2 juli 2008
Begin: 06:09

De fietstocht naar Maastricht met Allard, weer een andere vriend van mij, begon vroeg! Ik stond om 06:00 bij het Centraal Station in Eindhoven en heb daar de teller op 0 gezet. De fietstocht zou hier ook weer eindigen. Zo om 06:08 kwam Allard op zijn chique racefiets aanrijden en we vertrokken richting de Aalsterweg. Die reden we in een normaal tempo (21 km/h) af en daarna langs de snelweg naar Leende richting Weert. Na 25.77 km kwamen we Limburg binnen!

In Weert was het weer even zoeken naar de Roermondseweg maar toen we die eenmaal gevonden hadden ging het weer lekker. Het was al best warm voor 8 uur `s ochtends. Op de weg van Swartbroek naar Ell deed ik ook mijn korte broek aan. Ik herkende natuurlijk weer veel van de fietstocht met Wout. Na wat gaten hier en daar meegepikt te hebben kwamen we aan in het witte stadje!

Hier was weinig bijzonders te zien dus reden we maar gelijk door Thorn heen richting Sint-Joost en Sittard! Via bekende weggetjes en de mooie brug over de wateren bij Wessem reden we eerst door Maasbracht. We besloten toen niet naar Echt te gaan maar naar Montfort. Dit veranderde later toch in Sint-Joost. De Limburgse naam voor het dorpje waar we na 61.51 km en 2:54:30 op de fiets excl. rusten aankwamen is ‘Sint Joas’. Het asfalt wat er lag was echter nog vochtig dus we reden even langs de weg. Daarna reden we eigenlijk al Echt binnen. Het begon steeds warmer te worden… Maar we zouden pas echt stoppen als we in Sittard waren. We kwamen nog langs de gehuchten (die dus niet meetellen) Hingen en Schilberg en het plaatsje de Slek, en de eerste grote plaats waar we toen weer kwamen na de N295 gevolgd te hebben was Susteren! (Limburgs: Zöstere). Dit was na 68.42 km.

We volgden toen eigenlijk de grote weg (nog steeds de N295) richting Sittard. Voordat we Susteren uitreden kreeg Allard helaas een lekke band… Hij had hem echter in 12 minuten (!) al weer vervangen! Gewoon een hele nieuwe binnenband erin.

Zo rond 10:12 vertrokken we weer. Het was al echt warm… Het kleine gruis Dieteren en Nieuwstadt (Limburgs: De Nuujsjtadt) reden we natuurlijk wel langs voor de bordjes, maar na 79.75 km was er toch een belangrijker doel bereikt: rustpauze in Sittard! We gingen even lekker eten en zitten, en na 20 minuten reden we het stadje uit en kwamen we al gelijk in Geleen! Hier is waarschijnlijk ook mijn KM-teller op 16000 gesprongen. We kwamen nu echt dichtbij de echte heuvels. We besloten naar Spaubeek te gaan. Hier ging de weg al enigszins omhoog… Wat een ervaring! We fietsen Sjpaubik door en betraden ´De Poort naar het Heuvelland´, zoals ook bij Beek op het bordje stond (dezelfde gemeente). We gingen toen (voor mij) al een serieuze beklimming tegemoet terwijl Allard in een stuk doorreed. Toen we boven waren pakte ik weer mijn dorpjes mee: Genhout en daarna Schimmert. De lucht begon toen al serieus dicht te trekken terwijl het daarvoor gewoon strak blauw was.

Na 96.07 km reden we door het gehucht Klein Haasdal richting Valkenburg en de Cauberg! Op de mooie weg naar Valkenburg in gemeente Nuth pakte ik weer zeer kleine dorpjes mee. Toen kwam het moment dat we serieus gingen afdalen naar Valkenburg. Dit was erg vermakelijk met ook nog een mooi uitzicht.

De Cauberg, 12 % omhoog… En helaas. Het was de hele dag droog geweest, maar net toen ik (Allard was allang boven) aan de klim begon, begon het dus te regenen…… Bagger!! Ik moest dus op ongeveer 2/5 lossen en naar boven lopen. Onder een viaduct gingen we even rusten en schuilen en de bui was zo over. Toch stom! We reden naar boven en daar was uiteraard een prachtig uitzicht over het heuvelige Zuid-Limburg! We reden de Rijksweg af door Vilt (na 104.71 km) en Berg. We besloten maar gelijk naar Maastricht te gaan en daar de trein te nemen. Dit tochtje was toch nog erg mooi qua uitzicht! We zagen de ´pukkel´ Sint Pietersberg van een grote afstand liggen. Ook kwam er nog een behoorlijke afdaling, waar we aan het begin PRACHTIG Maastricht konden zien liggen. Dit was echt mijn hoogtepunt. Ook had ik de maximale snelheid van die dag even aangescherpt naar 44.41 km/h. Toen reden we eigenlijk zo Maastricht binnen, de prachtige trots van Zuid-Limburg.

Mijn kilometerteller gaf toen de volgende gegevens:

Afstand: 110.48 km
Tijd: 5:52:29 excl. rusten
Gemiddelde snelheid: 20.37 km/h

Als je dit vergelijkt met de fietstocht met Wout is dat interessant.
Toen waren de gegevens toen we in Maastricht aankwamen als volgt:

Afstand: 112.70 km
Tijd 5:59:54 fiets excl. rusten
Gemiddelde snelheid 18.78 km/h

Scheelt niet veel dus, behalve de gemiddelde snelheid! Dit is de verdienste van Allard. We reden gelijk naar het station en kochten kaartjes. De kilometer stand voor het station in Eindhoven, zo rond kwart voor drie, is de eindstand van de fietstocht die aan Limburg besteed is.

Einde: 14:43
Tijd: 5:34:47
Afstand: 113.54 km
Gemiddelde snelheid: 20.35 km/h
Maximale snelheid: 44.41 km/h

18 nieuwe dorpen:
Hunsel, Ittervoort, Neeritter, Sint Joost, Slek, Susteren, Dieteren, Nieuwstadt, Sittard, Geleen, Spaubeek, Genhout, Schimmert, Arensgenhout, Hulsberg, Valkenburg, Vilt, Berg

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie