De Zaanstreek en het Noordhollands Duinreservaat

 

29 januari ‘14

Begin: 10:40 (Amsterdam Centraal)

De tweede Noord-Hollandse tocht is verreden op een grauwe en koude januaridag. Ik zou de hele dag te maken hebben met een venijnige oostenwind en de zon zou maar zelden doorbreken. Al deze meteorologische ongein weerhield Bram Fietst er allicht niet van eens te meer nieuwe dorpjes te gaan scoren. En dat voor de 131ste keer!

Ik stak weer vanaf Amsterdam Centraal het IJ over en fietste daarna naar het noordwesten. Oostzaan, één van de oudste dorpen in de Zaanstreek, was het eerste nieuwe plaatsje van vandaag. “De Heul” werd als buurtschap van de lijst gebonjourd (buurtschappen en gehuchten tellen niet mee: je moet ergens een grens trekken). De gemeente Zaanstad, gelegen in het oudste industriegebied van Europa, de Zaanstreek, beviel mij allerminst. Het enige leuke aan Zaandam waren de typische “Zaanse huisjes”. Verder wordt het landschap gedomineerd door de smadelijke snelwegen A7, A8 en A9. Ten slotte kon ik tot mijn frustratie nergens een plaatsnaambordje van Zaandijk vinden, waarop ik besloot het maar te laten voor wat het was en naar Assendelft te fietsen.

Gehuchten en nederzettingen van dien aard tellen zoals gezegd niet mee, maar als ik op de kaart het gehuchtje “Vrouwenverdriet” zie liggen ga ik natuurlijk wel even checken of daar toevallig een plaats- of straatnaambordje van te vinden is. Welnu, Vrouwenverdriet bleek niet meer dan een paar droevige boerderijtjes langs de N246 en Nauernasche Vaart te zijn, zonder enige aanduiding voor weggebruikers of passanten dat die zich daadwerkelijk in Vrouwenverdriet bevinden. Zodoende heb ik elke fietstocht te maken met de topografische complexiteit van Nederland. Wanneer draagt een entiteit de status “dorp” en wanneer buurtschap / gehucht? Er lijken geen sluitende definities voor te bestaan. Desalniettemin smul ik van dit soort onomastiek.

Ik maakte dus weer rechtsomkeert en reed naar Assendelft. Ondanks de snijdende kou natuurlijk onverminderd goedgehumeurd. Op het kruispunt van de Communicatieweg-Oost en de Dorpsstraat (de langste dorpsstraat van Nederland) besloot ik niet naar Krommenie te gaan, zoals ik van tevoren had bedacht, maar naar Heemskerk, om van daaruit even de Noordzee te gaan bezichtigen. De stelling dat de helft van de lol van fietsen bestaat uit het halverwege volledig omgooien van het plan werd tot mijn vreugde wederom bevestigd. In Heemskerk heb ik even mijn handen gewarmd aan een warme chocolademelk. Dat moest ook gebeuren.

Ik vervolgde mijn weg over de N203 om bij Castricum even pal naar het westen te fietsen (wind in de rug!). Een prachtig gedeelte van de tocht volgde. Bij Castricum aan Zee, waar overigens ook geen plaatsnaambord van bestaat, heb ik even langs de Noordzee gewandeld. Vervolgens fietste ik een stuk door het Noordhollands Duinreservaat: gaaf! De plaatsjes ten westen van Heiloo werden ook afgevinkt, waarna ik de Kaasstad betrad. Voordat ik hier op de trein terug naar Amsterdam stapte heb ik nog even door het prachtige historische centrum gebanjerd. Hier kom ik zeker nog eens terug!

Einde: 16:28 (Alkmaar CS)

Tijd: 4:15:50
Afstand: 83.74 km
Gemiddelde snelheid: 19.6 km/h
Maximum snelheid: 34.0 km/h

15 nieuwe plaatsen: Oostzaan, Zaandam, Koog aan de Zaan, Westzaan, Assendelft, Heemskerk, Uitgeest, Castricum, Limmen, Bakkum, Egmond-Binnen, Egmond aan den Hoef, Egmond aan Zee, Heiloo, Alkmaar

36 van de 334 plaatsen bezocht: Noord-Holland voor 10.8 % voltooid
Kilometers besteed aan Noord-Holland: 158.32 km

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie