11 augustus 2009

Begin: 05:42 (Eindhoven)

Ik begon aan deze fietstocht (samen met Dries, een maat van mij) vanuit Eindhoven met het plan om naar het meest noordoostelijke puntje van Gelderland te fietsen en daarna weer terug naar Nijmegen te gaan. We wilden graag mijn dagrecord van 237.49 km (de laatste tocht in Limburg, 7 december 2008, red.) verbreken en mikten op 250 km. Dit zou echter niet de eindstand worden… Vanwege de epiek en de uniekheid van deze tocht volgt hier een extra lang verslag van deze tocht, die vooral in zijn kwantiteit hopelijk nooit overtroffen wordt.

We vertrokken in Eindhoven en reden zo snel mogelijk naar Gelderland, waar we na 2 uur en 6 minuten fietsen geraakten. De nieuwe dorpjes volgen elkaar in een rap tempo op, natuurlijk omdat ik nog bijna nergens in Gelderland was geweest. We fietsten een groot deel van de gemeente Maasdriel door en reden ook een mooi stukje parallel aan de Waal. Bij Beneden-Leeuwen staken we de rivier de Valis (Lat. ‘Waal’) over, over de Prins Willem Alexanderbrug. We zagen in de verte Rhenen en de Hoge Veluwe liggen, dit was mooi.

Wij gingen echter weer naar het oosten, over de mooie Waalbandijk en door mooie dorpjes. Bij de buurtschap Eldik ging ik nog even tegen wat appelbomen pissen en aten we weer wat, maar we zouden pas bij de 100 km weer goed gaan rusten. In Dodewaard vroegen we even aan een persoon hoe we het beste naar Arnhem konden fietsen en dat moest blijkbaar via Elst. We bleven over mooie dijkjes fietsen en ondertussen bleven we ook veel drinken natuurlijk. In het dorpje Andelst gebeurde wel echt iets (bijna) geniaals. Dries wilde wat drinken dus ik gaf hem, al fietsend, mijn bidon. Toen hij hem terug wilde geven gooide hij hem naar mij toe. Ik fietste echter net iets te ver weg, dus probeerde ik de bidon omhoog naar mij toe te hakken. Dit lukte nog best aardig maar ik greep na het hakje NET mis… Als het wel gelukt was dan was het universum sowieso in elkaar geklapt omdat er niks meer vetter dan dit zou kunnen gebeuren…

Het was ondertussen kwart voor 12. We reden door het mooie dorp Elst en daarna gingen we weer eens goed rusten! Dit was na 112.39 km, 5:44:45 op de fiets exclusief rusten en een gemiddelde van 19.6 km/h. We aten weer veel boterhammen en nootjes met rozijnen, en verder verstierde Dries mijn fles Cola-Light compleet door hem terwijl hij bijna open was op de grond te gooien: al het prik en ¾ van de cola er uit… Enfin, we hadden het gezellig! We waren na 113 km fietsen in Arnhem. Wat een mooie stad is dat zeg! We reden o.m. over de Burgemeester Matserweg en ergerden ons aan de hoeveelheid stoplichten. We moesten twee rivieren over: de Neder-Rijn en de IJssel. De Neder-Rijn konden we over met de N326 en daarna werden we genaaid door knooppunt 81 die ons over de IJssel zou moeten leiden: we waren namelijk steeds rondjes aan het rijden! Uiteindelijk namen we het heft in eigen handen en klommen met behulp van een trappetje op de brug en reden de IJssel over! We reden toen gelijk Westervoort binnen, waarna we de bordjes Doesburg gingen volgen. Het Gelderse achterland ging nou echt door ons betreden worden! We reden via Giesbeek en Angerlo, en na 142.14 km waren we in Doesburg, voor velen het echte begin van de streek de Achterhoek!

We reden over een mooi landweggetje naar Achter-Drempt, waar we in de veronderstelling waren dat we al lang over de helft waren van onze tocht na 142 km fietsen. Niets zou minder waar blijken… We kwamen helaas door Achter-Drempt en niet door Voor-Drempt, waar Klaas-Jan Huntelaar is geboren. We vonden na een tijdje de N314 die ons naar Toldijk leidde. Maar we gingen al snel weer over de mooie rustige paadjes fietsen, richting Hengelo! Na 151 km stopten we in dit dorpje even om de bidon weer bij te vullen. Daarna fietsten we verder over de Ruurloseweg, naar, hoe kan het ook anders, Ruurlo! Ook dit dorp zag er weer leuk uit met een gezellig winkelstraatje, waar aan het end een Plus gelegen lag. Hier ging ik even naar binnen om nog wat extra proviand te kopen. Om 17:00 reden we aan richting Eibergen.

Terwijl de prachtige gemeente Berkelland aan ons voorbij ging, begonnen we ook enigszins al onze benen te voelen. Na 189.53 km waren we dan eindelijk in het meest noordoostelijke puntje van Gelderland: Rekken! Hier gingen we uitgebreid op een bankje zitten om te rusten. En dit konden we goed gebruiken… We aten veel brood, wat appelflappen en een appel. Ik ging op een gegeven moment mijn benen even strekken en ik liep tot aan een autoweg (5 meter van ons bankje verwijderd). Ik bedacht me dat ik nog moest pissen en ik riep dit tegen Dries: “Yo ik moet ook nog ff pissen!” Op dat moment reed er net een knap meisje op de fiets over die weg…

Na een goede rustpauze van 40 minuten vertrokken we weer (18:45) in zuidelijke richting! We reden over de mooie Eibergseweg richting Winterswijk. Ook zijn we een paar kilometer door Duitsland gereden (door het plaatsje Zwilbroek). Op de weg naar Meddo sprong de kilometerteller op 200! Voor de ZESDE keer in mijn leven had ik deze magische grens weer eens gepasseerd.

De rest van de tocht was behoorlijk afzien, zoals je zult begrijpen. We fietsten wel 30 kilometer over de N315 richting Doetinchem en Zevenaar. Ondertussen werd het behoorlijk donker, en ik heb in Zevenaar na 250 kilometer fietsen serieus overwogen om de handdoek in de ring te gooien, maar na moedige praat van Dries fietsen we door, door en DOOR! Toen we in Arnhem aankwamen, zo rond 23:30, zagen we bordjes met Nijmegen 20 kilometer, en deze bordjes gaven ons moed.

Toen we om 01:00 in Nijmegen waren aangekomen, stond de teller nog op 290 km, dus besloten we vrij snel dat we natuurlijk wel nog even de 300 kilometer wilden halen. We fietsten een beetje rond in Nijmegen, halfdood, en daarna naar Beek. We reden daar wat rondjes en zorgen dat de teller exact op 300 km zou springen als we bij mijn huis zouden aankomen. Wat een mijlpaal!
Dries fietste toen nog eventjes een extra rondje omdat hij per se iets méér dan 300 kilometer gefietst wilde hebben. En omdat ik in Eindhoven, aan het begin van deze tocht, dat echt MAANDEN geleden leek, eerst van mijn huis naar Dries ben gefietst (4 km) en daar de teller op 0 had gezet, zouden we ongeveer evenveel hebben gefietst. Goed, we zijn echt fanaten. En waren meer dan doodop.

Einde: 02:15 (Beek)

Tijd: 15:57:14
Afstand: 300.00 km
Gemiddelde snelheid: 18.8 km/h
Maximale snelheid: 35.0 km/h

48 nieuwe dorpen: Hoenzadriel, Kerkdriel, Velddriel, Alem, Rossum, Hurwenen, Dreumel, Wamel, Beneden-Leeuwen, IJzendoorn, Ochten, Eldik, Dodewaard, Wely, Andelst, Herveld-Zuid, Herveld-Noord, Valburg, Elst, Arnhem, Huissen, Westervoort, Duiven, Lathum, Giesbeek, Angerlo, Doesburg, Achter-Drempt, Toldijk, Hengelo, Ruurlo, Burculo, Haarlo, Eibergen, Rekken, Meddo, Winterswijk, Bredevoort, Aalten, Varsseveld, Westendorp, Doetinchem, Wehl, Loil, Didam, Zevenaar, Bemmel, Lent

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie