Vierluik Dag 4: De laatste tocht naar Ter Apel!

 

6 augustus ’11

De laatste tocht al weer!
Begin: 07:38

Aan het begin van de vierde en dus laatste tocht van het vierluik was ik er nog niet helemáál zeker van dat het zou lukken om de provincie nu al te voltooien. Deze onzekerheid werd gevoed door mijn als maar toenemende vermoeidheid en de toch wel redelijke kans op waardeloos weer vandaag, maar natuurlijk stapte ik wél op de fiets om het in ieder geval te gaan proberen!

De eerste 15 kilometer waren exact hetzelfde als gisteren; de provinciale weg af naar Hoogezand. Bij Foxhol boog ik af naar het zuiden en kwam ik weer terecht in het typische Groninger landschap: een smal weggetje langs een stroompje, met voor, achter, links en rechts van me eindeloze velden met hier en daar een boerderijtje en aan de horizon een bomenrij, en de wetenschap dat achter die bomenrij het beeld niet anders zou zijn, maakte het er niet mooier op.

Maar goed, dorpjes! Toen ik de lijst opstelde moest ik er al om lachen, maar nu was ik er echt: de Tripscompagnie! Ik reed onmiddellijk daarna de zwaar tegenvallende stad Veendam door en niet veel verder kwam ik in ‘de Pekela’s’. Ik zag ondertussen donkere wolken zich samenpakken, maar het bleef voorlopig nog droog. Jammer genoeg bleek het gehucht ‘Numero Dertien’ geen enkel bewijs te bevatten dat het gehucht daadwerkelijk ook zo heet. Vervolgens bleek ‘Numero Dertien’ volgens de bordjes enkel in de gemeente Aa en Hunze te bestaan, en dat is gelegen in de provincie Drenthe, dus dan houdt het op.

Een saai stuk van de tocht volgde: een kaarsrechte, kilometers lange weg langs een kanaal, het Stadskanaal, naar de gelijknamige plaats toe. Tegen 12 uur stopte ik bij de protestantse kerk van het dorp, om daar op een bankje mijn lunchpauze te houden. Ik had er toen 71 km op zitten, en mijn benen protesteerden nog niet zo hard als ik had gedacht.

Na 20 minuutjes rust trok ik weer naar het noorden, terwijl ik Ter Apel, het beoogde eindpunt van de tocht en het meest zuidelijke plaatsje van de provincie, al duidelijk op de bordjes zag staan. Maar de rest van de gemeente Stadskanaal en gemeente Vlagtwedde moest ook nog afgefietst worden! Na Alteveer en Onstwedde reed ik naar het oosten, richting Bourtange, maar nu werd het weerbeeld wel erg dreigend, en 2 km voordat ik in Vlagtwedde aan zou komen ging het hard regenen. Ik deed dus snel mijn regenpak aan en ging in Vlagtwedde eventjes schuilen. Godzijdank was het maar een bui van een kwartiertje en kon ik daarna ‘gewoon’ in mijn T-shirtje verder fietsen!

Na 96 km kwam ik in Bourtange aan, een klein plaatsje vlakbij de Duitse stad ‘Heede’. Via een mooi landelijk weggetje kwam ik in Sellingen aan en door meer mooie natuur (Zuid-Groningen is duidelijk meer aan mij besteed) fietste ik tot het geweldige Jipsingboertange! Ter Apel leek misschien nog ver, maar ik hoefde op dat moment nog maar 8 dorpjes te behalen en dan was het dus toch gelukt! De 100 kilometer was inmiddels gepasseerd maar ik bleef gedecideerd doorfietsen. In Musselkanaal moest ik toch echt nog even op en neer naar het noorden om er zeker van de te zijn dat “Ceresdorp” echt een wijk van Stadskanaal was en niet een zelfstandige kern. Toen het een wijk bleek te zijn, maakte ik rechtsomkeert en nu kon de echte finale beginnen.

Nog 6 plaatsjes! De buurtschappen Zandberg en Jipsingboermussel konden van de lijst af, en niet veel later werd Ter Apel bereikt. Nu moest ik alleen nog Barnflair en Agodorp wegstrepen, twee plaatsjes die hoogstwaarschijnlijk ook gewoon gehuchten waren. Het was even zoeken naar het vermaarde witte bordje van Agodorp, maar toen ik dat eenmaal gevonden had, was de euforie dan ook echt groot. Het is weer gelukt: GRONINGEN IS VOLTOOID!

Ik reed die dag nog een tiental kilometers door Drenthe tot aan Emmen, om daar de stoptrein naar Zwolle te pakken, en hier door naar Nijmegen te treinen.

Einde: 18:19 (Emmen NS)

Tijd: 8:37:56
Afstand: 166.52 km
Gemiddelde: 19.3 km/h
Max: 28.4 km/h

26 dorpen: Kiel-Windeweer, Borgercompagnie (Veendam), Tripscompagnie (Menterwolde),  Veendam, Ommelanderwijk, Nieuwe Pekela, Boven Pekela, Wildervanksterdallen, Wildervank, Stadskanaal, Alteveer, Onstwedde, Smeerling, Vlagtwedde, Bourtange, Sellingen, Jipsingboertange, Kopstukken, Mussel, Musselkanaal, Ceresdorp, Ter Apelkanaal, Zandberg, Ter Apel, Burgemeester Beinsdorp, Agodorp

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie