Drie fietspeuken gaan naar Teksel

 

9 augustus ‘14

Begin: 09:15

De fietspeuken Anton en Sander zouden mij op deze geweldige dag vergezellen tijdens een speciale tocht naar het enige Waddeneiland dat toebehoort aan Noord-Holland: Teksel! Ik had mijn gezelschap al meerdere malen uitgelegd dat de naam van het eiland wel degelijk zo uitgesproken mag worden, dus u zult begrijpen dat dit de rest van het weekend ook zo gebeurde. Het Friese consonantcluster –ks–is namelijk in het Nederlands tot het nietige –s– gereduceerd; vergelijk Fries wiksel; foks tegenover respectievelijk Nederlands wissel; vos. Conservatieve Friezen (en daar reken ik mezelf dus ook toe!) zullen dus nog wel eens ‘Teksel’ zeggen. We hadden de daaraan voorafgaande avond en nacht in Amsterdam doorgebracht bij Sander thuis, en gelukkig zijn we ook daar wakker geworden, ondanks de uitgesproken wens “in een random stad wakker te worden en te kunnen zeggen ‘it happened again’”, na het zien van de dolkomische film The Hangover Part II. Getracht is bij het schrijven van dit verslag om het had-je-bij-moeten-zijn-gehalte zo laag mogelijk te houden, de nieuwswaarde zo hoog mogelijk te houden en ten slotte de teloorgang van de maatschappij niet in de hand te werken wanneer men dit verslag op Google tegenkomt.

De twee genoemde heren en ikzelf fietsten om kwart over 9 aan richting het IJveer. De moed zat er goed in, mede dankzij Anton, die herhaaldelijk ‘mij had geïnteresseerd in’ een kleine versnapering tijdens de eerste kilometers van onze tocht. Tevens had ik mijn compagnons beloofd dat er echt een flinke zuidenwind zou staan. De eerste 40 kilometers naar Alkmaar waren, net zoals mijn vorige tocht naar Den Helder, noodzakelijk en niet heel bijzonder. Met zo’n gezelschap is het natuurlijk een stuk minder saai. Vooral Sanders paraplu, die in mijn fietstas rechtop stond en nogal uitzwenkte, zorgde voor de nodige hilariteit. Rond een uur of 12 streken we neer op de Kaasmarkt in de door mij voorlopig betitelde mooiste stad van Noord-Holland. Onze lunch zou bestaan uit datgene wat degene rechts van eenieder bestelde: alle drie de uitsmijter met ham, kaas en spek, maar dan wel zonder de ham.

Na Alkmaar fietsten we via Bergen naar het eerste nieuwe dorpje van vandaag: Schoorldam (gem. Schagen)! Anton toonde zich goed thuis te zijn in de terminologie van Bram Fietst toen hij de volgende uitspraak deed: “dus de dorpequivalent is nu erg hoog – we hadden al meer dan 50 kilometer gefietst en slechts 1 nieuwe dorpje bezocht – maar de algehele fietsbeleving ook!” Gepaste gevoelens van trots vielen mij ten deel. Op de dijk van Krabbendam naar Sint Maarten besloot Sander even zijn lange broek te verwisselen voor shorts. Ik nam van de tijd even gebruik voor een sanitaire stop. Het waaide flink, en ondanks het feit positioneel rekening hield met de wind ging niet alles de goede kant op…

In het reeds bezochte ’t Zand hielden we onze tweede pauze, en wel in de door mij reeds bezochte cafetaria Smikkelhof! We bestelden alle drie iets te drinken, maar onze bestelling leek niet door te dringen bij de Aziaat achter de balie. Had hij zand in zijn oren…? Anyway, om een uurtje of 4 begonnen we aan de noordoostelijke lus van de tocht, die zich voornamelijk kenmerkte door stevige wind in de rug. We kwamen door dorpjes als Oudesluis en Wieringerwaard, waarvan de watertoren al van mijlenver te zien was. Vlak voordat we het Amstelmeer bereikten en weer naar het westen zouden moeten afbuigen, sprong de kilometerteller op 100! Daarna kregen we de wind dus vol in het gezicht. Het was even afzien, maar toen Sander zich liet ontvallen dat “het opmerkelijk was dat de wegen hier uiteindelijk verbonden zijn met die in Rome”, vergaten we de pijn aan ons zitvlees even.

Anna Paulowna werd opzettelijk niet op de foto gezet, Gelderse en Friese Buurt werden van de lijst gebonjourd wegens het gebrek aan plaatsnaambordjes en bij het binnenrijden van Den Helder hielden we weer even een fotoshoot. We reden toen nog een mooi stukje door duinen om te constateren dat Huisduinen een wit (en dus nep) plaatsnaambordje bevatte, om daarna in Den Helder even wat te gaan eten. De afvaart van 19:30 zouden we niet meer gaan halen, mede omdat de ober het belangrijker vond dat wij onze telefoons die we in de keuken even mochten opladen niet zouden vergeten in plaats van dat hij ons eten niet zou vergeten.

Het werd dus de boot van 20:30, alwaar wij genoten van een fantastische zonsondergang op de Waddenzee. Eenmaal op Texel aangekomen, “en dus afgesneden van Rome”, fietsten we linea recta naar onze Bed & Breakfast net buiten De Koog, om daar na 142 kilometer af te stappen. Wat een tocht! Die avond zouden we nog in het toeristische De Koog ons tegoed doen aan Texelse Skuumkoppe en filosofische gesprekken over onder meer de essentie van het bestaan, Pownews en de euro. Heerlijk!

Einde: 21:35

Tijd: 7:43:02
Afstand: 142.34 km
Gemiddelde snelheid: 18.4 km/h
Maximale snelheid: 34.8 km/h

8 nieuwe plaatsjes: Schoorldam (gem. Schagen), Krabbendam, Oudesluis, Wieringerwaard, Van Ewijcksluis, Breezand, Den Helder, Den Burg

227 van de 300 plaatsen in Noord-Holland bezocht: 75.6 % voltooid
Kilometers besteed aan Noord-Holland: 1372.85 km

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie