22 september 2007
Begin: 05:31

Een vroeg vertrek in het donker voor een tweede tocht naar Ooij (Gelderland)! Begin juli was ik hier ook al heen gefietst, via Oss, maar nu zou ik via de meer oostelijke kant van Brabant gaan fietsen om hier weer flink wat dorpjes te kunnen wegstrepen! Het zou een tocht worden die me tot de dag van vandaag nog echt bij is gebleven.

Het begin van de tocht was al niet gebruikelijk. Ik reed namelijk door Geldrop, Mierlo en Helmond. Hier boog ik af naar het noorden om via Aarle-Rixtel en de gemeente Laarbeek in Gemert te komen. Ik wilde, eenmaal in Gemert aangekomen, naar Elsendorp, maar hier begon de bewegwijzering het ontzettend te laten afweten. Na veel doelloos rondfietsen in dit toch al lelijke dorp vond ik na veel moeite, nadat ik Elsendorp al lang had opgegeven, de weg naar de volgende bestemmingen: Handel en Huize Padua. (het zou in latere tochten wel vaker mis gaan in Gemert, vandaar de ietwat pejoratieve beschrijving van mijn verblijf in dit dorp tijdens deze tocht).

Na Handel en Huize Padua, twee dorpen waarvan ik het verschil niet echt duidelijk kon zien, vervolgde ik mijn tocht over een rustig mooi weggetje naar het olijke Venhorst, een ander dorpje in de gemeente Boekel. Het weerbeeld was erg bewolkt, maar ik vond het mooi en ergens ook wel bij het landschap passen. 3 km verder van Venhorst lag Landhorst en de omgeving hier was echt prachtig. Het was sowieso nog vroeg in de ochtend dus was er niemand te bekennen. De herfst was duidelijk al haar intrede aan het maken en ik fietste over een eindeloos lijkende weg met veel grote bomen aan beide zijden. Op een gegeven moment kwam ik bij een paddenstoel waarop het dorp Oploo stond aangegeven. Ik volgde deze richting en betrad tegelijkertijd de Boswachterij Sint Anthonis (ook wel bekend als natuurgebied Sint Anthonisbos). Dit was werkelijk waar op en top genieten. Ik luisterde in dit bos, met dat ietwat grijze weerbeeld waar ik net al over sprak, naar het nummer E-Bow van Sigur Rós en alles was perfect.

Na deze heerlijke rit door het bos kwam ik weer op de open weg en betrad in het echte oostelijke Brabantse achterland. Sommigen zouden zeggen: saai! Ik kon hier echt prima genieten. Zigzaggend reed ik naar een iets grotere plaats dan de rest van de kernen hier in de omgeving: Mill! Toeval of niet, ik vond Mill gelijk ook een stuk minder leuk dan de rest van de dorpjes hier. Er stonden bordjes met Nijmegen 28 en Den Bosch 32 km, maar ik ging naar Langenboom. De weg naar Langenboom was ook weer erg plezierig door het bos. Ik fietste door de Langenboomse Bossen en na een tijdje kwam ik in het mooie Langenboom. Ik zag bordjes met Zeeland en ik dacht: hé, als ik hier nou heen ga en dan Schaijk en Reek ook gelijk meepik kom ik nog steeds in Grave e.d. uit dus ben ik nog steeds on schedule! Dit had ik namelijk van tevoren ook gepland!

Ik ging dus naar Zeeland, en dat is echt een mooi dorpje. Ik ging gelijk even naar de C1000 om Extran en bananen te kopen. Daarna reed ik Zeeland weer uit en was ik 1 km later op de goeie weg naar Reek! Na precies 100.08 km kwam ik aan in Reek. Ik dacht dat het langgerekte Schaijk vrij dicht bij Reek lag maar dat viel tegen: 4 km! Precies 18 minuten later was ik weer terug op hetzelfde punt in Reek.

En ik was nog lang niet klaar voor vandaag! Ik reed langs de N324 langs Velp en Grave. Ik had hier gelijk door naar Nijmegen kunnen fietsen, maar dat deed ik natuurlijk niet. Ik ging verder naar het oosten, richting Cuijk! Het was ook nog maar 12 uur ’s middags. Het komt erop neer dat ik, extreem zigzaggend en tegelijkertijd genietend van de pracht en praal van de omgeving, de gehele gemeenten Grave én Cuijk heb bezocht en als slagroom op de taart mijn favoriete pondje van Cuijk naar Mook heb genomen! Heerlijk!

In Mook en dus Gelderland aangekomen fietste ik gelijk naar Nijmegen en ook gelijk door naar Ooij! De fietstocht was wederom erg geslaagd, en het bezoek aan mijn oud-docent aardrijkskunde was ook weer gezellig!

Einde: 19:00 (thuis in Eindhoven, ik had de fiets mee in de trein genomen naar huis)
Tijd: 8:26:00
Afstand: 171.26 km
Gemiddelde snelheid: 20.31 km/h

24 nieuwe dorpen: Handel, Huize Padua, Venhorst, Landhorst, Oploo, Sint Anthonis, Ledeacker, Rijkevoort, Wanroij, Sint Hubert, Mill, Langenboom, Zeeland, Reek, Schaijk, Velp, Grave, Escharen, Gassel, Beers, Vianen, Haps, Linden, Katwijk

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie