Zwolle – Deventer

 

22 juli ’12

Begin: 10:15 (Station Zwolle)

De eerste ‘officiële’ fietstocht sinds die van begin mei, waarna ik ruim 2 maanden gedwongen was de fiets in de schuur te laten. Dit dankzij meneer Pfeiffer. Dat ik nu weer in Overijssel dorpjes kon gaan bezoeken, was echt geweldig! Helemaal fit ben ik nog allesbehalve, maar men moet ergens beginnen. Het plan was om enigszins zigzaggend van Zwolle naar Deventer te fietsen. Om kwart over tien stapte ik uit op station Zwolle, en zou een heerlijk zonnige dag tegemoet gaan!

Ik fietste dus in zuidelijke richting en kwam op een mooie dijk langs de rivier de IJssel terecht. Ik had de elektriciteitsfabriek van Zwolle geruime tijd in het zicht. Na het gehucht Horculo, de Kattenwinkelweg en de eerste van vele malen dat ik de spoorlijn richting Nijmegen zou oversteken kwam ik aan in het eerste nieuwe dorpje van vandaag: Windesheim. Na de foto te hebben gemaakt keerde ik weer om, verder af van Zwollywood. Na 15 km was ik genoodzaakt al de eerste rustpauze in te lassen; ik voelde het echt al serieus in mijn benen. Na een korte pauze fietste ik weer even richting het noorden om de metropolen Laag-Zuthem en Lierderholthuis af te strepen, waarna ik naar Heino fietste. Het Sallandse landschap beviel mij zeer goed: veel groen, boerenlandschap, koeien, en daar komt natuurlijk bij dat het zonnig was en er een mooie blauwe lucht was. In Heino, een voor Overijsselse begrippen aardig grote plaats, heb ik even 20 euri gepind en daarna door een mooi bos naar Raalte gefietst. Daar zou ik een lunchpauze op de ‘Grote’ Markt gaan houden. Het terras was echter echt uitgestorven; het was hier gewoon dood. Desalniettemin heb ik van een actie gebruik gemaakt: cappuccino en appelgebak voor € 3,50. Het was toen ongeveer half 1. Heerlijk.

Daarna fietste ik even langs een vriendin die aan de Evenbelterweg woont, buiten Raalte. Dat was ook nog eens op weg langs het volgende dorp dat ik zou bezoeken: Elshof. Dit is een erg klein leuk dorpje met een aparte molen. Ik vervolgde mijn weg door het groen, stak even de Wijheseweg over om Broekland af te strepen en reed daarna naar Boerhaar, dat praktisch tegen Wijhe aan ligt. Dit alles natuurlijk niet zonder even een foto te hebben gemaakt van de Vettewinkelweg.

Na Wijhe fietste ik via het gehucht Fortmond, een mooi moerassig gebied gelegen in een bocht van de IJssel, naar het onsterfelijke Den Nul. Hier was zoals verwacht niks te beleven behalve een foto van het bordje te maken (zoals wel vaker voorkomt tijdens mijn fietstochten). Binnen de kortste keren was ik ook in Olst en toen gebeurde er iets leuks. Ik moest de IJssel over voor het dorpje Welsum, dat bijzonder is omdat het aan de westkant van de IJssel ligt maar toch in Overijssel ligt. Naast Zalk en Kampen is Welsum het enige dorp in de wereld dat dit over zichzelf kan zeggen (naast het gehucht Marle natuurlijk, dat ook aan de Gelderse kant van de IJssel ligt – dank voor de tip, Joyce). Ik nam het pontje, fietste naar het bordje, fietste gauw weer terug naar de pont die er nog lag: ik kon gelijk weer terug naar Olst.

Mijn benen werden zwaarder en zwaarder; het was duidelijk dat deze tocht fysiek niet lang meer kon duren. Ik fietste naar Deventer, dat nog maar 6 kilometer van me verwijderd was. Om 16:14 vertrok de trein naar Nijmegen, waar ik moe maar voldaan instapte!

Einde: 15:59 (Station Deventer)

Tijd: 3:57:04
Afstand: 78.51 km
Gemiddelde snelheid: 19.9 km/h
Maximale snelheid: 31.5 km/h

14 nieuwe dorpen: Windesheim, Herxen, Laag-Zuthem, Lierderholthuis, Heino, Raalte, Elshof, Broekland, Wijhe, Boerhaar, Den Nul, Olst, Welsum, Boskamp

1 antwoord
  1. Sandra zegt:

    Haha, leuk om dit verslag te lezen, vooral omdat ik de dorpjes en de omgeving ook gewoon allemaal ken. En bedankt voor de eervolle vermelding 😉 =D

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie