9 mei 2008

Begin: 09:18

Slechts twee dagen na de fantastische tocht naar Maastricht stapte ik al weer op de fiets! Het was namelijk nog steeds heerlijk lekker weer. De eerste 30 kilometers van de tocht waren plichtmatig: via de provinciale wegen van Eindhoven naar Deurne. Hier ging ik op ‘mijn’ bankje in het gezellig drukke centrum (er was markt) zitten en deed daar mijn lange broek uit; het was zulk perfect fietsweer dat ik in korte broek verder ging.

Na de lunchpauze ging ik even langs mijn geschiedenisdocent, Johan Damen, die hier woonachtig is. Dit was een erg gezellig bezoekje! Rond half 2 vertrok ik weer en binnen de kortste keren bevond ik me op de mooie, reeds bekende Griendtsveenseweg! Er stond inmiddels wel behoorlijk wat tegenwind toen, maar dat mocht de pret niet deren. Na Griendtsveen besloot ik over de Kanaalweg naar Horst te gaan en Evertsoord en Kronenberg aan me voorbij te lagen gaan. Ik kwam natuurlijk eerst aan in America waar ik ook weer even wat at en dronk, want het was behoorlijk warm geworden.

Ik nam toen de Hofweg, bekend van de vorige keer hier, naar Horst. In Horst knalde ik nog tegen een lantaarnpaal aan, maar daarna kwam ik gelukkig de bordjes waar Lottum en Melderslo stonden aangegeven tegen. Melderslo was maar 2 km verderop dus daar was ik zo (na 58.57 km in totaal, 2:44:00 op de fiets excl. rusten, 21.43 km/h gemiddeld en een maximale snelheid van 28.03 km/h). De Lottumseweg, die later overging in de Horsterdijk, was erg mooi. Na 63.80 km fietsen kwam ik in Lottum, het tweede dorp van vandaag. Pal vóór de kerk stond een duidelijke paal met bewegwijzering, iets waar ik altijd blij van word. Ik sloeg daar dus gelijk rechtsaf, richting Grubbenvorst en Venlo. De tegenwind hield aan, dat was wel jammer, maar ik bleef doorstampen. De temperatuur was inmiddels wel erg hoog opgelopen, en het was al weer bijna 15:00, maar ik hoopte om 15:30 in Venlo te zijn zodat ik nog genoeg tijd overhad voor de weg naar Roermond, de geplande eindbestemming van vandaag.

Even voor drieën kwam ik in Grubbenvorst, het laatste dorpje wat ik nog moest hebben in gemeente Horst aan de Maas! Het dorpje zelf stelt weinig voor, de bewegwijzering naar Venlo was een beetje vaag, iets dat nooit bevorderlijk is voor mijn humeur, maar het lukte uiteindelijk. Na 5 km kwam ik een bordje tegen met Venlo, Blerick, Roermond, Duitsland en Nijmegen. Gaaf! Op dat moment brak er helaas een wat ellendiger deel van mijn tocht aan.

Ik fietste eerst een industriegebied in, dat doodliep. Toen fietste ik een ander industriegebied in waar maar geen eind aan leek te komen. Er waren geen duidelijke bordjes met Venlo- of Blerick-centrum. Erg vervelend dat je het allemaal zelf moet uitzoeken. Moeilijk voor mensen die er niet elke dag komen… Na lang gekloot kwam ik weer bordjes met Blerick tegen, maar ik kwam nergens geen plaatsnaambord tegen dus besloot ik weer bordjes Venlo te volgen in de hoop dat ik dan een bordje met Blerick tot ziens tegenkwam. Ook dit gebeurde niet.
(De agglomeratie van) Venlo is erg lelijk, dus het was niet leuk om hier de weg kwijt te zijn. De binnenstad van Venlo bleek overigens een bouwput: grote werkzaamheden waren aan de gang. Doorgaans worden dan duidelijk omleidingen aangegeven voor het verkeer dat door de binnenstad moet. Niets was hier minder waar: iedereen mocht het zelf uitzoeken.

Bij een parkje ging ik even eten en tot rust komen en besloot ‘dan maar niet’ naar Blerick te gaan en naar Tegelen te gaan, ten zuiden van Venlo. Ook dat bleek een opgave. Het was even zoeken naar de bordjes, maar ook toen ik die gevonden had, bleek dat ze me leidden naar allerlei rare uithoeken van Venlo, maar niet naar Tegelen. Ik vroeg het aan verschillende mensen die me telkens wel duidelijke instructies gaven, maar het bleek niet zo uit te pakken als zij het zeiden. Pas na de 4de  keer dat ik iemand om de weg vroeg is het (waarschijnlijk) gelukt. Waarom waarschijnlijk? Ik heb namelijk geen plaatsnaambord gezien. Echt om gek van te worden. Er was een wel duidelijk NS-station in Tegelen, maar geen vertrouwd blauw ANWB-bordje. Onderhand was het ook al 16:20, en nog steeds best warm. Ik besloot uiteindelijk maar de trein terug te pakken naar Eindhoven vanuit Venlo.

Mede door deze jammerlijke loop van omstandigheden in Venlo, de slechte voorbereiding op deze fietstocht (ik had weinig voedsel mee), de gezelligheid in Deurne die lang duurde en het toch wel erg warme weer, ben ik tot dit besluit gekomen de fietstocht te staken. De weg van Tegelen terug naar Venlo was ook vervelend want ik moest toch even zoeken naar het centraal station: het stond nergens aangegeven.

Einde: 17:45 (thuis in Eindhoven)

Tijd: 4:55:53
Afstand: 103.13 km
Gemiddelde snelheid: 20.91 km/h
Maximale snelheid: 28.03 km/h

3 nieuwe dorpen: Melderslo, Lottum, Grubbenvorst

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie