Dorpjes, kilometers en de slappe lach met Tom ende Willemijn

 

23 mei ‘14

Abstract
Even voor negenen stapten Tom en Willemijn, twee vrienden uit Nijmegen, en ik in de trein richting Amsterdam. De lucht was dreigend en we moesten alle drie nog een beetje wakker worden. Dat Toms statiefje voor zijn camera, dat hij in de trein al aan ons liet zien, een voorbode bleek te zijn voor een extreem melige dag hadden we nooit durven dromen.

Trefwoorden: enge Italiaan, echec, echter, deksel, branie, koeren, sfinx, sapje, fietsie, Flippy, doe mij maar een Weizen, het is niet m’n broer maar toch de zoon van m’n vader, TOMAAT, Napoleon avec Marie Louise, Erve Kots, ansichtkaart, een kleine blaas, Kaasmarkt, Vuist in Trui

Begin: 10:45

Na geposeerd te hebben voor Amsterdam Centraal en nadat Willemijn EINDELIJK had uitgecheckt bewogen wij ons naar het IJveer, weer door het station heen. Tom en Willemijn sprongen al gelijk op de fiets, terwijl ik rustig naar het pontje richting Buiksloterweg liep. Kreten als www.bramfietstniet.nl vlogen me al snel om de oren, dus die fout zou ik maar beter niet nog eens maken. We volgden in Amsterdam-Noord de bordjes richting Purmerend en waren na een paar kilometer de stad uit. Over de weg langs het Noordhollandskanaal en door het Purmerland passeerden onder meer Kinderen voor Kinderen, Hans Teeuwen en een reeks van twee woorden en negen letters (“bier halen”; “lucky Ajax”; “je pincode”) de revue.

Na 24 kilometer fietsen ploften wij op een bankje in Middenbeemster neer om even wat te bikken. Het was het eerste nieuwe dorpje van die dag! Een enge man met een zonnebril stapte in een bus tegenover ons… Zou het een Italiaan zijn geweest? Wij fietsten hoe dan ook verder langs de rest van de dorpjes in de gemeente Beemster. Toms ketting viel er ondertussen voor de eerste keer af, een steen bleek niet harder dan een tomaat te zijn maar een TOMAAT wel, en we begonnen met het onwaarschijnlijk frustrerende spelletje ‘woorden raden’. Het echec van Tom en Willemijn was een noodzakelijk gevolg hiervan!

In De Rijp besloten we zigzaggend de dorpjes in de gemeente Graft – De Rijp te bezoeken, om daarna in De Rijp, waaraan onze koning onlangs nog een bezoekje bracht, even op café te gaan. Het bleek een welkome verrassing: de Zaanstreek moest het in voorgaande verslagen onverbiddelijk ontgelden, maar de noordelijke contreien hiervan, die deels overlappen met de regio Waterland, waren zeer prettig om door te fietsen. Dit kwam onder meer door de vele wateren: het Alkmaardermeer, de Markervaart, het Noordhollandskanaal en de Knollendammervaart. En oké, het feit dat Tom en ik na lang denkwerk Willemijns “koeren” hadden geraden droeg ook bij aan de algehele fietsbeleving hier!

Toen we dus voor de tweede keer in De Rijp waren aanbeland, stond de teller op 57 km. We hielden een aangename pauze in café Oudejans. Willemijn sprak braaf de behoefte aan een lekkere cola uit, maar toen de ober aan onze tafel stond en Tom en ik een Hertog-Jan Weizen hadden besteld draaide ze haar bestelling moeiteloos bij. Dit leidde tot grote en veel te luidruchtige hilariteit op het vredige terras in dit rustieke dorpje.

Na ons cafébezoek begon spontaan de zon te schijnen! We betraden het Koggenland en genoten met volle teugen van het polderlandschap. Bij het uitrijden van Schermerhorn moesten we weer een van de vele “bergen” beklimmen van vandaag (een bruggetje over een rivier hier) waardoor Toms ketting er weer de brui aan gaf. Het euvel was binnen een oogwenk weer opgelost en we reden verder tijdens het mooiste gedeelte van onze tocht vandaag. Om de bordjes van Avenhorn en Grosthuizen op de foto te kunnen zetten moest er zelfs even tegen de richting in op een provinciale weg gefietst worden. Je merkt het al: het kon niet op vandaag.

Voorbij Rustenburg maakten we nog een prachtige foto van drie grote molens, middenin een oer-Hollands landschap (zie foto’s onderaan). Oterleek en Stompetoren werden nog afgevinkt, en van het gehuchtje Omval bleek helaas geen fatsoenlijk plaatsnaambordje te bestaan. Na 93 kilometer reden wij het door mij reeds bezochte (en geliefde) Alkmaar binnen. Het centrum bleek overvol vanwege de Avondvierdaagse! Wij vonden toch al snel een plekje op de Kaasmarkt bij restaurant Zinin, waardoor de fietstocht hier officieel ten einde kwam.

Het was een fantastische dag, die tevens heel nuttig en productief was. De zon lachte ons uiteindelijk breed toe en we hebben volop genoten. We waren wel alle drie doodop, zeker na de dolkomische treinreis terug naar Nijmegen. Oh oh, ik heb nog steeds medelijden met de mensen die in onze coupé zaten!

Einde: 18:25 (Kaasmarkt Alkmaar)

Tijd: 5:09:54
Afstand: 94.55 km
Gemiddelde snelheid: 18.2 km/h
Maximale snelheid: 31.2 km/h

19 nieuwe plaatsen: Middenbeemster, Noordbeemster, Westbeemster, De Rijp, Graft, West-Graftdijk, De Woude, Markenbinnen, Oost-Graftdijk, Noordeinde, Grootschermer, Schermerhorn, Grosthuizen, Avenhorn, De Goorn, Ursem, Rustenburg, Oterleek, Stompetoren

111 van de 319 plaatsen bezocht: Noord-Holland voor 34.8 % voltooid
Kilometers besteed aan Noord-Holland: 591.42 km

 

1 antwoord
  1. Ruth zegt:

    Wat een leuke SOG-site. Ik zie er ook menig talige formulering in terug die de talenstudent kenmerkt.
    ‘Ende’ sportief hoor…
    Ga zo door 🙂

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie