6 juli 2007
Begin: 05:10

Twee dagen na de historische rampentocht door Bakel en Helmond stapte ik al weer op de fiets. Deze tocht stond al wat langer gepland; ik zou namelijk op bezoek gaan bij mijn toenmalige docent aardrijkskunde Leonard Houben. En die is woonachtig in een klein plaatsje bij Nijmegen, genaamd Ooij! Ik ging hier natuurlijk op de fiets naar toe om onderweg veel Brabantse dorpjes mee te pikken. Overigens had ik tijdens deze tocht geen flauw idee dat ik een paar jaar laten 3 kilometer van dit dorp vandaan zou gaan wonen (in Beek-Ubbergen) en in Nijmegen zou gaan studeren!

Ik was dus erg vroeg vertrokken, maar het was niet heel donker meer, en vooral, het was droog! Ik ben via Eindhoven Airport naar Best gefietst, en daar de bordjes Sint-Oedenrode gevolgd. Olland was 4 kilometer verwijderd van ‘Rooij’, maar lag niet echt op de route. Toch ben ik er even heen gegast voor de foto van het bordje, en daarna maakte ik gelijk weer rechtsomkeert. Daarna ging ik gelijk door Schijndel. Wijbosch was het volgende dorp dat op de planning stond, maar dat stond tot mijn grote frustratie weer eens nergens aangegeven. Na een half uur zoeken heb ik zelfs even naar het thuisfront gebeld om te vragen of zij even op internet wilden kijken waar ik nu heen moest. Natuurlijk bleek het erg makkelijk te zijn en er net buiten het centrum de ‘Wijbosscheweg’ te liggen.

Na Wijbosch regen de nieuwe dorpjes zich aaneen. Ik kwam door Eerde, Zijtaart, Veghel, Mariaheide en natuurlijk Uden. De omgeving was niet heel spectaculair want ik beperkte me tot de grotere wegen om zoveel mogelijk dorpjes mee te pikken. Na Uden boog ik af naar het westen, richting gemeente Bernheze. Dit is inderdaad niet richting Nijmegen, maar ja, ik was natuurlijk ook aan het fietsten voor de dorpjes. Hier werd het landschap wat landelijker dus kon ik daar ook wat meer van genieten. Op de Karperdijk fietste ik met tegenwind naar Vorstenbosch, maar op de mooie Kampweg naar Loosbroek gierde de wind weer tegen mijn rug aan dus dat was fijn.

Dit gedeelte van Brabant was echt genieten. Mooi zicht op het platteland, rust, en hier een daar een leuk dorp. En in de verte kon je ten alle tijde de kerk in het centrum van Uden zien liggen, zodat je nooit het idee had dat je in the middle of nowhere was. Loosbroek is erg klein, net zoals de rest van de plaatsjes in de gemeente Bernheze. Na Loosbroek kwam ik nog in Nistelrode en toen ging ik echt richting Oss. In Heesch heb ik even gepauzeerd, want een essentieel onderdeel van een fietstocht is ook niet fietsen.

Na Oss ging ik nog een keer naar het westen, om de dorpjes langs de Maas mee te pikken. Het fietsen door Geffen en Nuland ging gepaard met veel wind tegen, maar op de Kerkdijk en de Kesselseweg richting Maren-Kessel kwam de teller niet onder de 28 km/h, heerlijk. Na 121 km fietsen kwam ik Lith aan, na lekker op de Mr. van Coothlaan aan de linkerkant van de autoweg met 31 km/h te hebben gefietst. Ik bleef tempo houden want wilde niet om 5 uur pas aankomen in Ooij. Gelukkig waren er al lang bordjes Nijmegen te zien, hetgeen me moed gaf door te gassen.

De nieuwe dorpjes bleven maar komen. Bijna alle dorpjes in dit prachtige Maasgebied heb ik kunnen doorstrepen, op een paar na. Bij Ravenstein stak ik, net zoals de trein, de Maas over en betrad ik de provincie Gelderland. Via Wijchen fietste ik Nijmegen binnen, voor het eerst in mijn leven. En nogmaals, ik had geen idee dat dit vanaf juni 2009 mijn tweede thuis ging worden!

Ik reed de stad door, richting de Ooijpolder, en na 169.00 km had ik mijn eindbestemming bereikt: thuis bij Leonard in Ooij!

Einde: 15:05 (Ooij)
Tijd: 8:43:02
Afstand: 171.43 km
Gemiddelde snelheid: 19.67 km/h

23 nieuwe dorpen: Olland, Schijndel, Wijbosch, Eerde, Zijtaart, Mariaheide, Uden, Vorstenbosch, Loosbroek, Nistelrode, Heesch, Oss, Berghem, Geffen, Nuland, Maren-Kessel, Lith, Lithoijen, Teeffelen, Macharen, Haren, Deursen-Dennenburg, Ravenstein

Besloten was om mijn fiets op het station in Nijmegen te stallen en ik morgen naar Nijmegen werd gebracht met de auto zodat ik weer terug kon gaan fietsen. En ondertussen natuurlijk weer nieuwe dorpjes scoren.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie