Agglomeratie Amsterdam met Allard
4 maart ‘14
Begin: 09:31
Na mijn aankondiging op Facebook op de dag voorafgaand aan deze fietsdag belde een vriend uit Eindhoven me op dat hij sinds kort in Amsterdam woont en graag vandaag mee zou fietsen. Welnu, meer dan welkom, Allard! Ik kwam om 09:22 aan op Amsterdam Centraal, nam de IJveer richting de Buiksloterweg en daar trof ik mijn compagnon voor de derde Noord-Hollandse fietstocht.
Wij fietsen met een koud zonnetje aan de hemel, die er vriendelijk blauw bij hing, in noordoostelijke richting. We betraden de agglomeratie van Amsterdam, om hier eigenlijk de gehele fietstocht te verblijven. Het fietsen door verschillende dorpjes binnen de gemeente Amsterdam (maar de streek Waterland) ervoeren wij als zeer prettig. Vooral Holysloot (Holy shit! Of toch Holle Y-sloot?) en Ranzig Dorp (Ransdorp) werkten op onze lachspieren. Allard kreeg even een lesje etymologie toen wij van de Uitdammerdijk naar Holysloot fietsten en daarna weer terug naar die dijk gingen. Mensen waren namelijk bezig deze weg te asfalteren. Ik vertelde Allard dat “asfalt” niet bestaat uit as-falt, maar a-sfalt, waarbij de a een alfa privans (een berovende alfa) is, zoals bij a-sociaal. Het Griekse ἀσφάλτος betekent zoiets als “niet vernietigbaar”. De betekenis van het tweede lid van het woord “asfalt”, “-sfalt” dus, had ik eerlijkheidshalve tijdens dit lesje niet paraat en heb ik dus nu net even opgezocht. Maar goed, deze digressie droeg zeker bij aan de algehele fietsbeleving.
We zakten de Zeedijk af, genoten van het uitzicht op het lelijke Almere, berustten in de benoeming van het water waarlangs we fietsten als de Zuiderzee, om de discussie of het nu het IJmeer of al het Markermeer betrof achter ons te laten. Het weggetje naar Marken was op en top genieten. Na de foto te hebben gemaakt reden we weer terug, richting Monnickendam. Ondertussen filosofeerden we over de vraag of Mart Smeets mij een lul zou vinden. (1: Ik heb nog nooit epo gebruikt. 2: Ik heb nog nooit ontkend epo gebruikt te hebben. 3: Ik ben wel een fietstoerist en geen coureur. Maar waarschijnlijk zal het allemaal wel meevallen).
In Monnickendam hielden wij een heerlijke pauze. In dit historische stadje aan de Gouwzee haalden we een vers broodje bij de slager, verse krentenbollen bij de bakker ertegenover, en verse vis bij een plaatselijke visboer. Een selfie kon natuurlijk niet uitblijven!* Na goed uitgerust te hebben hadden we een paar kilometer nodig om onze bloedsomloop weer te laten stromen. Waar kan dit beter dan langs de prachtige Broekervaart met decadente woonboten? Je merkt het al, wij genoten met volle teugen. Het weer bleef ondertussen onverminderd goed.
Er stond weinig wind dus onze trek naar het westen werd gekenmerkt door een prima gemiddelde snelheid. Het was even zoeken naar het plaatsnaambordje van Den Ilp. Dit bleek later een voorbode te zijn voor onvervalste topografische ellende. De lucht begon daarbij wat te betrekken. Ten zuiden van Purmerend bogen we wederom af naar het westen, naar de onsterfelijke entiteiten Neck en Jisp. Het fietsen over de Jisperdijk, door het Wormer- en Jisperveld, was dan wel weer behoorlijk jammerlijk: een dreigende grijze lucht, een kaal polderlandschap dat ook nog eens doorkliefd werd door immense elektriciteitsmasten. Desalniettemin was ik me er terdege van bewust dat dit landschap met andere weersomstandigheden prachtig kan zijn om door te fietsen.
Toen we in Wormer waren beseften we ons dat een lelijk deel van de tocht was aangebroken. We bevonden ons immers in de Zaanstreek. Een lichtpuntje was dan wel weer het pontje bij Oostknollendam, over de Zaan. Die moest geheel handmatig bediend te worden. Dat was nog eens bezuinigen! Aan de overkant gekomen besloten wij dat zodra het ging regenen we ergens een biertje gingen drinken. Luttele minuten later zaten we bij ‘wegrestaurant’ Broodje Betty aan de N246 een Amsteltje te drinken. Na onze eerste slok klonk Brabant van Guus Meeuwis uit de radiospeakers. Dat moest zo zijn, dachten wij.
Nog twee foto’s moesten gemaakt worden (Krommenie en Wormerveer), waarna we ons weer naar Amsterdam konden begeven. Het vinden van het bordje van Krommenie bleek echter een enorme opgave. Allard leek op Google Maps een bordje te hebben gevonden, maar in de realiteit bleek dat bordje tot onze grote frustratie verdwenen te zijn. Na veel kilometers en het leuke gehucht Krommeniedijk gezien te hebben vonden we hem dan uiteindelijk (weliswaar helemaal verminkt door graffiti, maar ach). Wormerveer werd ook nog afgevinkt, waarna wij, na eerst nog pardoes het bordje van Zaandijk tegen te zijn gekomen, via Oostzaan weer terug naar Amsterdam-Noord fietsten en de fietsdag ten einde kwam!
Einde: 17:51
Tijd: 5:54:40
Afstand: 119.40 km
Gemiddelde snelheid: 20.2 km/h
Maximum snelheid: 45.6 km/h
20 nieuwe plaatsen: Zunderdorp, Ransdorp, Durgerdam, Holysloot, Uitdam, Marken, Zuiderwoude, Monnickendam, Broek in Waterland, Watergang, Den Ilp, Purmerland, Neck, Jisp, Wormer, Oostknollendam, West-Knollendam, Krommenie, Wormerveer, Zaandijk
56 van de 329 plaatsen bezocht: Noord-Holland voor 17.02 % voltooid
Kilometers besteed aan Noord-Holland: 277.72 km
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!