De supertocht door Schoorl en Schagen met studiemaat Ramon

 

18 juli ’14

Begin: 10:00

Vandaag zou ik een fietstocht fietsen met vriend en studiegenoot Ramon. Nog voordat we in de trein naar Amsterdam stapten brak het onheil los: Ramon kwam op het station naar me toegelopen. Zonder fiets. Die was namelijk gestolen. Een dag vol met mislukking hing even in de lucht, ook toen we, nadat Ramon een andere fiets had geregeld, de trein richting Arnhem misten. We besloten dan maar via Den Bosch te reizen, waarna we om 10 uur toch vol goede moed vanuit Amsterdam aan onze tocht begonnen!

Het zou vandaag erg warm worden, maar de eerste 20 kilometers hadden we daar weinig tot geen last van. We fietsten door de Zaanstreek, een door mij weinig geliefd gebied. Ramon verzekerde mij tussen neus en lippen door dat zijn oriëntatiegevoel met een dooie hamster vergeleken diende te worden. Limmerkoog en Starting werden derhalve na het nodige gehannes van de lijst gebonjourd vanwege een jammerlijk gebrek aan plaatsnaambordjes. In de Castricumpolder, vlakbij Limmen, hielden we even een korte pauze en maakten we filmpjes van elkaar terwijl we over een slootje sprongen. Ondanks het feit dat sommige van deze filmpjes verloren zijn gegaan wil ik hierbij sterk benadrukken dat we allebei wél over dit slootje zijn gesprongen!! Deze actie stuurde onze discussie al snel naar Heraklitos: alles stroomt, niets blijft. Nadat we even zaten te stoeien met de verbuiging van het Griekse woord “niets”, οὐδέν, sprak Ramon cerebraal: “laten we koeien kijken.”

In Heiloo stonden we bij het gemeentehuis, waar de Nederlandse vlag halfstok hing, even stil bij de vliegtuigramp van de vlucht MH17, waarbij veel Nederlanders zijn omgekomen. Het deed ons beseffen dat de vrijheid die wij genieten om een dag als deze met elkaar door te brengen en plezier te hebben, niet vanzelfsprekend is. Na dit mooie moment reden we door tot Alkmaar, waar we na 45 kilometer fietsen lekker gingen lunchen op de Kaasmarkt.

We waren al behoorlijk aan het zweten en hadden tot dat moment slechts 1 nieuw plaatsje afgevinkt: Akersloot. We reden naar het westen en dus richting de kust. Ondertussen passeerden allesbehalve koetjes en kalfjes de revue. De weg van Bergen naar Bergen aan Zeed en de badplaatsen Groet en Schoorl was enerzijds prachtig door het adembenemende duinlandschap. Anderzijds moesten we af en toe colletjes beklimmen en begon de hitte ons toch wel parten te spelen. Het feit dat de nieuwe dorpjes zich nu wel aaneen begonnen te rijgen, naast onze haast ononderbroken quoteregen van Hans Teeuwen, gaf ons nieuwe topografische energie.

Inmiddels hadden we al meer dan 75 kilometer gefietst en zagen we erg uit naar de frisse duik in de Noordzee bij Petten. We betraden de gemeente Schagen en we voelden ons bedrogen door de bewegwijzering. We volgden voor minstens 10 kilometer de bordjes “Warmenhuizen”, die respectievelijk aangaven: 6 kilometer, 4 kilometer, 5 kilometer. Veel water werd gedronken en ondertussen maakte ik de broodnodige foto’s van plaatsnaambordjes. We streken in Petten neer na 94 kilometer fietsen, om eerst even een verfrissend ijstheetje te drinken. Daarna begaven we ons naar het strand waar we heerlijk hebben uitgerust en natuurlijk even de zee in zijn geweest.

Rond half 9 waren we terug bij hetzelfde cafeetje in Petten, waar we ons tegoed deden aan een lekkere maaltijd. We zouden toen nog 17 kilometer moeten fietsen naar Schagen, maar de temperatuur was naar aangenamere waarden gedaald. Nog 6 plaatsjes in de Hazepolder werden doorgestreept, om rond kwart voor 11 ’s avonds het laatste plaatsnaambord op de foto te zetten: SCHAGEN. Het was een fantastische, vermoeiende en productieve dag waar we beiden met veel plezier op terugkijken!

Einde: 22:53 (Schagen NS)

Tijd: 6:08:55
Afstand: 113.32 km
Gemiddelde snelheid: 18.4 km/h
Maximale snelheid: 37.1 km/h

20 nieuwe plaatsen: Akersloot, Bergen, Bergen aan Zee, Groet, Schoorl, Schoorldam, Warmenhuizen, Tuitjenhorn, Kalverdijk, Eenigenburg, Burgerbrug, Burgervlotbrug, Petten, Sint Maartenszee, Sint Maartensvlotbrug, Sint Maartensbrug, Sint Maarten, Valkkoog, Groenveld, Schagen

148 van de 316 plaatsen bezocht: Noord-Holland voor 46.8 % voltooid
Kilometers besteed aan Noord-Holland: 799.29 km

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie