Vierluik Dag 2: Rest gemeente Loppersum, Delfzijl en Slochteren

 

4 augustus ’11
Begin: 08:20

De tweede tocht van het vierluik begon met beduidend mooier weer dan de eerste! Een lekkere zon, weinig wind en een strak blauwe lucht met enkele stapelwolken. Gaan met de banaan! Weer was ik snel de stad uit, dit keer richting het plaatsje Ten Boer. Ik kwam dus ook door de buurtschap ‘Zevenhuisjes’, dat natuurlijk, de altijd leuke humor der Groningers in het achterhoofd houdend, géén zeven huizen bevat, maar acht! Na een paar kleine dorpjes te hebben meegepikt, ging ik in Ten Boer na 20 km even rusten. Ik voelde mijn benen nu al! En ik was nog niet op de helft! Het mooie weer en het feit dat alles volgens plan verliep hielp in ieder geval veel. Ik reed door de rest van de dorpen van de gemeente Loppersum en in de hoofdplaats van die gemeente, logischerwijs LOPPERSUM, ging ik weer eventjes rusten, na 42 km fietsen. In de verte zag ik al de rode Arriva trein (traject GroningenDelfzijl) rijden, dat zag er leuk uit. Leuke plaatjes waar ik nog door kwam voordat ik in Appingedam geraakte waren ‘Eenum’ en ‘Leermens’, en daarna kwam ik in de waarschijnlijk leukste plaats (na de stad Groningen natuurlijk) van de provincie, Appingedam. Een gezellig ogend dorp met voldoende voorzieningen om alle leeftijdscategorieën iets te bieden, iets wat in heel veel kleine dorpjes gewoon faalt. Ik denk aan een warme bakker, een slijterij, een filmhuis en een mooi parkje. Na een noordelijke omweg kwam ik aan in Delfzijl, en dat was dan weer een jammerlijke plaats. Niet zozeer lelijk, maar ik had echt gevoel dat de mensen die hier wonen het wel jammer móeten vinden dat ze hier wonen. Het is zo afgelegen als de pest, de haven die een zo grote rol had moeten gaan spelen in de Europese economie is er nooit gekomen en  de aanwezigheid van de industrie die aan de plaats grenst en te bereiken is via de N991 (wat een getal…) is even zo noodzakelijk als afzichtelijk. Maar goed, ik dacht ook: gelukkig is die industrie híer gesitueerd, en niet in bijvoorbeeld mooie bosgebieden in Drenthe of Brabant! Het enige leuke was dat je buiten Delfzijl op een dijkje kon zitten over de Waddenzee kon kijken en Duitsland kon zien (Ostfriesland, spreek uit [Oustfrijsland]. Ik reed na een rustpauze op dit dijkje snel verder naar de dorpjes die ik nog in dit oostelijke gedeelte van de provincie wilde afgaan, voordat ik morgen helemaal naar het uiterste noorden zou gaan, Bad Nieuweschans. De weg langs Termunten en Nieuwolda is er een die ik niet snel zal vergeten. Het landschap was hier namelijk wel zó eindeloos en uitgestrekt dat het bijna deprimerend was. Het was in deze omgeving ook dat er momenten zijn geweest waarop ik dacht: waar ben ik in godsnaam mee bezig? Moet ik er niet maar eens mee kappen? Natuurlijk fietste ik door.

Bij het dorpje Wagenborgen sprong de teller op 100 km, en bedoeling van vandaag was om het rondje af te maken en weer naar Groningen te fietsen. Voordat ik ging zigzaggen in de gemeente Slochteren wil ik het leuke gehucht ‘Schaapbulten’ ook nog even vermelden in dit verslag: wat een geweldige naam voor een nederzetting die bestaat uit een paar boerderijen. Een paar kilometer verder zag ik Groningen al op de bordjes pronken, maar ik moest nog een hoop plaatsen langs die hoogstwaarschijnlijk gewoon gehuchten waren en dus van de lijst af konden, maar ja, ik moet het zeker weten. En mijn vermoeden was gelijk: Denemarken, De Paauwen, Schaaphok, Luddeweer: allemaal gehuchten met witte plaatsnaambordjes, dus ze gaan van de lijst af. Bij de Ruischerbrug reed ik Groningen weer in, en na ruim 150 km kwam deze zonnige en speciale fietstocht ten einde.

Einde: 18:06

Tijd: 7:45:02
Afstand: 151.55 km
Gemiddelde: 19.5 km/h
Max: 37.0 km/h

39 nieuwe dorpen:
Thesinge, Lutjewolde, Woltersum, Winneweer, Garrelsweer, Wirdum, Westeremden, Eenum, Leermens, Oosterwijtwerd, Appingedam, Holwierde, Krewerd, Nansum, Delfzijl, Uitwierde, Farmsum, Weiwerd, Borgsweer, Termunterzijl, Termunten, Baamsum, Woldendorp, Nieuwolda-Oost, Nieuwolda, Wagenborgen, Schaapbulten, Denemarken, Schaaphok, Meedhuizen, Tjuchem, Steendam, Siddeburen, Hellum, Schildwolde, Slochteren, Overschild, Lageland, Ruischerbrug

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie