De debuuttocht met Anna!

 

3 maart 2012

6 augustus 2011 was de laatste keer dat ik dorpjes heb gescoord. Dit was de laatste fietstocht in de provincie Groningen. HET WERD DUS WEL WEER EENS TIJD!

Begin: 12:52

De start van de debuuttocht in Overijssel werd aanvankelijk wat uitgesteld door werkzaamheden aan het spoor tussen Arnhem en Zutphen, maar via Utrecht was het ook mogelijk om van Nijmegen naar Deventer te komen en daar begon dus ook de eerste tocht! En het was zeer speciaal, deze start van de missie alle plaatsjes van Overijssel af te fietsen, mijn 6de provincie, niet in de laatste plaats omdat een goede vriendin, genaamd Anna Hendrix, meeging! Even voor enen stapten we na die toch ietwat vermoeiende treinreis op de fiets en dat was een verademing. We fietsen het voor ons allebei nagenoeg onbekende Deventer in, eerst nog even op zoek naar een VVV om een overzichtskaart van de provincie te kopen en een fles Prosecco te kopen voor onderweg om deze feestelijke fietstocht ook feestelijk door te komen. We lieten ons verrassen door het prachtige centrum van Deventer en de gezellige sfeer die er heerste. Ook de Latijnse teksten die we zagen op de kerk en op een ander gebouw (“Non scolae sed vitae discimus”, “We leren niet voor school maar voor het leven”) konden ons als studentjes klassieke talen zeer bekoren. Na de boodschappen gedaan te hebben gingen we eigenlijk maar gewoon fietsen, zonder een uitgebreid plan te hebben; alles wat we tegen zouden komen zouden toch nieuwe dorpjes zijn!

We fietsten nog een hele tijd door Deventer (de buitenwijken waren, haast logischerwijs, veel minder mooi dan het oude stadscentrum), maar na 7 kilometer fietsen waren we Deventer uit en gelijk ook in een nieuw plaatsje: Schalkhaar. Deventer ging gelijk ook op de foto, dus de eerste twee nieuwe dorpjes waren een feit! In Schalkhaar lasten we gelijk onze eerste pauze in; er moest geluncht worden namelijk. Hier besloten we een rondje rond Deventer te fietsen: via Okkenbroek en Heeten naar Wesepe en dan weer terug naar Deventer en de trein. Ook moesten we allebei een sanitaire stop maken, en waar kon dat beter dan ergens waar een bord van een broodje kroket (een originele Van Dobben, ja ja!)  bij stond! Na de sanitaire verplichtingen konden we het uiteraard niet laten de Van Dobben te nuttigen en fietsten we gauw verder.

We volgden de bordjes Okkenbroek en (gelukkig) waren we snel in het open landelijke gebied van de omgeving, heerlijk! Niet een compact bos, maar gewoon een typisch Nederlands plattelandsbeeld, met hier een daar een boerderij, een rustig fietspad en veel groen. Ook al was het bewolkt en scheen het zonnetje niet, konden wij er zeker van genieten. Onderweg besloten we ook even Bathmen mee te pikken, al was het maar omdat de naam van het dorp zo leuk was. En ook was het fietsen in dit landelijke rustige gebied een prachtige setting om lekker te kletsen, iets dat natuurlijk niet kan als ik alleen fiets! Na Bathmen kwamen we aan in Lettele, waar een heel klein schattig Rabobankje stond. Anna kon het derhalve niet laten hier eventjes te pinnen.

Een paar kilometer verder lag het onsterfelijke Okkenbroek, waar we een paar melige foto’s voor de thuisblijvers maakten. We bleven hierna door naar het noordoosten fietsen, tot aan Nieuw-Heeten. Hier bogen we af naar het westen, naar Heeten! Hier hebben we rond half 4 weer even lekker gepauzeerd en gegeten en gedronken. We besloten ook de leuke weg door het platteland en niet langs de rijksweg naar Wesepe te nemen en hier terug naar Deventer te gaan. Zo gezegd, zo gedaan. We kwamen door erg mooie natuur en genoten met volle teugen! Het landschap was erg open, maar lang niet zo open als in Groningen en er heerste gewoon een heel andere sfeer.

Voordat we in Diepenveen aan waren gekomen en dus bijna weer in Deventer, hebben we nog even kostelijk gelachen om de stichting “De grote Ezel”, waar je terecht kunt voor ezelstochten, ezelsopvang (!), een melkerij en een open erf. Geweldig! Diepenveen was het laatste dorpje van vandaag, en toen we weer bij het station in Deventer aan waren gekomen stond de teller op 51.50 km. Niet heel erg veel kilometers gemaakt dus, maar het belangrijkste is dat ik in Overijssel begonnen ben met fietsen en dat dit een erg mooie en gezellige dag was!

Einde: 17:39

Afstand: 51.50 km
Tijd: 3:09:29
Gemiddelde: 16.3 km/h

9 nieuwe dorpen: Deventer, Schalkhaar, Bathmen, Lettele, Okkenbroek, Nieuw-Heeten, Heeten, Wesepe, Diepenveen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie