwat saaie N319 en kwam in Vorden, waarschijnlijk het grootste nieuwe dorp dat ik vandaag bezocht heb. Het zag er aardig uit! Nu kwam een heel noodzakelijk gedeelte van mijn tocht: naar Oeken fietsen. En dat ligt aan de andere kant van de IJssel! Ik moest dus eerst naar Zutphen fietsen, het water over, en dan nog naar het dorp zelf rijden. De eerste twee delen van dit onderdeel waren erg mooi, de derde ook maar voelde gewoon erg zwaar omdat na het oversteken van het water het dorp nog 5 kilometer van mij verwijderd was. Maar goed, het is gelukt!

Na de foto gemaakt te hebben was ik weer omgekeerd naar Zutphen en doorgefietst naar het noorden. De teller stond inmiddels op 150 kilometer maar daar schrok ik zeker niet van. Ik heb geen moment aan ophouden gedacht, ook al was het soms zwaar. Het was ook koud, maar goed, ik had me dus goed ingepakt en de adrenaline gierde door het lijf als nooit tevoren. Ik reed over de N348 en kwam door het reeds bezochte Eefde, en daarna in het nog niet bezochte Gorssel! Toen een paar kilometer op en neer voor het dorpje ‘Joppe’, en niet lang daarna was Epse aan de beurt. Gemeente Lochem was voltooid, en het was inmiddels donker dus de flits moest aan op mijn telefoon. Nog 3 dorpjes moesten bezocht worden: Wilp-Achterhoek, Terwolde en Nijbroek!!! Niet lang na Epse kwam ik in provincie Overijssel, en wel gelijk in Deventer. Dit was na 165.48 km. Het duurde ook niet lang eer ik de bordjes ‘Twello’ had gevonden, en dus weer naar Gelderland ging. Het was echt donker nu en de apotheose naderde.

Ik reed een stukje Twello in en herkende dit ook; Roel en ik zijn hier een paar maanden terug ook geweest. Ik keek naar de knooppunten en had een leuke toeristische route over een landweggetje in het donker. Wilp-Achterhoek was ook nog een kluif, minder erg dan Oeken, maar toch. Terug naar Twello gefietst en na 180 kilometer een frietje gegeten. Dit was ook wel even lekker. De laatste loodjes gingen getrotseerd worden.

De weg naar Terwolde was zo gevonden. Dientengevolge had ik het bordje ook zo op de foto gezet.  Ik moest heel het dorp doorfietsen tot ik een keer Nijbroek aangegeven zag staan. Het duurde nu echt niet lang meer. Een paar honderd meter voor het bordje Nijbroek begon het al te borrelen, en toen hij dan eindelijk op de foto ging, was het moment daar: “Het is volbracht!” Een zeer episch moment. Apocalyptisch. Euforisch. Vet. Wat dan ook. Gelderland, de vierde provincie, is voltooid.

Einde: 20.24 (Station Deventer)

Tijd: 11:13:30
Afstand: 206.29 km
Gemiddelde: 18.3 km/h
Max: 30.5 km/h

23 nieuwe dorpen: Spankeren, Voor-Drempt, Hoog-Keppel, Laag-Keppel, Hummelo, Keijenborg, Velswijk, Zelhem, Halle, Halle-Heide, Mariënvelde, Zieuwent, Beltrum, Avest, Kranenburg, Vorden, Oeken, Gorssel, Joppe, Epse, Wilp-Achterhoek, Terwolde, Nijbroek

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie