22 februari 2007
Begin: 05:03

Ik en mijn zus Anna hebben in de zomervakantie van vorig jaar (2006) al een poging gewaagd om naar onze oma in Den Haag te fietsen. Toen zijn we in Gouda gestrand en daar het laatste stuk per trein gedaan. Op deze memorabele dag hebben we het nog een keer geprobeerd en vandaag is het gelukt! Zie hier het verslag van onze fietstocht.

We vertrokken dus in alle vroegte met veel motivatie in onze benen. We hadden veel eten voor onderweg, dus dat zat ook goed. We reden Veldhoven door, een stuk voor een donker bos en vervolgens langs Eindhoven Airport. Onderweg deden we het onsterfelijke spelletje ‘Ik ga op reis en ik neem mee’. Heerlijk. Ik nam onder meer de Duitse voorzetsels ‘aus bei mit nach seit von zu’ mee, en Anna een luier: altijd handig! We reden de Eindhovensedijk naar Oirschot af en daarna reden we langs het kanaal tot Spoordonk. Hier bogen we af naar het noorden. Om 06:24 waren we in Spoordonk en aten we even een Sultanaatje.

We hielden op met ‘Ik ga op reis en ik neem mee’ en begonnen met het spel ‘Wie is Het’ uit ons hoofd te doen. Het was allemaal erg melig waardoor we niet merkten dat het nog best frisjes was die ochtend. Het begon intussen wel licht te worden dus konden we wel genieten van het bos dat ons leidde naar Oisterwijk. In dit laatstgenoemde dorp hebben we na 31 km fietsen een eerste serieuze pauze gehouden. We hebben hier ook in het bankje waar we op zaten “Bout” gekerfd, in de hoop dat als we hier nog eens zouden komen het weer zouden zien staan.

De weg die volgde was naar Haaren. Het was erg mooi, met name omdat de zon opkwam en een er prachtige rode gloed aan de horizon te zien was. We hadden besloten zigzaggend naar Den Bosch te fietsen (voor de dorpjes natuurlijk, dit was niet echt bevorderlijk voor ons doel Den Haag te bereiken, maar ach!). We kwamen onder meer door Haaren, Helvoirt en natuurlijk Vught. Om 08:41 waren we in Den Bosch aangekomen en hadden we er al 45 kilometer op zitten. Hier gingen we ook weer rusten op een mooi bankje, kijkend over het moeras.

De tocht vervolgde zich naar Vlijmen, nadat we besloten hadden Cromvoirt en Waalwijk niet mee te pikken want we moesten uiteindelijk wel in Den Haag uitkomen hè! We reden langs een drukke autoweg de stad uit en na 59 km waren we in Vlijmen en dus ook in gemeente Heusden, waar we een tijdje zouden blijven. Ondertussen waren we elkaar aan het overhoren met citaten uit Friends; erg leuk.

We fietsten door mooie natuur in de gemeente Heusden. Typisch Brabants landschap, boerderijtje hier, dorpje daar. Al was er weinig verschil te zien tussen de dorpen Heesbeen, Herpt en Haarsteeg! De plaats Heusden, hoofdkern van de gelijknamige gemeente, is natuurlijk wel duidelijk wat groter dan die andere gaten. Bij Heusden staken we de Maas over, wat altijd leuk is, en kwamen in Wijk en Aalburg en dus de gemeente Aalburg.

Ik maak dus altijd foto’s van de naambordjes met mijn telefoon en vind dat dat ook de enige ‘geldige bewijsstukken’ zijn. Toen we echter in Veen waren en ik de foto had gemaakt, had ik hem wegens onbekende redenen verwijderd; Anna maakte ook wel een foto van het bordje met haar camera, maar die telt dus niet. Dit heet consequent zijn.

We fietsten een stuk over de mooie Maasdijk door het dorpje Andel en aten ondertussen lekkere Prince-Lu koekjes. We namen Giessen en nog wat andere vergelijkbare gaten mee voor we in Sleeuwijk dan toch de provincie Brabant gingen verlaten… Dit was na 93.38 km fietsen. Hier waren we toch al best trots op!

De tocht door Zuid-Holland vervolgde zich door Gorinchem, waar wij een haat jegens hebben ontwikkeld daar Anna’s fiets tijdens de vorige poging naar Den Haag te fietsen hier nogal kapot is gegaan. Nu ging het echter goed en fietsten we door de mooie Alblasserwaard: door de gemeente Giessenlanden naar Hardinxveld-Giessendam (wat een naam!). We reden nog naar Sliedrecht maar daarna gingen we echt de polder in naar Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland, waar we de Lek hebben overgestoken. Het was ondertussen half 4 ’s middags.

We kwamen aan in Lekkerkerk en het duurde niet lang of we waren in de bijna onvermijdelijke ellende die Rotterdam heet, een vreselijk fietsonvriendelijke stad. We hebben hier wel een uur rond zitten kloten, maar mede met wat hulp van het thuisfront zijn we op de goede weg naar Delft geraakt. Toen we daar eenmaal waren was het ook niet moeilijk om de weg naar Den Haag te vinden. Na 180 km maakten we een foto van het bordje van de Residentie, en om half 8 waren we dan eindelijk bij oma in Kraayenstein!

Einde: 19:30
Tijd: 10:21:12
Afstand: 182.76 km
Gemiddelde snelheid: 17.65 km/h

17 nieuwe dorpen: Spoordonk, Oisterwijk, Haaren, Helvoirt, Vught, ‘s-Hertogenbosch, Vlijmen, Haarsteeg, Herpt, Heusden, Heesbeen, Wijk en Aalburg, Andel, Giessen, Woudrichem, Oudendijk, Sleeuwijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie