West-Groningen: Pieterburen en Lauwersoog

 

30 juli ’11

Om half 8 zat ik in de trein van Wijhe naar Zwolle. Even voor negenen in Groningen aanbeland en toen begon de vijfde fietstocht!
Begin: 08:54

Zo vroeg begon een Groninger fietstocht nog nooit! Maar het is des te beter, want dan kan er meer gefietst worden. Ik reed de stad uit, de bordjes Zuidhorn volgend. Dat ging in het begin even mis, want langs de Friesestraatweg bleken werkzaamheden roet in het eten te gooien. Ik moest dus even een beetje omrijden via Hoogkerk om op de goede weg richting Aduard te geraken! En niet veel kilometers verder kwam ik daar ook. Ik reed het dorp door, betrad de streek “Middag-Humsterland,” pakte Den Ham even mee en boog daarna weer af naar het westen. Dit was flink aanpoten dankzij de stevige noordwestenwind die er stond. Van Kommerzijl, gemeente Zuidhorn, reed ik even naar het oosten om, na Niehove en Oldehove te hebben meegepikt, in Saaksum na 33 kilometer de eerste eetpauze in te lassen. Hier besloot ik om terug naar Oldehove te gaan en via Electra, dat jammer genoeg een plaatsnaambordloze enititeit bleek te zijn, naar de gemeente Marne te fietsen. Ook dit stuk was hard tegen de wind in; het landschap was dan ook erg open en uitgestrekt. Ik fietste alle dorpjes ten westen van de N983 af, van Ulrum tot aan Warfhuizen (met als leukste plaatsnaam “Wehe-den Hoorn“), en daarna ging ik nog iets verder naar het noorden, tot aan Pieterburen. Ik kon de Waddenzee al ruiken, heerlijk! Na dit toeristische dorpje even gezien te hebben, ging de route voor 20 kilometer naar het westen, richting Lauwersoog, het zwaarste gedeelte van de route van vandaag. Ik kwam door leuke plaatsjes als Kleine Huisjes en Molenrij, maar de laatste 10 kilometer naar Lauwersoog waren het zwaarst. Ik had gehoopt langs en dijk te fietsen die zicht bood op de Waddenzee en Schiermonnikoog, maar het fietspad lag helaas naast de dijk. In Lauwersoog, na 88 kilometer al gereden te hebben vandaag, genoot ik (wel) van het uitzicht op het meest oostelijke eilandje van de Waddeneilanden en at ik nog wat brood en dergelijken. De rest van de tocht verliep een heel stuk aangenamer: wind mee! Ik croste pal naar het zuiden de N361 af en nam nog wat dorpjes mee, waaronder Vierhuizen en Zoutkamp. In Pieterzijl besloot ik na 120 km ‘gewoon’ het rondje af te maken en terug naar Groningen (20 km) te fietsen en niet te bezwijken door bijvoorbeeld in Grijpskerk de boemeltrein naar Groningen te pakken.

Einde: 17:45

Tijd: 7:19:58
Afstand: 146.10 km
Gemiddelde: 19.9 km/h
Max: 31.5 km/h

28 nieuwe dorpen:
Aduard, Den Ham, Noordhorn, Niezijl, Kommerzijl, Niehove, Oldehove, Saaksum, Zuurdijk
Houwerzijl, Niekerk (De Marne), Ulrum, Leens, Warfhuizen, Wehe-den Hoorn, Broek, Pieterburen, Kleine Huisjes, Molenrij, Kloosterburen, Kruisweg, Hornhuizen, Lauwersoog
Vierhuizen, Zoutkamp, Lauwerzijl, Pieterzijl, Dorkwerd

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie