7 december 2008
Begin: 05:49

Na 29 tochten in de meest zuidelijke provincie van Nederland moest ik nog 12 dorpjes afstrepen. Het plan was om dat vandaag te gaan doen! Ik zou deze uiterste poging gaan ondernemen samen met Dries, een goede maat van mij. Het zou een vreselijk lange tocht gaan worden, maar ook een vreselijk mooie. Lees hier een uitgebreid verslag.

Dries en ik zaten al vroeg in de ochtend op de fiets. Even voor zessen zaten we met goede moed op de weg naar Waalre. We fietsten de saaie wegen langs de snelweg naar Weert, maar het was toch nog zeer donker (en ook koud ja!), dus dat was niet erg. We zagen dan wel weer een vallende ster! In Weert vonden we met gemak de weg naar Maaseik, waarover ik twee dagen geleden ook al had gefietst. Toen we net België binnen waren gingen we op een bankje even eten en rusten. Dit was na 44.36 km.

Ik had erg koude voeten, maar voor de rest ging alles goed. Toen we Kinrooi en Maaseik door hadden gereden en Nederlands Limburg weer binnenreden, gingen we even bij Roosteren weer zitten en eten. Dit was na 61.16 km. Toen kwam de zon echt op en werd het een stukje warmer. Dit was aangenaam. We staken het Julianakanaal over en volgden de bordjes naar Sittard en Geleen. In Geleen waren we even nijdig omdat de bewegwijzering hier erg slecht was, maar dit kon de gezellige sfeer die er overigens heel de tocht heerste niet verpesten. We checkten in Munstergeleen even of Daniken een dorp of niet was: het bleek een straat. Die kon dus van de lijst af! Het heuvellandschap begon nu echt, en o wat zag het er weer mooi uit! Vooral omdat het, ondanks de kou, mooi weer was. Wat heb ik het hier toch gemist zeg… Na die week in Wijlre in juli ben ik niet meer écht in het heuvelland geweest, en ik had aan het einde van die week expres één dorpje (Herkenrade) overgelaten zodat ik er nog wel een keer naar toe ‘moest’!

We reden door Daniken naar het eerste echte dorp van vandaag: Sweikhuizen! We reden na 87.65 km dus even in de gemeente Schinnen, maar na het bordje Sweikhuizen gingen we gelijk weer terug naar de grotere weg richting Beek! We volgden de bordjes Neerbeek, het dorpje waar ik nog niet geweest was in deze gemeente. Daarna gingen we lekker klimmen en dalen richting Schimmert en kwamen we nog langs een ander nieuw dorpje: Kelmond. Er hing nog steeds een strakblauwe lucht boven ons: het bleef erg koud dus, maar ook mooi en dit was goed voor ons humeur. Heerlijk!

In Schimmert gingen we weer even zitten en goed eten. Dit was na 97.21 km. We reden daarna door Hulsberg en via het kleine (nieuwe) dorpje Emmaberg naar Valkenburg! Ik herkende natuurlijk veel, wat gewoon echt leuk blijft. Ik vond het écht geweldig om hier weer te zijn. We reden dit keer niet de Cauberg op, dat wilde Dries liever niet. In plaats daarvan namen we de (steile) Daalhemerweg richting Sibbe. We reden toen over prachtige wegen waar je het heuvellandschap goed op je in kon laten werken. Na Margraten reden we naar Bruisterbosch en waren we bijna bij dat ene dorpje dat ik dus in de Wijlre-week expres had overgelaten om hier nog eens terug te kunnen komen: Herkenrade!! Dries en ik hoopten echt vurig dat het een dorpje was en geen gehucht, en gelukkig, er was een blauw bordje! Na 116.39 km waren we er. Dit was wel even een moment van euforie.

We reden na dit zalige moment naar Sint Geertruid en Libeek en zochten even een grenspaaltje op om ook even in België geweest te zijn. Zo rond 14:15 (en na 121.24 km fietsen) begonnen we echt aan onze terugreis: we waren namelijk van plan om weer helemaal terug naar huis te fietsen!

Het begin van de terugtocht bestond uit bordjes Maastricht volgen. Dit verliep zonder problemen. Toen we in Maastricht-Noord waren volgden we de bordjes Meerssen en toen we in Bunde aankwamen keken we even op de kaart hoe we de laatste te behalen dorpjes zouden gaan bezoeken. Een daarvan, die toevallig Weert heette, lag erg vlakbij dus die was geen probleem! In Weert bleek het kasteel Vaeshartelt te staan, een straat in de buurt van mijn toenmalige thuishaven in Eindhoven. Toen we daarna omhoog langs de snelweg fietsten, was er achter ons een prachtige zonsondergang te zien. Kasen bleek een gehucht bij Bunde te zijn, Moorveld was nog wel een nieuw dorpje. Het werd dus onderhand donker, en ook nog een stuk kouder, maar we hielden vol. Geverik in gemeente Beek werd ook nog gehaald, en toen reden we richting Stein, waarbij het laatste dorp gelokaliseerd werd: Catsop!! Dit was eigenlijk een gehucht, maar we tellen hem lekker mee. Limburg is zo goed als voltooid! Na een erg mooie fietstocht van 149.86 km was het ons gelukt. Alleen de stad Weert, waarvan ik het bordje expres nog niet heb gefotografeerd dit jaar, ontbrak nu nog. Het was toen half 5. Dries en ik waren natuurlijk erg blij, maar we hadden ons doel nog niet bereikt: terug naar Eindhoven!

We fietsten op een lekker tempo door Stein en helaas ook dwars door het zeer lelijke industriegebied DSM. Toen we in Sittard weer op de voor mij bekende weg zaten, was ik weer blij. We bleven goed drinken en (chocolade) eten. We fietsten achter elkaar om veel snelheid te houden, en omdat we toch al zoveel geluld hadden de hele tocht, besloten we dat we nu beter ons op ons doel konden richten. We fietsten weer naar Susteren en Roosteren en in Maaseik gingen we eten. Dit was na ongeveer 180 km. Om half 8 waren we klaar met friet eten (met Samurai saus, een saus die echt te vies voor woorden was). We gingen met onze iPods in onze oren achter elkaar weer door België crossen. Na 196 km reden we Nederland weer binnen, en tussen Stramproy en Weert sprong de km-teller op 200! Op de Eindhovenseweg in Weert, om 20:55, sprong mijn totaalteller op 22246: dit betekende dat ik al 10000 km dit jaar heb gefietst! Zoals je leest was het een dag van records. We waren echt aan het afzien maar we zetten door. In Maarheeze is vervolgens mijn dagrecord verbroken: tot vandaag bedroeg mijn langste fietstocht ooit 216.66 km! Toen gingen we ook nog even stoppen om nog even wat te drinken. De laatste 20 kilometers naar huis waren echt heel zwaar, maar we hebben het gehaald!

Einde: 22:54 (thuis in Eindhoven)

Tijd: 12:37 (langste tijd op de fiets excl. rusten ooit)
Afstand: 237.49 km (dagrecord van 216.66 km van 19 juli 2007 verbroken!)
Gemiddelde snelheid: 18.80 km/h
Maximale snelheid: 54.89 km/h
Totaalstand: 22277! (Dit jaar zijn er dus al 10031 km gefietst!)

9 nieuwe dorpen:
Sweikhuizen, Neerbeek, Kelmond, Emmaberg, Herkenrade, Weert, Moorveld, Geverik, Catsop

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie