Dé Overijsseltocht: Van Zwolle naar Enschede

11 augustus ’12

Begin: 08:16

De zesde tocht in Overijssel kende als startpunt Zwolle, en het plan was om naar de meest oostelijk gelegen stad te fietsen: Enschede! Zodoende zou ik dus een impressie van heel Overijssel in één tocht kunnen krijgen. De eerste kilometers waren hetzelfde als die van de vorige tocht: naar Dalfsen. Voorbij Dalfsen reed ik over een dijkje en daarna door een mooie dichte beboste omgeving (en parallel aan het door mij begeerde lijntje Emmen – Zwolle) naar Vilsteren. Daar boog ik af naar het zuiden, het Vechtdal in, en fietste ik over een heel mooi pad door het bos, en op een gegeven moment zag ik aan mijn rechterhand het Vilsterse Veld liggen, een prachtig heideveld. Bij Lemelerveld trof ik het Overijssels Kanaal weer aan en bij Lemele de Regge, een ander riviertje hier. Een prachtige regio!

En als je het verslag van mijn vorige fietstocht in Overijssel hebt gelezen en denkt dat ik nu geen Shetlanders ben tegengekomen omdat ik ze niet vermeld, heb je het mis. Ook in de gemeenten Dalfsen en Ommen zijn er talloze Shetlanders te vinden…

In Den Ham pauzeerde ik eventjes, om daarna weer vol op de trappers te gaan staan. Ik bleef over kleine mooie weggetjes door de open polder rijden in plaats van over de N-wegen en kwam zo via de gehuchten PIKSEN en Marle in Hellendoorn, en even later ook in Nijverdal. In laatstgenoemde besloot ik 10 kilometer even wel langs de provinciale weg te fietsen, tot aan Wierden. Daar stak ik het Overijssels Kanaal over en was ik in Almelo, ‘waar altijd wat te doen is’. Eerlijk waar, Almelo maakt serieus kans op de titel ‘saaiste stad van Nederland’. In ieder geval van Overijssel. De hele uitstraling spreekt me totaal niet aan, het centrum bruist niet en de infrastructuur komt achtergesteld en vervallen op me over. Desalniettemin heb ik hier, na 85 km fietsen, op een bankje even wat boterhammetjes gegeten.

De tocht werd naarmate ik verder in Twente kwam, een beetje eenzijdig. Ik moet eerlijk zeggen dat de streken Salland en het Vechtdal, waar ik dus eerder deze tocht ook ben geweest, me veel meer doen dan Twente. De plaatsjes tussen Almelo en Hengelo, Zenderen, Hertme en Borne werden gekenmerkt door een omgeving met alleen maar boerderijtjes, veel koeien en rijkswegen die de dorpjes met elkaar verbinden. Ik durf wel te stellen dat Twente een beetje ‘de Achterhoek van Overijssel’ is. Nu gaan deze twee regionen natuurlijk in elkaar over en is het derhalve niet zo bijzonder dat ze op elkaar lijken, maar in Overijssel voelt het gebied toch minder speciaal dan in Gelderland, waar bij Zevenaar en Doetinchem het woeste rivierenland prachtig overgaat in de rustieke ambiance van de Achterhoek.

Toen ik Hengelo binnenreed kon ik geen foto van het bordje maken want die stond langs een drukke autoweg; ik moest dus NIET vergeten nog een foto te maken zodra ik Hengelo weer uit reed! Maar al gauw had ik andere zaken aan mijn hoofd: de gebrekkigheid van bewegwijzering in Hengelo. Ik vond Hengelo sowieso al weinig uitstralen, en nu mocht ik dus ook min of meer op goed geluk de goede weg richting Haaksbergen vinden. Dat ging niet goed. Na uiteindelijk dankzij het fietsroutenetwerk op de Haaksbergerweg te zijn beland, reed ik snel Hengelo weer uit. En toen ik Beckum aankwam, 6 km ten zuiden van Hengelo, besefte ik alsnog geen foto gemaakt te hebben van Hengelo… Zal daar dus nog eens terug moeten komen.

Enfin. Ik fietste naar het gehucht Brammelo, in de hoop dat daar een bordje van zou zijn natuurlijk, maar helaas. Ik bevond me daar op het grensgebied van Overijssel en Gelderland. Na Haaksbergen reed ik over de wel aardige Buurserweg naar Buurse, en daarna naar het noorden richting Enschede. Dit was ook een mooi stuk natuur hier. De plaatsjes aan de westkant van Enschede, Boekelo en Usselo, werden nog afgestreept, en toen reed ik door naar het station. Enschede heeft van de drie steden Almelo, Hengelo en Enschede de beste indruk op me achter gelaten, maar het is allesbehalve bijzonder. Desalniettemin stapte ik na 164 km fietsen met een voldaan gevoel af bij het station, want ik had weer 19 nieuwe dorpjes afgestreept en heb dankzij deze tocht een beter inzicht in en oordeel over het fietsen in Overijssel gekregen!

Einde: 17:33 (Station Enschede)
Tijd: 7:51:18
Afstand: 164.29 km
Gemiddelde snelheid: 20.9 km/h!
Maximale snelheid: 32.0 km/h

20 nieuwe dorpen: Vilsteren, Lemelerveld, Lemele, Den Ham, Daarle, Hulsen, Hellendoorn, Nijverdal, Notter, Wierden, Zenderen, Hertme, Borne, Beckum, St. Isidorushoeve, Haaksbergen, Buurse, Enschede, Usselo, Boekelo

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie