17 november 2007
Begin: 06:05

Deze fietstocht die in alle vroegte begon, zoals erg veel tochten in dit jaar (2007) waarin ik alle dorpjes in Brabant langs ben gegaan, is een speciale waar ik nog steeds graag aan terug denk. Het was koud, maar er moest zoveel gedaan worden in Oost-Brabant en ik was gebrand het allemaal te gaan doen. En het zou allemaal gaan lukken. Het einddoel zou zijn om Stevensbeek (gemeente Boxmeer, een dorpje vlakbij de Maas) te gaan bereiken. Een uitgebreid verslag.

Ik vertrok dus na zessen vanuit Eindhoven en tegen zevenen kwam ik aan in Oirschot, waarna ik de bordjes (het was nog steeds donker!) richting Oisterwijk, waar ik na ongeveer 31 km belandde. Daar ging ik op hét bankje zitten en je gelooft het niet: Toen Anna en ik daar in februari dit jaar ook zaten tijdens onze tocht naar Den Haag kerfden we het woord ‘Bout’ in het bankje: EN HET WAS NOG GOED ZICHTBAAR! Te vet!

Na Oisterwijk vond ik zowaar gelijk de weg richting Haaren en Helvoirt! Dat viel al weer mee. Na Helvoirt ging ik de bossen in en hier was het nog erg donker, terwijl de zon net aan het opkomen was. Enfin, ik zat op de goede weg naar Drunen dus het boeide allemaal niet. Ik ging op een mooi bankje langs een rustige weg zitten waar ik even goed Maltesers, brood en Lu Time Out heb zitten vreten. Rond 9 uur vertrok ik weer.

Het werd iets warmer maar mijn voeten waren nog steeds ijskoud. Voor de rest had ik een T-Shirt, een trui, een vest én een dikke jas aan dus dat was geen probleem. Toen kwam een paddenstoel tegen met Drunen 6.4 km dus wist ik zeker dat ik op de goeie weg zat. Over een mooi weggetje gereden, door het gehucht Giersbergen heen gefietst, door nog wat bossen en een kanaal over (het Afwateringskanaal ‘s-HertogenboschDrongelen om precies te zijn) en toen kwam ik na 50.64 km in Drunen aan!

Na Nieuwkuijk even meegepikt te hebben kwam ik na 57 km fietsen aan in Elshout. Daar kwam ik een of ander autobedrijf tegen waar Simplicity op stond, hetgeen dezelfde titel is als een spiksplinternieuw nummer van mijn toenmalige ‘band’ BroJ! Bij de bordjes richting Heusden (5 km), deed ik mijn jas uit omdat het gewoon erg lekker ging en ik had het niet extreem koud meer. Ik reed volgens mij langs de N267 en toen belandde ik in Oudheusden. Ik had geen idee dat ik nu ongeveer het verst van mijn eindbestemming Stevensbeek verwijderd was. Hemelsbreed is het van Oudheusden naar Stevensbeek ruim 60 km naar het oosten, maar ja, ik zou natuurlijk niet hemelsbreed gaan fietsen…

Enfin, na Oudheusden kón ik naar het mooie Heusden maar daar was ik al geweest (ook tijdens de tocht naar Den Haag) en gelukkig vond ik al snel de bewegwijzering naar andere dorpen, zoals Hedikhuizen! Daar kwam ik aan na 65.81 km. Het kon niet op, want daar stond mijn volgende bestemming ook al gelijk weer aangegeven: Bokhoven! Dus ik reed over een mooie dijk en kwam om 10:23 aan in Bokhoven. Daar stonden weer mooie ouderwetse bordjes naar Engelen en Vlijmen! Het ging echt lekker gewoon, en het was mooi weer en ik was allesbehalve moe. Na Bokhoven kwam ik dus verder in de gemeente Den Bosch. Bij het gemaal Crevecouer en de Henriëtte-waard en mooie sluizen was het lang zoeken naar het gat Oud-Empel, dat overal dan weer slecht stond aangegeven, maar toen ik het even aan een Bosschenaar gevraagd had was ik er zo. Ik keerde weer om en ging over de Sluis Engelen naar Engelen zelf. Daarna reed ik door een lelijk industriegebied van Den Bosch en ging ik iets dichter bij het centrum even op een bankje eten en rusten.

Toen ging ik op zoek naar Deuteren en Dieskant… Deuteren was een wijk en Dieskant bestond niet. LEUK! Ik reed dwars door het o zo mooie en gezellige centrum van Den Bosch (ik kocht nog even snel even 2 kroketten bij Friet van Piet). Hintham bleek ook een wijk van Den Bosch dus dat was ook geen nieuw dorp. Toen ik na goed op de kaart gekeken te hebben op de Bruistensingel zat ging ik goed richting Empel. Na Empel reed ik langs een prachtige weg op een dijk langs de Maas. Al snel kwam ik in het gat Gewande, wat wel erg mooi was. Inmiddels was de grens van 100 km en ik voelde gewoon nog maar weinig sporen van vermoeidheid. Na nog even op de dijk gereden te hebben boog ik af naar de normale weg (de N265) en reed door het gehucht ‘Het Wild’, verder naar het reeds bezochte Maren-Kessel. Die weg heet de Paalderweg. In het dorpje vroeg ik aan een dude of er ook aparte dorpjes ‘Maren’ en ‘Kessel’ zijn. Het blijkt dat dit vroeger wel zo was maar nu niet meer.

Ik reed met een lekker tempo (27 km/h) door Lith heen en reed over veel bekende MOOIE fietspaadjes. Nu ging ik nog niet naar Ravenstein (toen wel) maar naar Oijen! Ik fietste hard verder over het mooie open Brabantse landschap en kwam 121.99 km aan in Oijen. Megen (en Appeltern, provincie Gelderland maar daar ging ik niet heen. Zou ik toen al weten dat ik daar 760 dagen na deze tocht wel zou gaan komen?) stonden al mooi aangegeven dus ik gaste lekker verder! Na 129.88 km kwam ik in Megen aan, en niet veel later in Dieden en Demen, twee dorpjes in de gemeente Oss die niet veel van elkaar leken te verschillen. Ik reed verder richting Ravenstein en kwam het gat ‘Neerlangel’ tegen! Weer een dorp er bij.

Toen reed ik het spoor over en kwam ik in het bekende Ravenstein! Ik reed het dorp door en na weer een hoop dorpjes in deze omgeving te hebben afgestreept ging ik vlakbij het bordje van Overlangel ging ik even rusten en eten. Dit was na 151.89 km en 7:41:59 op de fiets excl. rusten, dus een gemiddelde snelheid van 19.74 km/h. Ik heb zelfs een vent nog de weg naar Elsendorp gewezen, waar ik een paar dagen geleden nog ben geweest!

Toen begon de lange weg naar Stevensbeek. Ik wilde per se dat dorpje hebben omdat ik er anders nog een keer helemaal heen moest. Ik gaste wel weer gewoon lekker door. Eerst naar Zeeland. Daar stond Eindhoven al weer aangegeven: 42 km. Maar ik ging niet meer naar het zuiden, maar naar het oosten, richting gemeente Mill en St. Hubert. Dit deed ik door de Langenboomse bossen. Ik ging alvast vooruit plannen; de trein vanuit Boxmeer naar Venlo ging om het half uur dus als alles mee zou zitten zou ik om half 6 op het station daar aankomen (en Stevensbeek bezocht hebben) en anders 6 uur. Toen ik in Mill zag dat St. Anthonis 15 km was dacht ik al: half 6 haal ik gewoon niet, ook als ik mezelf kapot rij. Dus ik ging al uit van de trein van 6 uur. Ik bleef echter wel doorgassen.

Ik reed door de bekende dorpjes Ledeacker en Wanroij, en toen ik eindelijk in St. Anthonis kwam stond Stevensbeek 3 km aangeven. YES! Ik kwam in het vermaarde dorp na 185.94 km. Ik fietste dus ongeveer 34 km om van het ene nieuwe dorp (Overlangel) naar het andere te komen (Stevensbeek). Het was moeilijk om een goeie foto te maken want het was gewoon weer donker. Ook werd het weer kouder en ik begon toch wel erg moe te worden. Nu moest ik nog naar Boxmeer! Ik moest echt aanzetten want het was onderhand al weer half 6. Ik gaste door Sambeek heen en toen ik Boxmeer binnenreed had ik nog 8 minuten. Ik GASTE stressend richting centrum en toen ik Station zag staan op de borden was ik blij. Ik pakte alvast mijn portemonnee voor mijn pasje. Ik zag de trein staan. Ik pleur dat pasje in de kaartjesautomaat, staat er: Geen saldo… De trein rijdt voor mijn neus weg: KAK!! Ik had dus problemen want er was geen loket en er stond niet genoeg geld op m`n pasje voor die 12.60 wat het kostte. Ik ging snel doch vermoeid op weg naar een pinautomaat. Gelukkig was er nog een AH in de buurt. Hij was eigenlijk dicht maar ze lieten me nog net binnen. Er stond alleen minder dan 10 euri op mijn pasje dus ik kon niks pinnen… Ik moest vragen of iemand een kassa weer wou aanzetten zodat ik het geld wat er wel op stond wel in muntjes kon krijgen. Ik kreeg 7 euro. Gelukkig had ik nog wel wat losgeld dus kwam ik uiteindelijk wel op 12.60. Ik reed, gaar en vermoeid, terug naar het station en kocht een kaartje… Verder was het wel een relaxte terugreis want ik was echt dood, helemaal bezweet in mijn T-shirt trui vest en jas. In Blerick had ik 23 minuten overstaptijd op de trein naar Eindhoven. Dat was wel even afzien want het was echt koud geworden.. In de intercity naar Eindhoven viel mijn fiets om en ging het snoertje van mijn tellertje kapot. Helaas. Toen thuis kwam was ik echt kapot van deze fietstocht en de avonturen, maar het was het allemaal waard!

Einde: 18:15 (Station Boxmeer)

Tijd: 9:52:58
Afstand: 197.69 km
Gemiddelde snelheid: 20.02 km/h

20 nieuwe dorpen: Drunen, Nieuwkuijk, Elshout, Oudheusden, Hedikhuizen, Bokhoven, Oud-Empel, Engelen, Empel, Gewande, Oijen, Megen, Dieden, Demen, Neerlangel, Huisseling, Herpen, Overlangel, Neerloon, Stevensbeek

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie