Vierluik Dag 1: Noord-Groningen, Roodeschool en Loppersum

 

3 augustus ’11

VROEG OP! Om 05:30 vertrok de trein vanuit Nijmegen, en even over achten was ik op Groningen Centraal. Ik deed de helft van mijn spullen in een kluisje op het station zodat ik niet teveel mee hoefde te nemen op de fiets. Om kwart over 8 begon de eerste dag van 4 in Groningen. Ik zou deze dagen in een hostelletje vlak buiten het centrum verblijven.
Begin: 08:16

Al snel reed ik de stad uit richting het noorden, langs de N361 naar Winsum. Er stond gelukkig niet zoveel wind en het was misschien dan wel wat fris, maar na 10 kilometer had ik het warm zat dus ging ik in een T-shirtje verder. Bij Winsum boog ik af naar het westen en nam de dorpjes mee die ik daar nog moest. Ook kwam ik door het gehucht ‘de Schiftpot’ en bij Ezinge boog ik weer af naar het noorden. Eenrum was voor mij het laatste plaatsje van de gemeente Marne en daarna reed ik verder tot Pieterburen, waar ik een paar dagen geleden ook al was. Bij Den Andel ging ik na 50 kilometer toch maar de eerste echt rustpauze inlassen, want de adrenaline die er vanaf het begin van de tocht was, was nu wel uitgewerkt. Er stond buiten het dorp tot mijn verbazing een AVIKO fabriek. Dat staat voor Aardappel Verwerking Industrie Keppel en Omstreken, maar dat ‘Omstreken’ moet je dus wel heel ruim opvatten! Na een kwartiertje pauze reed ik verder tot aan Uithuizen, waar mijn lunchpauze plaatsvond. Deze bestond onder meer uit verse vis en even langs het boeddhistische klooster “Zen River” fietsen, waar ik afgelopen december (2010) een paar dagen ben geweest. Daarna reed ik verder tot het onsterfelijke ‘Doodstil’ en kwam ik door veel kleine gaten van de gemeente Loppersum. De plaatsjes lagen er verlaten en troosteloos bij. Ook het landschap in deze omgeving was erg kaal en uitgestrekt. Ik bezocht Roodeschool, waar je een duidelijk zicht hebt op de Eemshaven. En die is lelijk! Daar waar het landschap ophoudt zie je veel industrie en windmolens aan de horizon, en omdat het ook nog eens grijs bewolkt was, was dit een erg droevig beeld. Andere leuke plaatsnamen en gehuchten waar ik doorheen fietste waren onder meer ‘Polen’ en ‘Bierum’. Het begon inmiddels een beetje te regenen, en de feiten dat ik nog 3 volle dagen moest fietsen en al wat vermoeid begon te raken, deden mij ertoe besluiten om in Loppersum de Arrivalijn naar Groningen terug te pakken.

Einde: 16:05 (Loppersum Arriva)

Tijd: 6:04:10
Afstand: 116.68 km
Gemiddelde: 19.2 km/h
Max: 19.2 km/h

36 nieuwe dorpen: Adorp, Klein Wetsinge, Groot Wetsinge, Winsum, Garnwerd, Feerwerd, Ezinge, Schouwerzijl, Mensingeweer, Eenrum, Westernieland, Saaxumhuizen, Den Andel, ’t Lage van de Weg, Uithuizen, Doodstil, Zandeweer, Eppenhuizen, Startenhuizen, Garsthuizen, Oldenzijl, Oosternieland, Zijldijk, Uithuizermeeden, Hefswal, Roodeschool, Oosteinde, Spijk, Bierum, Godlinze, Losdorp, ’t Zandt, Zeerijp, Loppersum.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie