28 juli 2008 (Wijlreweek)
Begin 08:30

Wout zou vandaag weer terug naar Eindhoven gaan fietsen. Natuurlijk reed ik een stukje met hem mee. We fietsten weer naar Valkenburg en daarna naar Houthem, dus niet over de Cauberg. Hier bogen we af naar het noorden. We reden over de ‘Vauwerweg’ en kwamen na 13.88 km al aan in Groot-Haasdal! (Gemeente Nuth). Over de grote weg door Schimmert gereden en bij het gat ‘Oensel’, scheidden onze wegen. Wout zou dus helemaal terug naar Eindhoven fietsen. Ik ging zelf via vrij scheve route weer terug naar Wijlre.

Eerst pakte ik een stukje Mergellandroute en kwam aan in Ulestraten na 18.88 km. Het begon helaas een beetje te regenen en een jas was ook niet echt een optie omdat het vrij warm was, maar het begon niet te hozen . Ik reed langs het gat Schietecoven en ging daarna weer naar het zuiden naar Meerssen, de belangrijkste plaats in de gemeente Meerssen. Bunde lag een paar kilometer van Meerssen verwijderd dus dat bordje pakte ik ook even mee, en toen wilde ik naar ‘Raar’ gaan. Maar dat bleek nog moeilijk te zijn want het stond weer eens nergens aangegeven! Ik vond uiteindelijk de Korte Raarberg, en de naam verklapt al hoe deze weg erbij ligt: in de vorm van een beklimming! En een flinke ook zeg! Eenmaal boven werd ik wel getrakteerd op een mooi uitzicht op Maastricht, en het dorpje Raar was ook weer gehaald.

Ik reed toen over de straat ‘Hetjens’ (deze straat was ook een weggetje in Houthem dus ik hoopte dat ik daar uitkwam) terug naar beneden, maar deze weg was voor de helft niet verhard… Zeer vervelend. Ik kwam uiteindelijk wel uit in Houthem. Ik reed toen verder naar het zuiden, naar Berg! Dit was weer flink omhoog, maar toen ging het echt regenen en ging ik 10 minuten onder een boom schuilen… tot het weer helemaal droog was.

Boven zocht ik de Maaswilderweg op die mij hopelijk naar Bemelen ging leiden over een weggetje naar beneden. Dit was ook wel het geval, maar ook deze weg was voor een groot gedeelte onverhard. KAK! Ik kwam dus in Bemelen uit en hier kreeg ik een belletje van Allard, weer een andere vriend van mij die een paar daagjes met me mee zou fietsen deze dagen!

Ik reed na dit telefoongesprek de Bemelerberg op (11%) richting het gehucht ‘Gasthuis’… Dit bleek later de verkeerde richting te zijn dus keerde ik weer om: de Bemelerberg weer af! Daarna reed ik de goeie richting in: via het gehucht Sint-Antoniusbank naar Cadier en Keer. Allemaal nieuwe dorpen, heerlijk. Ik ging toen een stuk over de N278, vals plat omlaag en kwam langs de Amerikaanse begraafplaats. In Margraten boog ik weer af naar het noorden en ik kwam na de Heerstraat in het zeer kleine plaatsje IJzeren terecht. Toen wilde ik via Scheulder naar Wijlre want ik zag wel wat paadjes lopen, maar die waren allesbehalve verhard… Al weer niet! Ik moest een zeer steile heuvel (waarschijnlijk de Keutenberg) met mijn fiets oplopen, door de modder, en daarna nog een stuk over een vervelende weg lopen tot ik weer op verharde wegen kwam. Toen volgde er een afdaling en kwam ik tot mijn verbazing uit in Schin op Geul. Een rare tocht! 10 minuutjes later was ik weer ’thuis’ in Wijlre.

Einde: 12:58

Tijd: 3:18:53
Afstand: 65.40 km
Gemiddelde snelheid: 19.73 km/h
Maximale snelheid: 51.81 km/h

12 nieuwe dorpen: Groot-Haasdal, Oensel, Ulestraten, Schietecoven, Meerssen, Bunde, Raar, Bemelen, Cadier en Keer, Margraten, IJzeren, Scheulder

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie