8 juni ’08
Begin: 06:00

De zesde Limburgse fietstocht begint om 6 uur precies!! Het was niet heel erg warm dus ik had een T-shirt en mijn trainingsjasje aan en mijn jas onder mijn snelbinders gedaan. Ik fietste weer ‘via de normale wegen’ naar Weert, waar ik na ruim een uur fietsen aankwam. Boshoven bleek een Weertse wijk te zijn, Laar bleek wel noemenswaardig en dat was dus ook het eerste dorp van vandaag. Na 32.30 km en 1:25:35 op de fiets gezeten te hebben maakte ik de foto en  keerde ik weer om.

Ik reed Weert in en toen ik de Zuid-Willemsvaart overstak kon ik mijn meesterlijke blaadje tevoorschijn halen waar precies opstond hoe ik naar Altweert moet fietsen. Ik ging er namelijk al vanuit dat Weert dat ook niet aangeeft met bordjes. Ik fietste de straat ‘Bassin’ in die daarna overging in de Wilhelminasingel. Toen moest ik op een gegeven moment het spoor onder en na heel gemakkelijk de Louis Regoutstraat, die later over zou gaan in de Kazernelaan, gevolgd te hebben kwam ik op de Altweerterkapelstraat. Maar Altweert bleek ook gewoon een wijk te zijn dus er was geen bordje…

Toen keerde ik maar weer om en kwam ik een bordje met Altweerterheide 1 km en Bocholt 13 km tegen en fietste ik dus maar in die richting. Dit was de Bocholtzerstraat. Tegen 8 uur ‘s ochtends kwam ik in ‘de Heide’ aan. Tungelroy en Stramproy stonden mooi aangegeven. De weg naar Tungelroy was erg mooi en gevarieerd. Open groene landschappen en paden omgeven door aan de ene kant bomen en aan de andere kant hier en daar een boerderij. De Wijffelterbroekdijk was ook mooi. Na ongeveer 48 km fietsen kwam ik dan in Tungelroy aan, en een kwartiertje later ook in Stramproy. Ik had nog geen bordje gevonden maar reed toch gewoon het dorp door. De lucht zag er wit uit, maar het zou niet gaan regenen. Heerlijk fietsweer. Ik volgde de bordjes Ell, Neeritter, Hunsel en Thorn en reed snel het dorp weer uit. Ik wilde eigenlijk via Haler fietsen maar dat gaat dus niet als je op de Ellerweg fietst… Ik kwam dus na een tijdje door het dorp waar Wout en ik ook doorheen waren gefietst: Ell. Ik herkende de omgeving van onze tocht een maand geleden; dit vind ik altijd fantastisch!

Ik volgde, net als toen, knooppuntroute 48 en waar wij toen expres naar links gingen omdat we niet route 48 verder wilden volgen en naar Kelpen-Oler wilden gaan, ging ik nu naar rechts en volgde ik wel route 48. Dit weggetje langs het kanaal was leuk. Ik kwam nog een Duitse visser tegen en toen stak ik de N280 over bij het kanaal Wessem-Nederweert. Ik volgde route 48 tot het knooppunt en stak door naar Leveroy. Dit was een leuk weggetje.

Met behulp van duidelijke bewegwijzering op een paddenstoel ging ik gelijk door naar Heythuysen. Hier zou mijn meesterlijk uitgekiende zigzagroute (toentertijd door mij zelf ‘masterlijke Diversion’ genoemd) gaan beginnen om alle dorpen in deze omgeving systematisch aan te doen, behalve Heibloem en Egchel, die nog relatief ver gelegen waren.

Ik reed Heythuysen door en ging eerst naar het zuiden: Baexem. Ik kwam hier aan na 75.65 km. Ik reed de dorpsstraat door en ging gelijk door naar Horn. Op de bordjes stond Roermond ook al aangegeven maar daar zou ik nog lang niet heen gaan. Alhoewel, na 3 uur zou ik er al aankomen… Een kwartier later kwam ik aan in Horn en bevond me al snel op de Haelerweg! Ik fietste nu dus naar het noorden. Het bordje van Haelen werd na 84.56 km en een gemiddelde van 22.05 km/h gefotografeerd. In Haelen had ik mijn route nog een klein beetje aangepast (toentertijd heette dit deel een ‘meesterlijke Part Diversion’). Ik fietste een stukje van knooppuntroute 50 zodat ik door Buggenum ‘er gelijk bij deed’. Ik fietste even door het mooie dorpje en daarna nam ik de Bergstraat en daarna links Holstraat die overging in de Molenweg naar Nunhem! Als je kaart voor je ziet zie je hoe meesterlijk dat is. Na 91.18 km fietsen kwam ik in Nunhem aan. Nunhem is eigenlijk het middelpunt van de Diversion en van de mooie (!) bossen die hier samenkomen. Hier laste ik ook even een rustpauze in; het was even voor elven.

De tocht ging daarna naar Roggel. Het was een mooie weg door al die bossen. Het plan was om nu pal naar het oosten naar Neer te gaan. Ik reed eerst een stukje het dorp in en toen besloot ik terug te gaan omdat dat niet naar het oosten was. Ik kwam langs het gehucht ‘Op de Bos’ en dit was ook de naam van de straat die mij naar Neer zou leiden: een brede weg op zich met aan de rechterkant bos en aan de linkerkant uitgestrekte groenheid en een witte horizon. Prachtig. Na bijna 100 km fietsen kwam ik in Neer. Ik reed snel het dorp door en volgde de N271 richting Kessel. Het was allemaal genieten vandaag! Even later ook Kesseleik en Kessel doorgestreept. Dit was tevens de plaats waar ik de Maas overstak!!

Reuver pakte ik nog even mee, en daarna besloot ik op pad te gaan richting Roermond. Je zag vanaf het weggetje naar Reuver mooi de kerk van Kessel liggen, aan de andere kant van de Maas. Na 108.48 km maakte ik de foto van Reuver en fietste toen over een mooi landpaadje richting Beesel. Toen ik hier aankwam was het precies 12 uur ‘s middags.

Ik fietste door naar het zuiden en na 115.56 km kwam ik aan in Swalmen (in het Limburgs: Zjwame). Het leuke plaatsje Boukoul nam ik mee en reed daarna richting Asenray, over de straat genaamd ‘Boven Boukoul’. Ik volgde knooppuntroutes door het ‘Swalmdal’ en de Melickerheide en nam nog de plaatsjes Herkenbosch en het prachtige Sint Odiliënberg mee, waar ik kwam na over een prachtige weg door uitgestrekte grasvelden met in de verte zicht op het kleine dorpje te hebben gefietst. Ik reed na genoten te hebben van het dorp richting Roermond via Route 81. De weg daarheen was wederom mooi en groen. Na 140.84 km en 6:26:23 op de fiets excl. rusten en een gemiddelde van 21.87 km/h kwam ik in het laatste dorp van vandaag: Lerop! Een weinigzeggend plaatsje vóór Roermond. In ‘Remunj’ pakte ik de trein weer naar Eindhoven.

Een mooie en productieve tocht! Wat wil een mens nog meer!

Einde: 14:45
Tijd: 6:50:05
Afstand: 149.34 km
Gemiddelde snelheid: 21.85 km/h
Maximale snelheid: 33.00 km/h

25 nieuwe dorpen:
Laar, Altweerterheide, Tungelroy, Stramproy, Leveroy, Heythuysen, Baexem, Horn, Haelen, Buggenum, Nunhem, Roggel, Neer, Kesseleik, Kessel, Reuver, Beesel, Swalmen, Boukoul, Roermond, Asenray, Herkenbosch, Melick, St. Odiliënberg, Lerop

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie