14 augustus 2008
Begin: 06:30

Met Roel, een vriend van mij uit de jeugdkerk van Eindhoven, ben ik weer naar Limburg vertrokken! Ik was eerst naar zijn huis gefietst en heb daar de km-teller op 0 gezet.

We fietsten eerst door Eindhoven heen, langs de DAF-fabriek en daarna een stuk langs het Eindhovens Kanaal. Deze weg was niet helemaal verhard, maar dat boeide niet. We reden langs Geldrop en Helmond, en uiteindelijk kwamen we op die voor mij zo bekende N270 naar Deurne. Na een sanitaire stop vonden we in Deurne gemakkelijk de mooie weg langs het spoor naar Griendtsveen. We waren zo ongeveer na 33 km in de provincie Limburg.

We reden over de mooie Kanaalweg naar America, en hier bogen we af naar het noorden. Via mooie knooppuntroutes en onder een strakke blauwe lucht kwamen we na 52.19 km in het eerste dorpje aan van vandaag: Castenray. Vlak voor het kerkje gingen we even goed eten.

Na de lekkere rustpauze gingen we richting knooppunt 50 en 51, door Oirlo heen en via leuke kronkelige paadjes naar Wanssum! Hier stond een grote silo waar ze koeienvoedsel verbouwen. Na Wanssum gingen we via LF03 naar Blitterswijck en daar namen we een leuk voet/fietspontje naar Wellerlooi. Daar werden we welkom geheten door en in gemeente Maasduinen! Het was even zoeken naar het bordje van Wellerlooi, maar toen we haet gevonden hadden reden we weer terug naar de Maas en genoten van dit deel van Noord-Limburg. We kwam langs Well en daarna in Aijen, waar we een koffiepauze hielden bij een cafeetje.

De tocht ging verder richting Bergen. In Nieuw-Bergen besloten we eerst naar Siebengewald te gaan en daarna naar Afferden. We maakten dus een soort driehoek. Als je de kaart voor je ziet snap je het beter. We fietsten op een behoorlijk tempo over de mooie Siegengewaldseweg / N552. In het desbetreffende dorpje waren we slechts 7 km van het Duitse Goch verwijderd, maar we gingen natuurlijk naar Afferden, dat 5 km verderop lag. We reden gedeeltelijk door de Boswachterij Bergerbos, maar hoofdzakelijk over de grote weg. Na 87.09 km kwamen we al aan in Afferden. We volgden knooppuntroute 87 en 25 en waren al snel in Heijen. De nieuwe dorpjes konden aan de lopende band worden afgestreept!
In Gennep gingen we een lekker frietje eten en even goed uit te rusten. Dit gebeurde na 97.84 km, 4:33:20 excl. rusten en een monsterlijk gemiddelde van 21.47 km/h! De Kroket Kwekkeboom was het hoogtepunt van de rustpauze.

Na een lekkere ‘lunch’ vertrokken we weer, richting Ottersum. We staken de Niers over en reden zo door het kleine dorpje door richting Ven-Zelderheide over de toch wel mooie N291. Na Ven-Zelderheide waren we dicht bij het Duitse Reichswald, dat we ook mooi in zagen liggen, maar we bleven zo’n beetje tegen de landsgrens aanrijden. Na een toch wat vermoeiende weg, door de tegenwind, kwamen we aan in Milsbeek. We volgden daarna even de N271 om Plasmolen mee te pikken, en toen reden we dwars door de Mookerplas naar Middelaar. Oftewel: het dorpen scoren ging lekker door hier in Noord-Limburg! Dankzij ANWB-paddenstoelen, richtingsgevoel en oriëntatie met behulp van de Maas kwamen we in Mook, en daarna ook het laatste dorpje, Molenhoek. Dit bereikten we na 118.95 km. We reden nog een stukje door Gelderland in tot we de 120.00 km bereikt hadden en keerden toen precies om voor de terugweg!

We reden voor een paar kilometer precies dezelfde weg weer terug en namen het mooie pontje naar Cuijk! Na 126.93 km kwamen we dus weer in de provincie Brabant, en zouden we logischerwijs geen nieuwe dorpjes meer behalen vandaag. We wilden eigenlijk toch wel heel graag die 200 km overschrijden vandaag, dus hadden we een mooie route uitgestippeld. We gingen via Haps, waar we ook nog een lekker ijsje hebben gegeten, naar Rijkevoort, pal naar het zuiden naar Ledeacker en Sint Anthonis. We wilden namelijk door die prachtige Boswachterij rijden. Nou, dat was gelukt! We kwamen uiteindelijk uit in Landhorst. Dit dorpje had ik vorig jaar na 51.64 km fietsen vanuit Eindhoven bereikt, en we hadden er nu al 151 km opzitten, dus we zouden de 200 vandaag moeten kunnen halen! We staken de N277 over en kwamen in Venhorst, waar we even karnemelk en druiven hadden gekocht en die eigenlijk ook gelijk opaten. We reden toen rechtdoor naar Boekel en Erp. Het tempo bleef hoog en het gemiddelde is niet onder de 21.44 km/h geweest! Ook het weer bleef goed, ook al zag het er enigszins dreigend uit. In Erp bogen we af naar het zuiden, via Keldonk, en langs de Zuid-Willemsvaart volgden we de mooie knooppuntroutes naar Mariahout. Het plan was om in Lieshout in Café de Koekoek even wat te drinken. Het ging helaas regenen toen we Lieshout binnenreden… Het café was ook nog eens dicht, waarop we besloten in de cafetaria ernaast even wat gingen drinken. We hadden er toen 180 km op zitten.

Na een half uurtje verlieten we het mooie Lieshout en fietsten we via het Wilhelminakanaal een mooie route door Breugel, en daarna door de Achtse Barrier, die me alles meeviel, Eindhoven binnen. Vlakbij de Kloosterdreef sprong mijn teller dan eindelijk op 200 km! Dit was een mooi moment. Een mooie en lange fietstocht waar dus niet alleen weer eens de grens van 200 km is overschreden, maar waar ook alle dorpjes in Noord-Limburg zijn bezocht!

Einde: 19:50

Tijd: 9:24:01
Afstand: 206.02 km!
Gemiddelde snelheid: 21.91 km/h!
Maximale snelheid: 40.27 km/h

18 nieuwe dorpen: Castenray, Blitterswijck, Wellerlooi, Well, Aijen, Bergen, Nieuw-Bergen, Siebengewald, Afferden, Heijen, Gennep, Ottersum, Ven-Zelderheide, Milsbeek, Plasmolen, Middelaar, Mook, Molenhoek

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie