Noordoost-Overijssel met Jelmer

 

2 augustus ’12

Begin: 11:01 (Zwolle)

Het lekkere weer in Nederland hield aan dus zou ik natuurlijk weer in Overijssel te vinden zijn! De vijfde tocht in deze provincie werd samen verreden met kameraad en huisgenoot Jelmer, wellicht bekend als compagnon tijdens de debuuttocht in Groningen vorig jaar. Even over elven reden wij de hoofdstad des Overijssels uit, in oostelijke richting. Het leek er toen zelfs even op dat het een regenachtige dag ging worden, maar gelukkig woei dat buitje over en hielden we het de rest van de dag droog. Later zou de zon zelfs nog lekker schijnen! Na het gehucht Lenthe en de dorpjes Wijthmen, Hoonhorst en Emmen (niet de Emmen in Drenthe nee), kwamen we aan in Dalfsen, waar we na 15 km fietsen onze eerste pauze inlasten.

We waren niet voor het laatst vandaag de Vecht overgestoken; dat riviertje zouden we nog vaak tegenkomen. Een saai deel over de N340 richting Oudleusen volgde, maar het was met z’n tweeën natuurlijk wel gezellig. Zo werden raadsels als ‘Er liep een man over een strand, hij zag een meeuw en pleegde zelfmoord; wat gebeurde er?’ en ‘Er zat een man in een auto, deed de radio aan en pleegde zelfmoord; wat gebeurde er?’ na veel moeite en hilariteit opgelost. Na Oudleusen bogen we af naar het noorden, waardoor we de wind een beetje van opzij (het oosten) kregen. Nieuwleusen bleek vrij saai en we reden weer naar het oosten, naar Balkbrug. Langs die weg zagen wij voor het eerst die dag een paar mooie Shetlanders in de wei grazen; ook dat zou niet de laatste keer zijn vandaag.

Door de lintbebouwing van Dedemsvaart en de schijnende eindeloosheid van het kanaaltje dat daar liep (waarschijnlijk de Dedemsvaart?) waren we zo in het volgende dorpje Lutten, waarna we weer even naar het noorden fietsten, richting Slagharen. In dat dorp ligt een Ponypark, waar er vast een hoop Shetlanders zullen rondlopen, maar zoals gezegd, in de gemeente Hardenberg heeft de gemiddelde boer gewoon Shetlanders in zijn tuin staan. We zijn zodoende niet naar dit park gegaan. Het viel echt op hoeveel we er tegen kwamen!

De dorpjes Schuinesloot en De Krim voerden ons vlak langs de Drentse grens. Hoogeveen kwam vaak genoeg voorbij op de bordjes (en in mijn gedachten Pesse natuurlijk ook). In De Krim zagen we wat kitscherige nepzwaantjes en nepeieren. Call us provincial! Na wat mooie knooppuntroutes langs de Vloeivelden gefietst te hebben en de Vecht weer over te hebben gestoken ploften we na 68 km fietsen in Gramsbergen neer bij de Primataria. Hier rustten we even lekker uit, met een frietje.

Klokslag 4 uur stapten we weer op de fiets, want we waren nog lang niet moe en er waren nog zoveel dorpjes in de omgeving waar ik nog niet was geweest! We reden Gramsbergen uit (langs het briljant genaamde bejaardencentrum “ ’t Welgelegen ”…) en waren even later in het aardige Hardenberg. We bleven naar het zuiden fietsen, staken de Vecht weer over en fietsten vervolgens bijna een hele cirkel rondom het dorp Mariënberg. We kwamen in dit erg leuke deel van onze tocht steeds maar weer het Overijssels Kanaal tegen, we lachten om de plaatsnamen Kloosterhaar, Westerhaar-Vriezenveensewijk en Vroomshoop en begonnen steeds meer foute liedjes te zingen. De weg van Vroomshoop naar Mariënberg was weer langs dat Overijssels Kanaal en natuurlijk kwamen we weer de nodige Shetlandertjes tegen. Dit is gewoon niet meer normaal!

In Mariënberg hadden we op de trein kunnen stappen, maar zelfs toen volhardden we en fietsen we nog door de mooie ‘Junnerbelten’ en het ‘Zeesserbos’ naar Ommen, een weg parallel aan het spoorlijntje Emmen – Zwolle. Ommen ligt ook aan dit traject, en daar stapten wij weer op de trein terug richting Zwolle. Daarmee kwam deze zeer mooie, gezellige en zeker ook productieve fietstocht ten einde: 28 nieuwe dorpjes!

Einde: 19:45 (Station Ommen)

Tijd: 6:29:52
Afstand: 121.44 km
Gemiddelde snelheid: 18.7 km/h
Maximum snelheid: 31.0 km/h

29 nieuwe dorpen: Wijthmen, Lenthe, Hoonhorst, Emmen, Dalfsen, Ankum, Oudleusen, Nieuwleusen, Balkbrug, Dedemsvaart, Lutten, Slagharen, Schuinesloot, De Krim, Ane, Gramsbergen, Hardenberg, Bergentheim, Bruchterveld, Kloosterhaar, Sibculo, Westerhaar-Vriezenveensewijk, Vroomshoop, Daarlerveen, Geerdijk, Beerzerveld, Mariënberg, Beerze, Ommen

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie